Říčanská Rada starších

1. 9. 2017

Více členů a více témat

Dne 22. června se sešla, tentokrát o něco početnější, Rada starších, aby projednala poměrně široké spektrum námětů, které by její členy zajímaly, nebo problémů, které by členové rady rádi viděli řešené.

Hned v úvodu se představila Magda Třebická z Klubu seniorů v Mnichovicích a promluvila o aktivitách jejich klubu a také o tom, že by mnichovičtí měli zájem o sdílení zkušeností, názorů a informací seniorům z širšího říčanského okolí. Jednalo by se o nabídky na účast na připravovaných vzdělávacích, kulturních, rehabilitačně sportovních, turistických a podobných aktivitách.

V této souvislosti pak vystoupila Jana Kolorosová ze spolku obcí Ladův kraj s informací, že by v dohledné době měly být modernizovány webové stránky Ladova kraje a vytvořena virtuální informační centrála pro seniory z regionu (těch, kteří jsou organizováni v různých spolcích a klubech, stejně jako těch, kteří mají zájem o nějakou akci a nejsou nikde registrováni). Projekt informační Platformy 50+ by měl tedy propojit seniory Ladova kraje.

Z diskutovaných věcí asi největší část byla věnována plánovanému projektu Seniortaxi, kde členové Rady starších projednávali seznam cílových bodů, kam by taxi mělo zajíždět (typově například, nákupní centra, lékařské ordinace, nádraží, náměstí, atd.) a o časových a finančních parametrech této služby.

Z návrhů, které se objevily na červnovém zasedání Rady starších, stojí určitě za zmínku také zájem seniorů setkání nebo školení ve spolupráci s městskou policií o bezpečnosti seniorů. Jako hlavní témata školení byly navrhovány např. způsoby obrany proti pokusům o podvodná jednání, obrana před okradením, doporučení k zabezpečení obydlí, informace o možnostech rychlého přivolání pomoci atd.

Na závěr proběhla diskuse o moderních technologiích a způsobech, jak je co nejvíce přiblížit seniorům. Město na základě této diskuze připravilo pilotní školení k ovládání mobilní aplikace Říčany v mobilu (11. 9. od 14.00 hod. v jídelně DPS, Komenského náměstí 1850, Říčany). A jsem rád, že nezůstává u tohoto školení, ale že například Seniorcentrum Říčany nabízí seniorům pomoc při seznámení se s moderní technikou (více na jiném místě v tomto Kurýru).

Další setkání Rady starších je naplánováno na 14. září 2017 v 9,00 hodin v zasedací místnosti MěÚ  Masarykovo nám. 53. v Říčanech (2. patro). Přijďte, těším se na setkání s vámi.

Zdeněk Hraba, místostarosta (STAN/Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena