ZŠ a MŠ NEMO

1. 3. 2019

Matematika v kuchyni

 

Matematika se vám v životě bude hodit. Také jste tuto větu ve škole slýchávali? Někdy se tomu dalo uvěřit jen stěží. Když se ale výuka propojí se skutečným životem, pochybnosti nemají šanci.

Třeba když se třeťáci mají naučit základní jednotky délky, hmotnosti a objemu. Naši třeťáci nezačínají biflováním tabulky převodů jednotek, ale smrští vlastních nápadů, kde se s nutností měřit a vážit můžeme setkat. A pak už honem do lavic a k sešitům? Kdepak! Pak honem k měřidlům všeho druhu a využití - a zkoušet a vážit a měřit. Co? Co by nás zajímalo. Tak jako první „padli za oběť“ třídní křečci, kteří byli změřeni i zváženi a zvěčněni v přehledné tabulce. A co lidé? Lze najít vztah mezi rozpětím paží a výškou člověka? Ne, nebudeme hned měřit, nejprve si vytvoříme vlastní hypotézu, kterou pak ověříme. Když jsme změřili rozpětí paží a seřadili se podle zjištěných údajů, stála ve třídě řada dětí od největšího po nejmenšího. Aha!

A pak objem. Litr, mililitr, to není těžké. Dokud se od jednoho stolku neozve: „A kolik váží litr vody?“ A od jiného: „Kolik váží litr mléka?“ „A vážila by voda víc nebo méně, když ji osolíme? Sůl v moři přece nadnáší.“ Výuka se ubírá úplně jiným směrem, než bylo v plánu, ale na důležité otázky je potřeba najít odpověď hned.

A když už jsme zběhlí v měření hmotnosti a objemu, můžeme se pustit do pečení, protože v kuchyni má matematika svoje nezastupitelné místo. A nejen matematika. Taky je potřeba přečíst recept a porozumět mu, umět podle něj postupovat a ještě při tom spolupracovat. „Co si upečete, to si taky sníte“ zde platí dvojnásob. „Můžeme si vzít recept domů?“ „Můžete, když si ho sami napíšete – říká se tomu popis pracovního postupu.“ „Hurá!“

Kvalitně napsaná „slohovka“ se v tomto případě pozná tak, že podle ní lze muffiny úspěšně upéct i doma, a to se našim třeťákům podařilo. A nám učitelům se podařilo, že nemusíme plýtvat slovy na přesvědčování žáků, proč je matematika důležitá. Zažili to totiž sami – na vlastní oči, ruce a chuťové pohárky.

 

Na shledání v ZŠ a MŠ NEMO se těší paní učitelka Dagmar Bartoňková.

NEMU každoročně pořádáme příměstské tábory. Přihlášku a program naleznete na www.nemoricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena