Pébéčko na říčanské škole

27. 5. 2016

D21 spustila na základní škole Bezručova v Říčanech unikátní projekt školního pébéčka, neboli participativního rozpočtování (participatory budgeting - PB).

V mnoha zemích funguje běžně na obecní úrovni a spočívá na principu, že radnice vyčlení určitou část rozpočtu, o jejímž využití mohou rozhodnout občané, ba co více, sami mají možnost navrhovat projekty. Co se má postavit, opravit, zřídit či rekonstruovat. Realizovat toto na úrovni školy, kdy občany nahrazují žáci, je však naprostá novinka v celosvětovém měřítku.

Vedení města poskytlo škole 20 000 Kč a děti od 4. do 9. tříd dostaly možnost vymýšlet vlastní nápady. Koncept pébéčka nejprve probírali učitelé v rámci občanské výchovy. Děti díky tomu začnou uvažovat o věcech veřejných, naučí se odpovědnosti, plánování, jak dělat informační kampaň.

 

Poté navrhovatelé dali dohromady projekty, na setkání ve školní jídelně za účasti týmu D21 je sepsali na papír a prezentovali ostatním. Předkladatelé své projekty nejprve představili v rámci stolů o osmi až devíti lidech a hlasovali o třech nejlepších. Od všech stolů se celkem sešlo přes dvacet projektů a vedení školy posoudilo jejich proveditelnost a finanční nákladnost.

Autoři těch, které prošly do užšího výběru, měli týden na to, aby ve škole vymysleli podpůrnou kampaň. Mohli tisknout letáky, namalovat plakáty, natočit video na youtube, dávat posty na facebook, fantazii se meze nekladly. Cílem bylo přesvědčit co nejvíce spolužáků, aby ve školním papírovém hlasování, které se uskutečnilo 23.-25. května, vybrali právě jejich nápad.

Navíc každý žák (opět od 4.-9. tříd) obdržel dva pin kódy, které dal doma rodičům nebo jiným vybraným rodinným příslušníkům. Použitím těchto kódů mohli i dospělí v uvedených dnech hlasovat, na rozdíl od dětí ale elektronicky, přes webové stránky školy. Výsledky byly známy hned poté (vy se s nimi seznámíte v dalším vydání Kurýru) a uvidíme, jestli se zvelebí jídelna, nakoupí sportovní pomůcky, akvária s rybičkami, nebo jestli děti pojedou na výlet. Záleží jen na nich. Teď totiž řídily školu.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena