ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

30. 6. 2017

DĚTSKÝ DEN V OLIVOVNĚ, (D)oběhni školu, ROME O AND JULIET, KZŽ: VESMÍR – NAŠE TRVALÉ BY DLIŠTĚ, TANEČNÍ HRÁ TKY S HONZOU ONDEREM, ZAHRANIČNÍ STUDENTI VE VÝUCE

DĚTSKÝ DEN V OLIVOVNĚ

Začátkem měsíce června si Olivova dětská léčebna ve spolupráci se 3. ZŠ u Říčanského lesa, připravila dětský den nejen pro děti z naší školy, ale také děti z dětských domovů a dalších, tou dobou pobývajících na zdravotním pobytu právě zde. Děti v areálu Olivovy dětské léčebny přivítal sám pan ředitel, který jim ukázal trasu stanovišť a popřál příjemnou zábavu. Disciplín a stanovišť měly děti na výběr spoustu. Podle speciální kartičky tak navštívily například stanoviště kriketu, chůze na chůdách, slalom na koloběžkách, překážkovou dráhu, hod na cíl, skoky v pytlích, přetahování s lanem a další. Na stanovištích vypomáhaly také starší žáci ze 3. ZŠ u Říčanského lesa. Dětem k zábavě hrála veselá hudba a k jídlu a pití si kuchaři z Olivovy dětské léčebny připravili chutné grilované maso, ovocný salát a jablečný mošt. Děti po splnění disciplín unavené, ale šťastné, dostaly za odměnu balíček s překvapením. V závěru se ještě pan ředitel s dětmi i rodiči osobně rozloučil, poděkoval za hojnou účast a popřál šťastnou cestu zpět.

                                                                                              Martina Hytychová - vychovatelka

 

(D)oběhni školu

Středa 7. června se na Základní škole u Říčanského lesa nesla ve znamení sportu a pohybu, a to konkrétně běhu. Abychom neběhali jen tak zbůhdarma, rozhodli jsme se zároveň pomoci dobré věci a spojit příjemné s užitečným. Pod záštitou Konta bariéry se tak u nás uskutečnil první ročník akce „Run and Help“ s podtitulem (D)oběhni školu.

Jak již název napovídá, trasa charitativního běhu vedla kolem budovy ZŠ a měřila něco málo přes 300 metrů. Sportovní den si užili všichni žáci 2. stupně, také někteří jejich mladší spolužáci a všechny děti navštěvující školní družinu. Podpořit nás také přišli strážníci městské policie města Říčany a své zastoupení měli i zástupci veřejnosti, převážně pak z řad rodičů našich žáků.

 A komu že náš běh pomáhal? Zdravý pohyb jistě prospěl všem účastníkům, drobná částka v podobě dobrovolného startovného pak putovala na pomoc říčanskému občanovi Milanu Roubalovi, který je po vážném úraze upoután na invalidní vozík. Při naší premiéře se podařilo vybrat 16.104 Kč, které přispějí k zakoupení speciálního automobilu, jenž usnadní panu Roubalovi jeho mobilitu a tím zkvalitní jeho život.

Všem účastníkům dobročinného běhu děkujeme a již teď vyhlížíme další, jistě ještě o něco úspěšnější ročník této sportovní akce.

                                                                       Za tým organizátorů Kateřina Raková

 

ROMEO AND JULIET

V jazykové třídě 7.A letos probíhala výuka občanské výchovy částečně v angličtině (metoda CLIL – zapojení angličtiny do nejazykového předmětu). Při probírání tématu „kultura“ napadlo žáky zinscenovat Shakespearovu klasiku „Romeo and Juliet“ a obléci ji do moderního hávu. Žáci si za pomoci paní učitelky Jany Uríkové napsali texty, sehnali kostýmy a rekvizity, připravili scénu a vybrali hudbu. Čtyři měsíce intenzivně hru nacvičovali a výsledek je obdivuhodný. Žáci zahráli divadlo pro ostatní třídy, pro rodiče i pro naše zahraniční stážisty. Potlesk nebral konce, herci se museli na pódium několikrát vracet. Na začátku příštího školního roku uvedeme hru pro veřejnost na opravdové scéně a těšíme se na hojnou účast.

                                                                                                                                                             Zuzana Pokorná

 

KZŽ: VESMÍR – NAŠE TRVALÉ BYDLIŠTĚ

Dne 23. května se žáci 2. stupně ZŠ u Říčanského lesa mohli zúčastnit semináře na téma Vesmír – naše trvalé bydliště, vedeným panem učitelem Václavem Černým. První část zahrnovala prezentaci, ve které nás pan učitel seznámil se sluneční soustavou a vesmírnými tělesy. Druhá část semináře obsahovala pozorování hvězd vesmírným dalekohledem, ve kterém jsme zachytili šestou planetu sluneční soustavy – Saturn. I když jsme viděli jen bílé kolečko s hnědými šmouhami, tak si myslíme, že tento seminář byl jeden z nejpovedenějších v tomto školním roce.

Karolína Slezáčková a Linda Pokorná 7.B

 

TANEČNÍ HRÁTKY S HONZOU ONDEREM

Děti z prvních a druhých tříd se mohly alespoň na chvilku odreagovat od stresu ze závěrečných písemek, a to tím nejlepším způsobem – pohybem. Pohybem ne ledajakým, ale přímo tancem a k tomu ještě pod vedením tanečního mistra ze všech nejpovolanějšího. Přijel za nimi Jan Onder, hvězda Stardance. Sto padesát dětí v mžiku hopsalo, repovalo, dřepovalo, plazilo se a soutěžilo. Každé dítě Honza za jeho snažení odměnil fotkou s vlastním podpisem a podpisem na ruku. 

Martina Kořenová

 

ZAHRANIČNÍ STUDENTI VE VÝUCE

Stalo se již milou tradicí, že naše škola hostí na konci školního roku skupinu vysokoškoláků z nejrůznějších částí světa a ti celý týden zábavnou formou předávají žákům informace o jejich zemi a kultuře. Stážisté pracovali hlavně na druhém stupni, ale navštívili i většinu tříd na prvním stupni i odpolední družinu a klub, kde s dětmi hráli hry a dováděli na školní zahradě. Tento rok jsme přivítali studenty z Indie, Iránu, Ukrajiny, Kanady, Číny, Singapuru, Taiwanu a Gruzie. Žáci strávili každý den tři vyučovací hodiny s jiným studentem, který jim interaktivně prezentoval fakta a zajímavosti o své zemi. Kromě prezentací se žáci naučili národní hry, sporty a tance našich návštěvníků. Také s nimi uvařili jejich typická jídla a zapsali si recepty. Jiný den si žáci v literární kavárně poslechli tradiční příběhy jednotlivých zemí, které potom písemně zpracovali a převyprávěli spolužákům svými slovy. Poslední den se konala Global village, odkud žáci odcházeli ozdobeni henou, se svým jménem napsaným čínsky, ukrajinsky nebo persky a kde okusili zajímavě chutnající dobroty. Výstupem z celého týdne je informační plakát o každé zemi; deníčky, které si žáci každý den vedli a kam si zapisovali, co se který den dozvěděli a co zajímavého zažili a také almanach. Velký dík patří paní učitelce Jaroslavě Zajíčkové, která celou akci připravila.

                                                                                                                                                             Zuzana Pokorná

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena