Závěr školního roku v ZUŠ Říčany

27. 5. 2013

Vážení přátelé, závěr školního roku se blíží. Dovolte mi, abych se s vámi podělila o radosti, které na zušce prožíváme a informovala vás o některých akcích, které proběhly, nebo ještě do konce roku proběhnou.

 

Ústřední kolo soutěže MŠMT

ZUŠ zazářila v ústředním kole soutěže komorní hry s převahou dechových nástrojů. Trio lesních rohů ve složení Jan Javorský, Jáchym Svoboda a Dorota Šimonová, pod pedagogickým vedením pana uč. Josefa Brázdy, získalo v celostátním kole 1. místo. Zároveň bylo trio vybráno k účinkování na koncertě vítězů – přehlídce nejúspěšnějších souborů z celé republiky!

 

Žesťové kvinteto ZUŠ Říčany ve složení Markéta Matochová – trubka, Barbora Briššová – trubka, Eliška Reichová – tenor, Tobiáš Dědek – tenor, Martin Váňa – tuba, pod vedením p. uč. Jiřího Odcházela, získalo za svůj výkon Čestné uznání.

 

Karlovarská růžička

Čtvrtý víkend v dubnu proběhla již tradiční soutěž nejmladších klavíristů Karlovarská růžička. Za naši školu se soutěžního klání zúčastnilo celkem pět malých klavíristů.

Vikrorka Kostina (ped. Vjačeslav Grokhovskiy), Maruška Thümmelová (ped. Hana Javorská)

 a David Tománek (ped. Martina Pospíšilová) získali diplom za účast. Matyáš Meinczinger získal Čestné uznání a Terezka Kudibalová 3. cenu (ped. Hana Javorská).

 

Mezinárodní houslová soutěž Josefa Muziky

Ten samý víkend hostilo město Nová Paka účastníky mezinárodní houslové soutěže. Tato soutěž je mezi smyčcovými pedagogy pověstná vysokou úrovní. V nemalé konkurenci dosáhla na cenný kov i naše nadějná houslistka Magdaléna Podlucká (ped. Jitka Adamusová), která ve své kategorii získala bronzový diplom.

 

Mezinárodní výtvarná soutěž v Makedonii

Mezinárodní soutěže v makedonském městě Bitola se zúčastnilo celkem 539 škol z celého světa. Sešlo se zde celkem 15 950 prací. Mezinárodní porota ocenila celkem 393 prací. Potěšilo nás, že jeden diplom doputoval i do říčanské umělecké školy. Porota jím ocenila práci Jany Janovské, žákyně VO ze třídy p. uč. Hany Šebestíkové.

 

Nejen soutěžemi živá je umělecká škola

Úspěchy našich žáků nás samozřejmě těší, ale není to hlavní poslání umělecké školy. Soutěžní zápolení je pouze součástí života na zušce. Proto je náš běžný umělecký provoz na škole protkán ještě dalšími aktivitami a akcemi tak, aby se do nich zapojilo co nejvíce dětí ze všech oborů.

V červnu nás čeká zkouškové období, zápis žáků do dalšího školního roku, množství třídních i interních koncertů a hlavně Absolventský koncert. Již tradičně se uskuteční v MěKS, 17. června v 17.30 hodin.

Na Fakultě strojní ČVUT bude probíhat do 21. června výtvarná výstava ,,Kolečka a páčky“. Naši žáci zároveň vystoupí na fakultě ČVUT při tradiční akci STRETECH (Středoškolská technika). DFS Mikeš vystoupí 16. června na folklórním festivalu ve Starém Poddvorově. A nesmíme zapomenout ani na Komorní orchestr, který se usilovně připravuje na svůj italský zájezd.

 

Iveta Sinkulová

ředitelka ZUŠ Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena