Skautské středisko Lípa Říčany

1. 9. 2017

Skauting v Mnichovicích obnoven, Skautský tábor 2017 Nečín, Cyklotrophy-pozvánka

Skauting v Mnichovicích obnoven!

Navazovat několikrát  zpřetrhané kořeny rozvoje naší skautské organizace bylo vždy obtížné.  Při obnově činnosti v 90. letech se nám to zdálo někdy i nemožné. Vždyť v letech 1968 - 70  zahrnoval junácký okrsek Říčany oddíly v Mirošovicích, Ondřejově, Senohrabech, Slušticích a Mnichovicích. A po roce 1989 nic. Byla obnovena činnost jenom v samotném středisku Lípa Říčany. Avšak náhle je vše jinak. V Mnichovicích, kde byly kdysi oddíly skautů i skautek, se našli tři skautští vedoucí - br. Topiarz (Listomil), br. Petřík (Australan) a sestra Balogová (Kormidlo) - a pustili se do práce. Heslo skautského vůdce je přece - "sloužím". Rozjeli  přípravy pro založení oddílu - zatím vlčata a světlušky - a přihlásili se pod křídla našeho střediska Lípa. Držíme jim palce a těšíme se z rozšíření našich skautských šiků  - po 50 letech v Mnichovicích.

                                                                       za říčanské skauty Balů (Mirek Veselý)

 

Skautský tábor 2017 Nečín

            Na dva červencové týdny vyrostl na louce nedaleko Nečína tábor říčanských skautů. I letos se letního tábora společně účastnili skauti a skautky všech věkových kategorií.

Tábor skautek se nesl v duchu ekologie - například se používaly ekologicky rozložitelné prostředky na mytí nádobí, praní a i na osobní hygienu. Neobvyklým zážitkem byla také čtyřdenní navštěva skautů z francouzského Štrasburku.

Jako každý rok byly důležitou součástí programu celotáborové hry. Skautky se účasnily vesmírné mise Proxima a sblížily se s mimozemskou formou života. Ze světlušek se stali zlatokopové a osvobodili otroky od ničemného konkurenta. Skauti pomáhali superhrdinům v boji se zločinem, například osvobozovali rukojmí při bankovní loupeži, a vlčata procházela vývojem civilizace – rozdělávala oheň křesadlem či vyráběla kamenná kladiva.

Celkově se tábor velmi vydařil a všichni si ho užili. Po letním odpočinku se budeme těšit na další skautský rok a spoustu nových zážitků.

 

Lucie Gašparínová (Timothy)

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena