Pití bez odpadu

31. 5. 2023

Cyklisté i další návštěvníci altánů u cyklostezky by zejména v létě jistě využili možnost doplnit si lahev vodou. Pítka by byla instalována jen u altánů, kam lze snadno zavést nebo dopravit pitnou vodu.

U některých altánů, např. za Pohodovým údolím, u Rozpakova, Světic a u skateparku, by mohly být umístěny koše na nápojové plechovky. Koše by mohly být vybavené náhradními plastovými pytli, aby je kolemjdoucí mohli sami odnášet/odvézt na kole do supermarketu.

Proč řešíme zrovna plechovky? Spotřeba nápojů v hliníkových plechovkách každoročně stoupá. V roce 2022 jsme v ČR zahodili přes 800 000 000 plechovek. V roce 2020 skončilo 7812 tun tohoto hliníku na skládkách nebo odhozeno v přírodě. Stejné množství hliníku by stačilo na výrobu 104 letadel typu Boeing 747 nebo půl milionu jízdních kol. Tolik hliníku zahazujeme každý rok!

Díky vysoké návštěvnosti cyklostezky by tak bylo mnoho lidí informováno o absurditě používání hliníku pro plechovky a o připravovaném systému zálohování nápojových obalů.

Na koše bychom nalepili informace o spotřebě energie, o dopadu na přírodu Islandu (hliníkárny a stavba přehrad) a Jamajky (těžba bauxitu), odkud surovina na evropském trhu pochází. Dále by se tam mohly objevit informace o snížení spotřeby energie při použití recyklovaného hliníku (80 %). Informace by mohly být podávány formou fotografií, grafů nebo jako memes.

Kateřina Čiháková a 9. třídy ZŠ Světice

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena