Stolní tenisté v Dainville

6. 5. 2018

Francouzské město Dainville je partnerské město Říčan a nachází se na severu Francie, již v blízkosti Belgie. Jedná se o předměstí historického města Arras. Rádi bychom se s vámi podělili o zkušenost a zážitky z naší návštěvy a ze zápasu ve stolním tenise během velikonočních svátků.

 

 

Nejprve ovšem krátké okénko do historie. Zdejší region patřil ve středověku k Burgundsku a také byl pod vládou Nizozemska, což se více odráží v místní architektuře. První velkou bitvou v 1. světové válce byla známá bitva u Arras v roce 1915, kde už bojovali i čeští legionáři. Právě z důvodu této velké bitvy je u Dainville památník – hřbitov na počest obětem (padlo zde celkem 38 tisíc vojáků). Česká rota se jmenovala Nazdar, protože její základ tvořili Sokolové. Velká část města Dainville a Arras byla během války zničena, proto ihned po válce začala obnova v duchu původní architektury.

Právě část historie a současné památky nám ukázali místní hostitelé, kterým musíme poděkovat. Za zmínku stojí například vysoká věž se zvonicí s krásným výhledem (na seznamu Unesco), staré podzemní chodby z 12. století, náměstí Hrdinů, Velké náměstí a pevnost Vauban.

Nyní již ke stolnímu tenisu. V pěkné sportovní hale organizátoři připravili skvělé podmínky a navíc zde bylo cca 150 diváků. Celkem jsme sehráli 21 zápasů včetně čtyřher. Domácí nasadili své nejlepší hráče oproti našemu výběru, který byl „průřezem“ celého klubu. Přes velké množství vyrovnaných pětisetových zápasů nakonec domácí zvítězili v poměru 15:6 a ukázali svoji kvalitu. Nás mohly těšit vyhrané čtyřhry, kdy pro místní hráče bylo obtížné číst naše signály. Celkově to byl pro všechny vynikající zážitek a na konci zápasu jsme převzali upomínkový pohár od starostky Dainville.

Můžeme jen doporučit spolupráci s tímto městem. Hraje se zde například basket, tenis, fotbal a v sousedním Arrasu i ragby. Navíc je zde prestižní gymnázium. My jsme pozvali naše hostitele na příští rok k nám do Říčan.  

Vratislav Valenta

TTC Říčany v rámci TJ Tourist

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena