SDH Říčany

1. 9. 2017

Co nového u hasičů

   Vážené čtenářky a čtenáři! Dvouměsíční pauza v podobě letních prázdnin utekla jako voda a před vámi je další vydání Kurýru! Menší děti se snad ještě těší do školy, kdežto ty větší se určitě nerady do školy po prázdninách vrací. To naši prckové zakončili prázdniny již zmiňovaným letním soustředěním v Josefově dole v Krkonoších. Zde si oprášili vědomosti a hlavně fyzičku, před podzimním zápolením na poli soutěžním. V měsíci září je čeká pár posledních letošních požárních útoků a v říjnu se už vrhnou na tradiční podzimní kolo požární všestrannosti. V našem sboru máme družstvo starších a mladších žáků. Těšíme se na jejich výkony a doufám, že i oni si vždy vše užívají.

   Letošní prázdniny se zdály být poklidné, ale začátek by mohl mluvit o opaku! Dne 14. 7. 2017 se naše dlouholetá hasička, členka revizní rady, vedoucí mládeže a spojařka v požárním útoku Markéta Veselá rozhodla uzavřít manželství s naším ještě více dlouholetým hasičem, strojníkem, velitelem družstva, technikem strojní služby a prostě Honíkem Janem Rážem. Své “ano“ si řekli na říčanské radnici ve 12 hodin, kdy je oddal sám starosta města Vladimír Kořen. Samotnému obřadu předcházela spanilá jízda ženicha pro svou nastávající téměř přes celé Říčany. Celou kolonu vedla naše prvovýjezdová TATRA 815 – patřičné nazdobená. Novomanželům Veselým blahopřejeme a přejeme spoustu velkých radostí, nekonečnou lásku a nikdy neutuchající chuť mít úctu jeden k druhému.

   Víte vůbec, jaký vozový park a techniku jako JSDH Říčany máme? Dovolte mi malou osvětu. Naše prvovýjezdové auto a tím pádem nejvytíženější je TATRA 815 – CAS 32, zkratka CAS znamená cisternová automobilová stříkačka, tudíž její hlavní účel je ten, že má 8200 l vody, 800 l pěnidla, které se používá např. při dopravních nehodách, dále místo pro 4 hasiče a v útrobách je uložena dýchací technika, hadice, armatury, motorová pila a rozbrus, čerpadla, elektrocentrála, osvětlovací stožár, lopaty, košťata, vidle, apod. Tento vůz je vhodný na jízdu po silnici a do menšího terénu. Na větší prostupnost a hrubší terén máme TATRU 148 – CAS 32, ta je ideální na požáry luk, lesů a špatně dostupných míst. Veze s sebou 6600 l vody a má místo pro 3 hasiče. Další vybavení je dýchací technika, hadice, motorová pila, lopaty, košťata, apod. Třetí auto je naše DVS Avia, slouží jako technický automobil, který se využívá pro přepravu osob, má kapacitu 9 míst, dále má technické vybavení, čerpadla, elektrocentrálu, atd. Čtvrtý vůz je Avia – ADR, alias kontejnerová, dříve se využívala k převážení nebezpečných látek, nyní je tento nosič kontejnerů využit hlavně k převozu motorového člunu Blesk a našeho dalšího kousku techniky, kterým je Fiat Kobelco – smykový nakladač – známý jako bobík. Ten má své využití při silném větru u popadaných stromů, při povodních nebo sněhových kalamitách. Poslední je Škoda Felicia jakožto velitelský vůz. Tolik ve zkratce o našem zázemí a technice.

 

Naši jednotku povolalo operační středisko koncem června na pomoc na Prahu - Západ do Řevnic, zde naše kolegy a místní obyvatele trápil silný déšť a vítr. Následkem toho bylo několik vytopených sklepů, rozvodněné potoky, které odnášely kameny a bláto na komunikace, popadané stromy apod. Naši kluci jezdili odstraňovat kamení a popadané větve ze silnic v okolí Všenor, dále pomáhali s odčerpáním betonárky v Černošicích. Další výjezd byl 23. 7. a opět po přívalovém dešti, a to v blízkých Jažlovicích, bylo nutné prořezat pár větví, které ohrožovaly nejen kolemjdoucí, ale i motoristy. Druhý den nás požádali o pomoc pražští kolegové, když byl v Uhříněvsi nahlášen požár kuchyně v RD. Po příjezdu na místo události, jsme byli ponecháni na místě jako záloha a po pár minutách vráceni zpět. 5. 8. hořelo osobní auto u náměstí, 6. 8. byl nahlášen požár odpadkového koše na nástupišti říčanského nádraží. 8. 8. kolem půl druhé ráno jsme vyjeli k požáru třech dodávek a následně domu na okraj Březí. Zde jsme již z dálky na noční obloze viděli, že požár nebude malý, proto krajské operační středisko zvedlo i naší druhou cisternu. Ihned po příjezdu byli naši členové dosazeni na útočné proudy v dýchací technice a cisterna doplňovala vodu do ostatních vozů, dále tvořila kyvadlovou dopravu pro vodu. Na místě zasahovala i výšková technika, po lokalizaci bylo nutné rozebrat střechu, která stále vykazovala vysokou teplotu. Tento noční požár, byl opět úkazem, co oheň dokáže a jak rychle je potřeba postupovat. Obrovský dík patří všem zasahujícím hasičům, hlavně v situaci, že celou noc hasili a pak ráno museli pokračovat do svých zaměstnání.

   Krásné září a zbytek příjemně prožitých slunných dnů

přeje Dominik Pokorný, jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena