Gymnázium, Říčany - Komenského náměstí

27. 6. 2014

Prázdninová ohlédnutí za „školními dny“ - ukázky prací žáků tercie

 

Všední ráno v životě studenta

 

  6:30. Zvoní budík. 6:31. Budík přestal zvonit. Je úterní ráno a já musím vstát. Sedím na posteli a zírám na cosi, co neexistuje. Myslím na nudné věci a na ještě nudnější školu. Slyším tátu, jak hledá nové spodní prádlo, protože mu opět chybí. Cítím mámin omamný parfém.

Vidím strop, pod stropem poličky s důmyslným systémem skladování knih, poličky s trofejemi z modelářských soutěží, vedle poliček židli, přes židli přehozené zmuchlané školní oblečení. Vidím také školní rozvrh, učebnice, modrý penál. Ach jo. Kéž by byla škola bez pomůcek, kéž bych nemusel každý den tahat tu svou tunovou tašku!

  Myslím na první hodinu, kdy píšeme slohovou práci, kterou si zase nestihnu přečíst, na druhou hodinu, kdy máme tělocvik, na třetí hodinu, kdy opět uslyším pronikavý hlas naší profesorky na matematiku, ale hlavně na hodinu poslední, kdy píšeme test na motory. Ach jo. Kéž bychom si mohli učební předměty sami vybírat!

  Slyším máminy narážky na to, že špinavé prádlo patří do koše, že nestihneme kvůli mě autobus a ani poradu, že nemám vybírat rozinky z vánoček. Slyším toho denně spoustu, ale ráno je tím charakteristické. Ach jo. Kéž by lidstvo nevymyslelo typické lidské problémy. Jaké by to asi bylo žít zase na stromech?

  Cítím mámin parfém, který přebíjí i zápach právě hnojeného pole. Cítím toho denně spoustu, a proto se vůně rána ztratí. Ach jo. Kdybych si mohl ucpat nos!

  Tak tedy vyrážím do školy a začínám svou denní rutinu. Během chvilky se má negativní nálada rozplyne a je mi opět dobře. Hlavně když už není ráno...

PS. První sloh, který jsem si po sobě přečetl!

Jakub Profota, tercie A

Paní odpočinku

 

Vždy když na ní sedím,

Zamyslím se hned,

Čemu všemu svědkem byla,

Tolik lidských let.

 

Také si hned vzpomenu,

Co jsem jí vše svěřila.

Kolik slov a pláče,

Ode mne kdy slyšela.

 

Naše paní odpočinku,

Záchranu ti nabídne.

V cestách dlouhých na chvilinku,

Nebezpečí pomine.

 

Nazývej ji lavičkou,

Já to vidím jinak.

Když tě stíhá únava,

Můžeš na ní sedat.

 

Tajemství jí klidně svěř,

Je to kamarádka tvá.

Tvoří duo s mlčením,

Té se věřit dá.                                                        Kristýna Pěstová, tercie

 

 

 

Do you speak English?

 

Zatímco se na tuto otázku za našich studijních let odpovídalo často stručným „no“, neboť většina obyvatel bývalého Československa preferovala němčinu, aby se v tehdy dostupné Evropě spíše domluvila, naši studenti staršího školního věku už dnes odpoví také stručně: „Yes, I do“. Že jsou opravdu „jinde“, jak se často říkává, jsem mohla pozorovat, když jsem spolu se dvěma kolegyněmi v květnu doprovázela 46 našich žáků do St. Austell, anglického městečka na jihozápadním pobřeží Anglie. Na týdenní jazykový pobyt s návštěvou Londýna se někteří přihlásili už druhým rokem. Rodiče žáků přijímají tyto zájezdy s nadšením, neboť si dobře uvědomují, že když chce člověk plavat, musí do vody. Děti byly ubytované v anglických rodinách, dopoledne měly angličtinu ve velké austellské škole a odpoledne jsme společně podnikali výlety na zajímavá místa regionu, který je prostoupen mýtem krále Artuše a rytířů kolem kulatého stolu. Také zážitek z výletu na St. Michael byl nezapomenutelný.

Se zájmem jsem se chodila posadit do rohu třídy, abych mohla pozorovat anglické kolegy při práci, ale také naše žáky, jak dobře komunikují v cizím jazyce už od 11 let.

Týden se vydařil i díky krásnému slunečnému počasí. Z Čech jsme dostávali zprávy, že stále prší a topení se nevypíná. My leželi v Hyde parku na trávě a toužili si ochladit rozpálená chodidla v potůčku princezny Diany.

Po této zkušenosti vím jistě, že naše děti se v Evropě neztratí.

Ivana Remková

 

 

 

 

 

 

 

 

Celostátní kolo SOČ v Plzni s naší účastí!

 

Záštitu nad 36. ročníkem soutěže převzal prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., předseda AV ČR,

záštitu nad 36. ročníkem SOČ v oboru Zdravotnictví převzala RNDr. Lucie Kubínová, CSc., ředitelka Fyziologického ústavu AVČR,v.v.i.

 

SOČ je soutěž talentovaných žáků středních škol, vyhlašovaná MŠMT a garantovaná Národním institutem dětí a mládeže, která vede žáky k samostatnému a tvůrčímu přístupu při řešení odborných problémů v 18 vědních oborech. Probíhá formou soutěžních přehlídek, na kterých soutěžící žák obhajuje svou práci před odbornou porotou.

Letošní 36. ročník soutěže SOČ vyvrcholil 13. 3. – 15. 6 . 2014 celostátním kolem, které organizačně zaštítilo Gymnázium Luďka Piky v Plzni. Tři dny gymnázium hostilo přes 300 soutěžících, 90 porotců, Ústřední komisi SOČ a další hosty soutěže. Slavnostního zahájení v areálu Techmánie se zúčastnil i ministr školství PhDr. Marcel Chládek, MBA a řada VIP osobností z oblasti vědy a techniky.

 

Naše gymnázium reprezentovala trojice dívek. Pavla Hudcová, letošní maturantka v oboru 12. tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie, Anežka Kabátová, žákyně septimy, v oboru  03. chemie a Michaela Mrázková z 3.A v oboru  06. zdravotnictví.

Nejlépe si vedla M. Mrázková, která získala 5. místo, Anežka Kabátová obsadila 6.místo a Pavla Hudcová 9. místo. V obrovské konkurenci je to mimořádný úspěch.

 

Gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy!       

                                                                                                                                                                              

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena