Neustále bojujeme o to, aby měly obce více možností získat dotace pro výstavbu nových škol

29. 3. 2024

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková má k našemu městu velmi blízko. Žije v nedalekých Mnichovicích, a jak sama říká, v Říčanech je skoro pořád. Má zde spoustu kamarádů, syn navštěvuje místní jazykovku, ráda chodí běhat do lesů kolem Olivovny nebo k Jurečku. Jako starostka Mnichovic s Říčany spolupracovala na výstavbě cyklostezky Do Prahy na kole. Jako první také poukazovala na obrovský a přehlížený problém, který trápí i Říčany – nedostatek míst v základních školách.  

Naposledy jste oficiálně do Říčan zavítala v rámci slavnostního zahájení výstavby základní školy na Komenského náměstí. Jsou nové školy potřeba?

U nás ve Středočeském kraji určitě, což kolegům z jiných krajů musím někdy složitě vysvětlovat, protože se nikdy nesetkali se situací, jako je u nás, že se prvňáčci nemohou dostat do škol a třídy jsou přeplněné k prasknutí. V tomto je Středočeský kraj specifický. Neustále bojujeme o to, aby měly obce více možností získat pro výstavbu nových škol dotace. Říčanský příběh je ten pozitivní, protože se podařilo získat velké dotační prostředky od státu a ještě 10 milionů od Středočeského kraje, a tak nová škola pro 540 žáků začala růst.

Od základní školy se přesuneme na střední. Kraj je zřizovatelem říčanského gymnázia a v říjnu minulého roku zde dokončil novou tělocvičnu. Byla jste si jí prohlédnout?

No jasně. Nová sportovní hala se opravdu povedla a mám z ní radost. Koncept byl od začátku postaven tak, že tělocvična bude po skončení vyučování sloužit široké veřejnosti a sportovním klubům z Říčan a blízkých obcí. Zároveň v novém objektu vznikla i odborná učebna a laboratoř. A také došlo na rekonstrukci sociálního zařízení. Na říčanském gymnáziu jsme provedli průzkum, ze kterého vyplynulo, že studenti jsou se stavem toalet velice nespokojeni, takže i opravu záchodů beru jako zásadní a důležitý počin.

„Naše“ střední školy jsou pro nás prioritou. Když jsem nastupovala do čela kraje, bylo středočeské střední školství podle srovnání výsledků u maturit na třetím nejhorším místě mezi kraji – po kraji Ústeckém a Karlovarském. Pustili jsme se do velkých změn a už jsme přeskočili kraje Moravskoslezský a Plzeňský a míříme ještě výš. Opravdu hodně investujeme do modernizace, do vybavení a inovativní výuky. Celkově jen do inovací ve výuce šlo za ty tři roky přes 330 milionů korun. Také se snažíme školy podpořit v žádání o projekty EU Erasmus+, tedy studijní stáže pro střední školy. Jsem ráda, že i studenti z Gymnázia Říčany jezdí do zahraničí za studiem.

Jak jste spokojená se zápisy na střední školy, které byly letos poprvé elektronické?

Podle mých informacích elektronické zápisy fungovaly. A doufám, že se zlepší situace a děti se dostanou do škol, do kterých chtějí. Provedli jsme loni unikátní průzkum mezi osmáky a deváťáky a jejich rodiči, o jaké obory mají zájem, a podle toho postupně restrukturalizujeme nabídku našich škol. Za dva roky jsme transformovali nebo vytvořili nových téměř 4000 míst. Měníme nabídky oborů, které jednak žáci skutečně studovat chtějí, jednak aby po jejich absolvování měly uplatnění na trhu práce nebo aby byly dobře připraveni na další studium.

Udělali jsme několik kroků, ke kterým měl málokdo odvahu. Jednak jsme sáhli k optimalizaci škol, kdy jsme některé sloučili, protože nemělo smysl udržovat školu, která má ve třídě pět dětí. Naopak se snažíme budovat větší středoškolské kampusy. Také posilujeme gymnaziální místa tam, kde chybějí. Připravujeme rozšíření i gymnázia v Říčanech.

Areál krajské správy a údržby silnic sídlí v areálu v ulici Podhrázká u Mlýnského rybníka. Celé okolí trpí hlučným, prašným provozem a nákladní dopravou. Město se již řadu let snaží areál přestěhovat mimo centrum a s krajem dohodnout směnu pozemků. Říčany a Středočeský kraj dokonce uzavřely Memorandum o vzájemné spolupráci a společném postupu. Tento dokument specifikuje základní podmínky spolupráce při budoucí realizaci výstavby nové stanice zdravotnické záchranné služby a nového sídla krajské správy a údržby silnic v Říčanech. Daří se postupovat podle dohody?

Mrzí mě, že schvalovací proces stále trvá, ale musíme s majetkem nakládat s péčí řádného hospodáře. Ale vše je v podstatě domluveno. Areál Krajské správy a údržby silnic u Mlýnského rybníka chceme opustit. Smluvní dodavatel údržby dostane výpověď a bude mít půlroční lhůtu areál opustit. Ještě se ladí podrobnosti mezi městem a krajským odborem majetku, protože půjde o výměnu za pozemky pod krajskými silnicemi, které zase vlastní město. Byla jsem u několika jednání mezi krajem a městem Říčany a vidím velké odhodlání na obou stranách dotáhnout celou záležitost do dobrého konce.

Výstavba nové moderní výjezdové stanice je součást celého plánu modernizace naší středočeské záchranné služby. Počítá se s tím, že by nová stanice mohla nahradit tu, která slouží nyní, do konce roku 2027. Zdravotnická záchranná služba pomáhá lidem 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Když po záchranářích chceme profesionalitu a špičkovou péči, je naší povinností zajistit jim k tomu podmínky, tedy moderní a kvalitní zázemí a spolehlivou techniku a vybavení. Celkem máme čtyři desítky výjezdových stanic a neustále snižujeme dojezdové časy. A to i díky tomu, že pořizujeme nové a modernější sanitky. Aktuálně jsme předávali našim záchranářům 15 nových sanitních vozů za 69 milionů korun s absolutně nejmodernějším vybavením. Získali jsme dotaci z EU, takže za 3 roky už máme nových vozů 30. A v plánu je jich ještě letos dodat dalších 15. Takže 45 nových sanitek. Jezdí i v Říčanech a okolí. Vozový park středočeské záchranky má celkem 83 sanitních vozidel, které dohromady najezdí ročně více než 4 miliony kilometrů.

Máte čas projet se na cyklostezce Do Prahy na kole?

Čas… To se někde kupuje? No, nemám, ale nedávno jsem se utrhla a jela z Mnichovic až do Kolovrat, projela jsem si naši společnou cyklostezku, kterou jsem stavěla ještě jako starostka Mnichovic spolu se starosty Všestar, Strančic, Světic, Říčan a Kolovrat. Říčany byly tehdy koordinátorem společného projektu, žádalo se o čtyři dotační žádosti a každá obec stavěla kus cyklostezky v sousední obci, aby byly ty dotační částky v úsecích využity na maximum. Bylo to strašně náročné a dodnes to považuji za jednu z nejlepších věcí, které jsme v regionu společně udělali. Povedla se.

A kdybyste měli chuť, zvu vás 9. dubna na diskuzi do Říčanského pivovaru v Olivově ulici. Tato setkání s veřejností jsme nazvala Na kafe s hejtmankou. Povídám si s lidmi o tom, co je trápí a co pro ně kraj může dělat. I když v pivovaru to bude spíše Na pivo s hejtmankou. Tak všichni přijďte, ráda vás uvidím.

 

Přeji Říčanům, ať výstavba nové budovy školy proběhne bez větších problémůMoc ráda vzpomínám na slavnostní otevření nové skautské klubovny, která<BR>vyrostla místo původní – požárem zničené. Na stavbu přispívali i dobrovolní<BR>dárci. Pamatuji si na tu skvělou atmosféru a také na originální přeseknutí<BR>pásky. Sekyrku dodnes používám.<BR>Jsem ráda, že se podařilo v rámci nové tělocvičny gymnázia vybudovat i nové<BR>laboratoře.Když je čas, ráda si zaběhám v lese u Jurečku, kde se také něčím dobrým<BR>odměním.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena