Stromy kolem nás 115

27. 10. 2017

Tavola kalinolistá

Tavola kalinolistá

(Physocarpus opulifolius)

Tavola kalinolistá je rostlina výrazná v době květu, posléze sejde z očí díky zeleným plodům, ale připomene se na podzim, kdy se její listy zbarví do červena.

Tavoly rostou hlavně v Severní Americe. Jen jeden druh ze třinácti obývá východní Asii.

Původní areál výskytu tavoly kalinolisté leží ve východní části Severní Ameriky od Georgie po Québec. Do Evropy se dostala roku 1687. U nás byla poprvé vysazena roku 1835 v Královské oboře v Praze, dnešní Stromovce.

Keř dorůstá výšky kolem 3 metrů, rozložité větve bývají na koncích mírně převislé. Střídavě postavené listy mají zubatý okraj. Připomínají listy rybízu nebo kaliny - po které se tato tavola jmenuje.

Bílé květy s načervenalými tyčinkami tvoří husté květenství. Rozvíjejí se od června do července. V září pak dozrávají plody, které jsou formovány jako žlutozelené, čtyřdílné měchýřky. Uvnitř je vždy několik asi 1 mm velkých, oválných, světle hnědých semen.

Tavolu kalinolistou je v našich podmínkách možné vysadit téměř kamkoli, všude se jí bude dařit. K vidění bývá v parcích a zahradách, nebo jako krycí dřevina. Obrázek pochází ze zahrady pod základní uměleckou školou na říčanském náměstí. Vyšlechtěna byla řada kultivarů s různou barvou listů, odlišným vzrůstem či růžovými květy.

Původní indiánské kmeny používaly tavolu kalinolistou pro medicínské účely, k magickým rituálům, do barviv, k výrobě hraček atd.

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena