ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

28. 4. 2017

NOC S ANDERSENEM, BLENDED-LEARNING PODRUHÉ, KLUB ZVÍDAVÝCH ŽÁKŮ – DOBRODRUŽNÁ TURISTIKA, UKÁZKA DRAVCŮ, Velikonoční JARMARK, Výstava Jana Šibíka

NOC S ANDERSENEM

V měsíci březnu nás čekala dlouho očekávaná akce na podporu čtenářství – Noc s Andersenem. O program se postarali hrdinové Čtyřlístku, kteří nás provedli naučnou, zábavnou, strašidelnou, interaktivní stezkou po škole, kde na samém konci čekal poklad. Dětem se noc ve škole líbila, namotivovala je do dalšího čtení a už nyní se všichni moc těšíme na další ročník.

Lucie Borová

 

BLENDED-LEARNING PODRUHÉ

 

V minulém šk. roce jsme byli zapojeni do projektu z výzvy č. 57 Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Byl zaměřen na Individualizovaný rozvoj ústních komunikačních dovedností v anglickém jazyce s využitím ICT formou blended-learningu. Firma, která produkt dodala, nám nabídla využití online balíčků i v tomto šk. roce za velmi výhodnou cenu. Jazykové třídy 6.A a 7.A již obdržely soubor materiálů – lekcí. Každá lekce obsahuje slovní zásobu, gramatiku, poslech a čtení textu s porozuměním. Nejprve jsou slovíčka, která se objevují v průběhu celé lekce. Následují cvičení na jejich zapamatování (zvuková přehrávka, vyslovování pomocí mikrofonu a porovnání s původní výslovností, křížovky, přiřazování slovíček k obrázkům). Následuje suchý, ale nezbytný výklad gramatického jevu, a pak cvičení na upevnění. I zde jsou zapojeny různé formy – přetahování, poslech, přiřazování správných odpovědí, tvoření vět, tvoření otázek. Další část lekce pracuje s textem. Text si lze přečíst a přehrát, následují úkoly s textem související (výběr správné odpovědi z možností, výběr true and false, doplňování věty). Součástí lekce pro vyšší úrovně jsou i fráze, které jsou v cizím jazyce velmi zákeřné. I zde je množství cvičení pro jejich zapamatování. Poslední úkoly se věnují opakování probraných jevů; může sloužit jako opakovací test. Tato moderní forma výuky žáky baví. Je interaktivní a dostupná odkudkoliv, mám-li počítač nebo chytrý telefon a připojení. Vyučující může sledovat postup jednotlivých žáků v aplikaci, která mu umožní vstoupit do profilu žáka.

                                                                                                                                                             Zuzana Pokorná

 

KLUB ZVÍDAVÝCH ŽÁKŮ – DOBRODRUŽNÁ TURISTIKA

Soutěsky, vodopády, brodění potokem, lezení po žebřících, jeskyně, vyhlídky. Od roku 2003 pořádáme dobrodružné akce pro malé i velké děti a jejich rodiče.

V Klubu zvídavých žáků jsme na konci března zavzpomínali na akce dávné i nedávné, do Slovenského ráje, na Malou Fatru, do Rakouska, Slovinska, italských Dolomitů, ale i na spoustu přírodních i technických unikátů v naší vlasti české.

A těšíme se na další dobrodružný výlet a nezvyklou výpravu 1. června 2017. Navštívíme jednu z nejzvláštnějších perel naší země, přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně v Jeseníkách. V nejkrásnější přírodě je tam zasazeno technické veledílo, jehož ekonomický přínos je i v celosvětovém kontextu značný.

 

VELIKONOČNÍ JARMARK

5. dubna odpoledne naše škola pořádala tradiční velikonoční jarmark. Účast byla tento rok opět hojná. Návštěvníky jsme uvítali jarně laděnými písničkami ve venkovních prostorách školy a pak už se všichni rozběhli ke stánkům s krásnými tradičními i netradičními výrobky žáků, které připravili v hodinách pracovních činností a výtvarné výchovy. Deváťáci nabízeli dobré občerstvení, družina připravila velikonoční dílny, kde si děti i rodiče mohli vyrobit drobnosti na velikonoční výzdobu. Některé třídy se odvážily pod vedením třídního učitele upéct velikonoční dobroty. Jiné třídy připravily velikonoční program nebo tvořivé koutky, takže si malí i velcí návštěvníci mohli odnést další výrobky. Děkujeme všem za návštěvu a za milé neformální setkání s rodiči a žáky.

                                                                                                                                   Zuzana Pokorná

 

UKÁZKA DRAVCŮ

 

V Olivově léčebně se konala akce dravci neboli ukázka dravců. Konala se ve čtvrtek 30. března 2017 od 10.00 h. Zúčastnilo se jí deset tříd z naší školy i s dětmi z Olivovy léčebny. Akci organizovali dva pořadatelé. První nám dravce představoval (např. sova pálená, orel bělohlavý, sup bělohlavý, luňák červený, poštolka obecná, sokol stěhovavý atd.) a na konci dal možnost výhercům vypustit a přivolat dravce zpátky. Druhý pořadatel organizoval soutěž o ceny. Na výběr bylo např. leporelo, kalendář, pexeso, rodinná vstupenka na zámek Lednice a nechat si přiletět dravce na ruku. Lucka ze 4.C a Matouš z 5.C byli vybráni do soutěže. Lucka neměla ale tolik odvahy, a tak nechala svojí spolužačku Niki, aby soutěžila místo ní. V soutěži vyhráli ceny a dokonce si mohli nechat sednout supa na ruku. Sup Kapucín měl rozměry křídel 3 metry a dokonce vlétl do obecenstva, ale nikomu se nic nestalo. Kuba ze 7.A vyhrál to, že si mohl zkusit přivolat luňáka červeného. Ten se chvíli nevracel, a to i po zvolání: ,,Vrať se prosím tě, vrať.“ Nevracel se proto, že Kubu neznal, přilétá jen na toho, koho zná. Také nám ukazovali, jak např. orel bělohlavý létá do kolečka, jak dravci chytají maso ve vzduchu nebo návnadu kořisti na zemi.  A nakonec jsme měli volno, mohli jsme si prohlédnout dravce zblízka nebo si chvíli hrát na hřišti. Bylo to super.

Tereza Hyklová a Tereza Svobodová, žákyně 5.C

 

Výstava Jana Šibíka

Ve středu 29. 3. vyrazila skupina sedmi zvídavých žáků společně s panem učitelem Vytiskou do pražské Staroměstské radnice na výstavu předního českého reportážního fotografa Jana Šibíka. Žáci zde viděli fotografie, které reflektovaly posledních 10 let fotografovy tvorby. K vidění byly  fotografie z tajfunu na Filipínách, zemětřesení na Haiti, situace na Luníku IX., Majdanu v Kyjevě, z KLDR a dalších exponovaných událostí, které svět za poslední dekádu postihly. Měli jsme štěstí, že pan fotograf byl zrovna na výstavě přítomen, a tak se s chutí žáků ujal a ke všem událostem jim stručně řekl všechno podstatné. Ačkoliv se výstava týkala vážných témat, žákům se velice líbila a doufáme, že jim pomohla více otevřít jejich sociální obzor.

Vojtěch Vytiska

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena