Skautské středisko Lípa Říčany

29. 9. 2017

Celostátní kolo Svojsíkova závodu, Cyklotrophy 2017 – dobrodružství na kole

Celostátní kolo Svojsíkova závodu 15. - 17. 9. 2017

V pátek se většina naší družinky, skautek Dream Team, vzbudila okolo 6. hodiny ráno. Místo normálního dne ve škole nás čekala cesta na celostátní kolo Svojsíkova závodu. Celý závod měl téma Hra o trůny. Naše družinka zastupovala rod Lannisterů. A již předem jsme si musely vyrobit prapor a vymyslet divadlo a snídani pro krále spolu s další družinkou, co postoupila ze Středočeského kraje.   

Celý závod začal v Humpolci, kde jsme se zaregistrovaly a potom bylo slavnostní zahájení, kde byly představeny všechny družinky a rody, které zastupovaly. Jako první nás čekal modul závod. To znamenalo, že jsme šly z Humpolce do Lipnice nad Sázavou a po cestě plnily na stanovištích nejrůznější úkoly. Například zdravověda, příroda, zručnost, ekologie, práce se slovníkem a GPS, výroba plakátů a plavba na pramici. Během cesty jsme se ve vyznačeném území musely utábořit, uvařit si z přidělených surovin jídlo a postavit si stany. Modul závod skončil v sobotu odpoledne. A potom, co jsme došly do cíle, jsme dostaly oběd a čekala nás další část závodu: modul brány. To bylo 16 stanovišť rozmístěných na hradě v Lipnici a v jeho okolí. Na každé z těchto stanovišť šel vždy jeden člen družinky a plnil připravený úkol. Například logika, šifry, počítače, fyzická zdatnost, elektromotor, doprava, odhad, oheň, historie atd. Také byl čas na předvedení našeho divadla. Když oboje skončilo, po večeři jsme si přenesly věci do hradu, kde jsme přespávaly. V neděli ráno jsme vstaly už v 6 ráno, abychom stihly připravit na snídani jídlo, které reprezentuje náš kraj. Každý dostal 3 žetony, za které jsme mohly nakupovat jídlo od ostatních. Mezitím nás obcházela porota, od které jsme mohly dostat body v podobě zlaťáků. Nyní byl čas na hru - obrana hradu před bílými chodci. Když hra skončila, body už byly spočítané a začalo se vyhlašovat. My jsme skončily na šestém místě.       

Po společné fotce už byl čas k odchodu a my byly dovezeny na nádraží. Nastoupily jsme do vlaku a rozjeli se domů.

                                                                                  Barbora Hálová – 2. oddíl skautek Říčany

 

Cyklotrophy 2017 – dobrodružství na kole

17. 9. 2017 se konal druhý ročník dobrodružného, zábavného a hlavně rodinného cyklistického závodu Cyklotrophy. Dvou až čtyřčlenné týmy měly za úkol během 2,5 hodiny zdolat cca 10 km dlouhou trasu v terénu a plnit různé úkoly od kvízů až po technické práce. Úkoly byly různě náročné a různě obodované: výměnu kola u auta a nýtování řetězu si zkusila napoprvé nejedna maminka, opičí ráfková dráha či jízda na nepojízdném kole vyzkoušela rodinnou spolupráci. Mezi další stanoviště patřila romantická plavba ve veslici na Mlýnském rybníku, stavba Da Vinciho mostku, slalom na kole s kelímkem vody, skládačka v japonské zahradě, dalekohled. Program nabitý. I přes očekávanou nepřízeň počasí vše vyšlo skvěle. Místy vykouklo i sluníčko a ti stateční, co dorazili, si vše patřičně užili. Atmosféru zpříjemňovalo skvělé občerstvení v podání Jardy Rajtory. Díky sponzorským darům od OZ Brázda, s. r. o. si vyčerpaní závodníci doplnili vitamíny ovocným barem, maso Gaube darovalo klobásky nejenom na gril, ale i do gulášové polévky a koření Kotány dochutilo dipy nejrůznějších omáček ke špízům a pečeným bramborám. Reflexní prvky pro všechny soutěžící dodal BESIP. Akce se konala za finanční podpory města Říčany. Velmi děkujeme všem sponzorům a donátorům! Příští rok opět u skautské klubovny a 3. ročník!

                                                                                                     za organizátory akce Markéta Hubínková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena