Na Černokostelecké ulici v Říčanech bude nové značení a radarové měření

28. 11. 2013

Hlavní dopravní tepna Říčan pokračuje postupně ve své modernizaci. Po loňském kompletně novém pokrytí vozovky tichým asfaltem a letošní rekonstrukci části chodníků s oživenou zelení zde chystá Ředitelství silnic a dálnic nové dopravní značení a město Říčany radary pro úsekové měření.

Černokosteleckou ulici čekají opět další významné úpravy. „Připravuje se rekonstrukce havarijního mostku přes Rokytku, ale budeme se snažit dojednat, aby se termínově nepotkala s dlouhodobě plánovanou rekonstrukcí dálničního přivaděče tedy ulice Říčanské,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Středočeský kraj bude Říčanskou opravovat na jaře a nejlepší by bylo, aby se mostek opravoval až o rok později, mohlo by to Říčany dopravně odříznout od světa.“

Na jaře příštího roku by mělo také proběhnout vyznačení vodorovného dopravního značení. Podle realizátora projektu Ředitelství silnic a dálnic má nové značení vést k větší bezpečnosti pohybu chodců na ulici.

"V rámci tohoto projektu chystáme na celém úseku silnice I/2 v Říčanech doplnit nebo obnovit vodorovné i svislé dopravní značení. Jde o zakreslení nebo umístění dopravních značek a bezpečnostních prvků nebo úpravy chodníkových ploch u přechodů pro chodce z důvodu bezpečnosti, průjezdu nadrozměrných vozidel či zvýšení počtu parkovacích míst," vyjmenovává tisková mluvčí ŘSD Nina Ledvinová s tím, že odhadované náklady činí cca 1 milion korun.

"Dopravní značení zahrnuje vodící čáry, připojovací pruhy, parkovací pruhy, přechody nebo umístění balisetů pro zajištění bezpečného odstupu parkujících aut od křižovatek," doplňuje Dana Boxanová z odboru správy majetku a oddělení technické správy města a starosta doplňuje: „Chceme mít Černokosteleckou bezpečnou a zároveň atraktivní pro podnikání.“

"Rád bych poděkoval dopravní komisi, která se problematikou dopravního značení intenzivně zabývala, zvlášť pak panu Mátlovi, který se i účastnil jednání s dotčenými orgány. Výsledek je vzhledem k úpravě legislativy maximum možného pro dosažení bezpečnosti silničního provozu i množství parkovacích stání na této komunikaci," říká radní pro dopravu Miloslav Šmolík /ODS/.

Další novinkou je umístění radarů na nejfrekventovanější silnici ve městě. Úsekové měření má za cíl zklidnit dopravu a postihnout řidiče, kteří nerespektují zákonné dopravní předpisy. Nejlepším řešením je podle radnice pronájem radarových zařízení, přičemž odhadované náklady při době nájmu 5 let činí 20 000 Kč měsíčně pro úsek mezi Smrkovou a Lipovou ulicí. V současné době se připravuje výběrové řízení na dodavatele.

Rekonstrukce chodníků a obnova zeleně v příštím roce

V příštím roce budou na této komunikaci také pokračovat opravy chodníků a revitalizace zeleně stejně jako v letošním roce, kdy došlo v úseku mezi ulicemi Haškova až po autobusovou zastávku U Nemocnice k vybudování nových širokých chodníků ze zámkové dlažby spolu s oživenou zelení, novým trávníkem a květináči.

"Stavební práce spojené s výstavbou chodníků proběhnou ve spodní části Černokostelecké v úsecích Haškova - směr k mostu přes Říčanskou a od ulic Spojka po K Nádraží," upřesnila Dana Boxanová.

"V souvislosti s opravami chodníků jsme obnovili nebo nově zasadili zeleň v úseku od ulice Haškova až cca 50 m za křižovatku s ulicí Strašínská. Jednalo se o vysazení pásů živých plotů, založení trávníků a realizaci záhonů jarních cibulovin a letních letniček s trvalkami ve výhledech křižovatek. Podobný záhon byl nově vytvořen také na křížení ulic Spojka a Černokostelecká," rekapituluje úpravy Eva Šebková z odboru správy majetku s tím, že další revitalizace zeleně se na Černokostelecké plánuje až na příští rok.

"V zimě se vyčistí prostor svahu v zatáčce u Spojky, na jaře pak následují výsadby několika volně rostoucích keřů do tohoto prostoru a v zelených pásech v úseku od ulice Akátové směrem z města náhradní výsadby vhodných dřevin do volných prostorů trávníků," dodává.

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena