Říčany jsou nejlepším městem pro život

27. 4. 2018

To je závěr průzkumu renomované mezinárodní společnosti Deloitte pod názvem Obce v datech. Index kvality života v Říčanech je nejvyšší z 206 hodnocených měst České republiky. Odborníci porovnávali data veřejných institucí a etablovaných portálů. Posuzovány byly indexy ve třech hlavních kategoriích zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání, vztahy a služby. O dvě desetinky Říčany předstihly v celkovém hodnocení hlavní město Prahu.

„Přejel mi pozitivní mráz po zádech, když mi tuhle zprávu zavolali lidé velmi prestižní auditorské firmy. Říčany jsou město s nejvyšší kvalitou života v republice. Mám obrovskou radost a cítím hrdost,“ komentuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) výsledky průzkumu a hned dodává: „Ale pozor, rozhodně tenhle úspěch nevztahuji výhradně k práci radnice. Auditoři sledovali spoustu věcí, které ani nemůžeme ovlivnit. Je to úspěch celého města a jeho chytrých a podnikavých lidí.“ 

Kvalitu života porovnávali experti mezi všemi obcemi s rozšířenou působností včetně Prahy, a to ve třech kategoriích. Kategorie, kde Říčany získaly plných 10 bodů, je kategorie „zdraví a životní prostředí“. Zde byla zahrnuta data o dostupnosti zdravotní péče, zdravotní stav obyvatelstva a životní prostředí. Špatnou stránkou v této kategorii je, že v Říčanech a jejich přímém okolí nejsou přírodní rezervace s výjimečnými druhy rostlin či živočichů. Velmi vysoké byly v této kategorii indexy počtu lékařů, nemocnic a lékáren. Posuzován byl počet zařízení v dojezdové vzdálenosti 30 km od radnice. 105. příčka z 206 připadla Říčanům v Indexu znečištění ovzduší. Ukazuje to na průměrné znečištění v rámci celé České republiky způsobené zejména dopravní zátěží.

„Náš boj s tranzitní kamionovou dopravou není jen o zácpách na silnicích, pro čistý vzduch je doprava velkou zátěží. Maximálně se snažíme, abychom zákaz tranzitu kamionů obnovili,“ doplňuje starosta V. Kořen.

S dopravou se pojí i nelichotivý výsledek velmi vysoké nehodovosti. Byl to nejhorší výsledek v kategorii „vztahy, služby a veřejná správa“. Zde Říčany naopak bodovaly v dostupnosti supermarketů, bankomatů či restaurací. Velmi vysoký byl i index za účast na volbách, což svědčí o aktivní společnosti.

Hodnocení ukázalo i na jeden z nejvyšších indexů přírůstků obyvatelstva. S tím se pojí hodnocení nedostatečné kapacity mateřských a základních škol.

„Nedostatek míst ve školkách a školách je stále velký problém. Čekáme na dotaci na školku v Kuří, v přípravě je školka na Větrníku, koupili jsme budovu školky Srdíčko a musíme ji opravit,“ vypočítává projekty z této oblasti radní a projektový manažer David Michalička (Klidné město) a dodává: „No a samostatnou kapitolou je výstavba nové školy, na její přípravě se pracuje už několik let. Teď se velmi intenzivně projektuje.“ 

Vysoká poptávka po bydlení v Říčanech má také vliv na ceny nemovitostí. To bylo jednou z hodnocených položek ze třetí kategorie „materiální zabezpečení a vzdělání“. V dostupnosti bydlení byl index v červené barvě. Naopak prvenství z 206 obcí Říčany obsadily ve srovnání kvality vzdělání. Hodnotilo se na základě výsledků studentů u státních maturit. Kvalitní střední školy se nacházejí v dojezdové vzdálenosti 30 km i na území obce. Do oblasti tedy patří říčanská gymnázia, ale také škola Open Gate nebo pražské střední školy. Výsledky dále odrážejí vysokou nabídku pracovních míst a nízkou nezaměstnanost a s tím související nízký počet vyplácených dávek v hmotné nouzi a exekucí.

„Říčany mají obrovskou výhodu ve své poloze. Na dotek Praze a přesto v blízkosti lesů, rybníků, mimo sídliště. Tenhle charakter je jedinečný. Po takové zprávě naše město ještě získá na přitažlivosti. Další rozrůstání města a nesmyslné aktivity ale můžou vysokou kvalitu života zničit. Musíme město chránit a do podoby švýcarských měst máme stále ještě daleko,“ zakončuje starosta Vladimír Kořen.

Analýza proběhla po sběru velkého množství veřejně přístupných dat z ověřených zdrojů a dat veřejných institucí, které na projektu Obce v datech spolupracovaly. Výpočet indexů je založen na přístupech OECD a OSN k porovnávání kvality života a dalších matematicko-statistických nástrojích. Podrobně se můžete s výsledky hodnocení seznámit na www.obcevdatech.cz, který bude naplno spuštěn v průběhu června letošního roku.

 

Kateřina Lauerová

Tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena