Vesmír Říčany, z.s.

1. 9. 2017

Plnou parou vpřed přes celou Ameriku

České zlaté ručičky jsou světoznámé. Není tedy divu, že se o nich dozvěděli i za Atlantikem ve Spojených státech amerických. Místní úřady se rozhodly vystavět po celé zemi železniční síť, propojit New York s Los Angeles, Seattle s New Orleans. Rozhodli se tedy pozvat odborníky z České republiky a poslali našim táborníkům zvací dopis, ať přijedou do vesničky Down Light (Dolní Světlá).

Děti se rozdělily do stavebních společností, každá ze společností dostala za úkol spojit 5 vybraných měst po celých Státech, za každé ze spojených měst získala společnost nějakou odměnu, nebo benefit, ale pouze ta společnost, které se podaří spojit všech 5 měst jako první, získá výplatu ve zlatých cihličkách!

Hned první den ale stavitelé zjistili, že to nebude tak jednoduché, jak se může zdát. Čekala je spousta problémů spojených stavbou, při shánění stavebního povolení, materiálu, pracovní síly, nebo s vnějšími vlivy prostředí, jako byly vysoké hory, divoké řeky, přírodní katastrofy, ale i indiáni a bandité na divokém západě.

Následovalo 14 dní plných her, výletů, soutěžení, tvoření i užívání si volného času s kamarády.  Děti postupně propojovaly město za městem, zažívaly cenná vítězství i bolestné porážky. Pro inspiraci obdržely i pozvání do Německa na místní úzkokolejnou dráhu s parní mašinkou, prohlédly si opravdové kolejnice, vyzkoušely si dokonce, kolik kousek takové kolejnice váží.

Nakonec dokázaly všechna města za stejný čas spojit hned 3 společnosti, které získaly zlatou odměnu. Všem dětem přišel osobně poděkovat prezident USA, který slavnostně zatloukl závěrečný zlatý hřeb a uvedl celou trať do provozu.

Letošní tábor se velice vydařil. Jakou hru budeme hrát příští rok? Pokud s námi budete chtít příští červenec jet, nenechávejte nic na poslední chvíli, protože kapacita oblíbeného letního tábora je omezena a rychle se plní.

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem, kteří se na přípravě a chodu tábora podíleli, všem kteří nám přispěli sponzorskými dary na neziskovou činnost a především báječným dětem za jejich účast.

Za Vesmír Říčany, z. s.

Milan Klimeš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena