Příběh pokladu

30. 11. 2018

díl šestý: Historie domu čp. 60

Seriál, ve kterém se věnujeme objasňování souvislostí nalezeného mincovního depotu, prozatím završíme pohledem do minulosti parcely, na níž k objevu došlo. Sklep s uschovaným pokladem přispívá k poznání historie domu i celých Říčan.

Syn nálezce Martin Škába provádí nyní intenzivní archivní výzkum ve snaze dopátrat se zmínek, které by na stavební vývoj příslušné parcely vrhly více světla. V případě Říčan je možné zjistit po sobě jdoucí majitele domů na náměstí přibližně tři sta let nazpět. Částečný přehled majitelů byl v minulém století již dvakrát publikován tiskem. Zjistili jsme, že současný dům čp. 60 byl postaven kolem poloviny 18. století či nedlouho před tím na dříve prázdném dvoře patřícím k domu s dnešním čp. 59. V době stavby domu jednoznačně převládala na náměstí (na rozdíl od dneška) štítová orientace staveb. Městečko vypadalo spíš jako větší vesnice.

Poklad uschovaný ve sklepě je středověkého původu. Kdy přesně byl uschován, se dozvíme až po jeho celkovém zpracování. Předběžně lze říci, že se tak stalo v rozmezí od přelomu 14. a 15. století po počátek husitských válek. Více než poklad nám období před rokem 1700 objasní materiál, kterým byl sklep zasypán před tím, než ho rodina Škábových vyčistila.  Zásyp sklepa je tvořen poměrně jednolitou spáleništní planýrkou s množstvím uhlíků a propálených vrstev, místy s množstvím kamenů a hojné cihloviny. Nalezeny byly i drobné kovové předměty, zlomky keramiky a renesanční kachel vyrobený v 16. století. Celkový charakter materiálu naznačuje zasypání sklepa již během 17. století. Jednou z možností je spojit zásyp s událostmi závěrečné fáze třicetileté války (1618–1648), a sice s vypleněním a vypálením Říčan roku 1639 a poté i v letech 1642–1643. Od té doby byly Říčany několik let jen řídce obydlené. V dobové práci o Čechách vydané ve Frankfurtu nad Mohanem roku 1650 (tzv. Merianova topografie Čech) historik Zeiller na straně 72 píše: „Je též jedno městečko a sídlo, které se nazývá Říčany, jež bylo 23. srpna [správně 4. prosince] 1420 od Žižky dobyto. Ale nedozvěděl jsem se, kde by mělo ležet a komu patřit.“ Obec se tehdy pohybovala na pokraji zániku. Krutě stižena byla snad i parcela dnešního domu čp. 60. V blízkosti sklepa stál patrně dům, který byl zničen. Při následné planýrce mohlo dojít i k zasypání sklepa. O původním domě z doby před třicetiletou válkou a jeho majitelích nic nevíme, tušíme však jeho vazbu na historický sklep.

Martin Hůrka

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena