ZŠ Bezručova

29. 3. 2018

Zpěváci z Bezručky, Projekt Hrdá škola, Projekt "Komplexní program prevence pro žáky staršího školního věku"

Zpěváci z Bezručky

Pěvecké mládí je soutěž jednotlivců – zpěváků, kterou pořádá v rámci projektu Patriot ZUŠ Říčany. Profilací naší školy je již devátým rokem hudební výchova a zpěváků máme spoustu.

Šestnáct z nich se velmi intenzivně na soutěž připravovalo.

Něco jiného je zpívat před několika svými spolužáky, něco jiného pak před obecenstvem. A nakonec porota – to je nervozita veliká.

Proto jsme se rozhodli udělat dětem malou generálku v domově pro seniory Na Kavčí skále.

8. března nás zde velmi srdečně přijali a děti tak měly vlídné a milé publikum pro svoje vystoupení. Obyvatelé domova nešetřili chválou, úsměvy a objevily se i slzy dojetí. Vystoupení zakončily děti z 2. hudební třídy.

13. března byl den D – samotná soutěž. Málokdo ze soutěžících nechal trému doma a pohled na pětičlennou porotu nervozitu ještě zvyšoval. Nicméně výkony podaly naše děti výborné a opravdu nebylo za co se stydět.

Velké poděkování patří všem učitelům hudební výchovy, kteří se dětem při přípravě věnovali a také samozřejmě Janě Lipkové, která nám většinu dětí doprovodila na klavír.

Jaroslava Šindelářová

 

Projekt Hrdá škola

Naše škola se zapojila do netradičního projektu. Organizátorem projektu je Schools United.

Jde o skupinu mladých lidí, kteří si dali za cíl pomoci českým školám posilovat vztah svých studentů ke své škole. Inspiraci hledali v  USA, kde školy intenzivně pracují na tom, aby se jejich studenti cítili ve škole dobře a byli na svoji školu patřičně hrdí.

Úkolem projektu je realizovat některou z daných aktivit napříč školou.

Náš první společný den pod tímto projektem se nesl na vlně pohodlí. Jak jsme to dokázali? Přišli jsme do školy v teplácích!

Dobrovolně se do projektu zapojily nejen třídy ale i učitelský sbor napříč celou školou a ti nejodvážnější se i vyfotili.

Vzhledem k nadšení, které celý projekt provázelo, jsme se přihlásili do slosování o krásné ceny a nezbývá nám tedy než čekat, zda se na nás usměje štěstí.

Druhý společný úkol se nesl na vlně barev, a to po celý týden.

Každý den jsme přicházeli do školy sjednoceni v jedné barvě. Začali jsme červenou a dále pokračovali žlutou, modrou, černou a na závěr celého týdne jsme se v pátek oblékli do duhova, tedy měli jsme na sobě tolik barev, kolik jen bylo možné.

Celý týden jsme si velmi užili a s nadšením potkávali spolužáky i vyučující z celé školy, kteří s námi sdílí stejnou barvu oblečení.

Projektem pro březen se stává Den učitelů, další projektové dny pak budou Den země, Poslední zvonění a Den hudby.  Již nyní se na ně velmi těšíme.

Jitka Kurmonová

 

Projekt "Komplexní program prevence pro žáky staršího školního věku"

Naše škola získala finanční dotaci na realizaci tohoto programu od Středočeského kraje.

Projekt byl na naší škole realizován v průběhu zimních měsíců.

Cílem byla podpora prevence u žáků druhého stupně, kteří díky svému dospívání mnohdy zkouší, co život nabízí a mohu se tak dostat do různých rizikových situací.

Svým obsahem a způsobem byl pro školu program zcela nový (naše škola měla doposud nastavený jiný systém primární prevence).  ¨

Na realizaci se podílela Cesta integrace, o. p. s. z Říčan, která na naší škole dlouhodobě realizuje programy dopravní výchovy pro 4. třídy a organizuje bezpečnostně preventivní dny pro děti.

Bylo realizováno 33 dvouhodinových programů dlouhodobé primární prevence pro žáky 6. až 9. ročníku. Každá z 11 tříd absolvovala 6 hodin prevence. Celkem se programů účastnilo 244 dětí.

Programy byly v souladu s principy efektivní všeobecné primární prevence.

V rámci programů byla nastavena pravidla třídy, pracovalo se na utváření zdravého kolektivu a zdravého životního stylu jako je prevence šikany, žáci se dozvěděli mnoho nových informací týkajících se rizikovosti jak návykových látek, tak i používání internetu, proběhla prevence v oblasti sexuality, právního systému, multikulturní výchovy.

Za realizaci programu děkuji lektorům Cesty integrace.

Marie Lejčková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena