Podzim života nemusí být vůbec smutný

4. 4. 2016

Kvalitní podzim života, z.ú.

Vestec – Stáří je období, ve kterém se ocitne každý z nás. Každý člověk jej prožívá různě. Aby podzim života nebyl smutný a opuštěný, vznikla ve Vestci pečovatelská služba Kvalitní podzim života, z.ú. Paní ředitelka Lenka Klestilová si za dobu jejího fungování vybudovala spolehlivý tým pečovatelek a jako ředitelka jde příkladem. „Mám kolem sebe skvělé lidi, na které se mohu stoprocentně spolehnout,“ říká. „A a na tom stavím. Společně podporujeme především nezávislost a svobodné rozhodování seniorů a tím jim umožňujeme, že mohou zůstat platnou součástí společnosti i přes omezení, která mají.“ O „svých“ babičkách a dědečcích mluví s láskou a úctou a k mnoha z nich chová přátelský vztah, který je mnohem hlubší, než vztah pečovatelky a klienta.

 

Kvalitní podzim života tu samozřejmě není jen pro vestecké seniory. Celý tým je připraven pomáhat v širokém okolí, za „své“ si samozřejmě rád vezme všechny občany, kteří péči a pomoc potřebují. Pečovatelé jsou školení profesionálové a s klienty mají vztah založený na porozumění a  vzájemné důvěře. Od doby vzniku se zájem o služby neustále zvyšuje, což je moc dobře, s tím však průběžně souvisí nutnost rychle navyšovat kvalifikovaný personál. Vzhledem k tomu, že je pečovatelská služba zatím finančně nesamostatná, tedy nezisková organizace, je to neustále značná finanční zátěž. „Na podzim 2015 jsme uspořádali první charitativní bazárek, jehož účelem bylo získat alespoň část peněz na nové auto, které potřebujeme na rozvážku obědů. Akce sice nebyla úspěšná, ale věříme, že příště bude účast větší,“ říká paní ředitelka. Proto se rozhodli založit časově neomezený bazar internetový, který stále běží na www.facebook.com/Charitativní-bazárek. Aktuální informací je i to, že se na červen chystá další bazárek, o kterém bude veřejnost včas informována.

 

Co vlastně senioři získají?

V první řadě péči, pochopení, trpělivost a lásku. Už samotný název napovídá, o co tady jde – o to, aby byl sklonek života opravdu kvalitní. Takže vedle pečovatelské činnosti, hlídání nemocných klientů nebo rozvážky obědů je to zajišťování nákupu potravin nebo léků, běžný drobný denní úklid, jako je mytí nádobí, převlékání lůžkovin a podobně, přeprava a doprovod klienta k lékaři, na úřady či nákupy, duchovenská péče spojená s předčítáním, luštěním křížovek, povídáním, dále také aktivizační péče ve smyslu začleňování klientů, například do akcí probíhajících v obcích, a úplnou novinkou je pastorizační a spirituální péče, která nabízí blízkost, porozumění, naslouchání a rozhovory o duchovních otázkách. Naprostou samozřejmostí je vzájemná komunikace mezi pečovatelskou službou a rodinnými příslušníky v souvislosti se zdravotním stavem klienta.

 

A co by ráda získala pečovatelská služba?

Podle slov paní ředitelky se chce co nejvíce zviditelnit v širším okruhu, než byl dosud. „Přeju si, aby o nás lidé věděli a mohli se spolehnout na to, že se na nás mohou kdykoli s důvěrou obrátit. Postupně navazujeme spolupráci s dalšími obcemi. Chceme tu být pro všechny, kteří potřebují sociální služby, a chceme být v očích veřejnosti ti nejlepší. Možná to zní trochu neskromně nebo nafoukaně, což bych nerada, ale soudím-li podle reakcí a odezvy stávajících klientů, máme k tomu docela dobře našlápnuto. A právě proto si do svého týmu vybírám lidi, o které se mohu stoprocentně opřít a na které se mohu spolehnout.“

 

Text: Renáta Šťastná

          Foto: z archivu pečovatelské služby

          http://www.kvalitnipodzimzivota.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena