Gymnázium, Říčany - Komenského náměstí

3. 7. 2015

- Vodácký kurz septimy a 3.A - Kvarta ve Sloupu - Přednáška o bezpečí na internetu

 

Vodácký kurz septimy a 3.A

Školní rok zakončily třídy septima a 3. A  „na vodě“. Pro náš tradiční vodácký kurz byla vybrána řeka Lužnice v jižních Čechách. Putování započalo v Suchdole nad Lužnicí a hned první den jsme se s vodou důkladně seznámili. Již při nácviku jízdy na kánoi se několik lodí převrátilo a pak nás překvapil přívalový déšť. Do několika stanů zateklo a ne všechny spacáky zůstaly suché. Mokrá eskapáda pokračovala i následující den, kdy se v meandrech řeky opět někteří studenti nedobrovolně vykoupali. Mokré věci se pak sušily u ohně na Majdaléně. Studenti však rychle nabyli vodácké dovednosti a při dalších cestách došlo k převrhnutí lodi jen výjimečně. Na Lužnici se na většině jezů lodě přenáší, ale několik rozvalených jich ke sjíždění zůstalo a ty byly zvládnuty s přehledem. Největším zážitkem bylo sjetí propusti na jezu ve Veselí, kterou nám pracovníci povodí otevřeli.

Na letošním vodáckém kurzu nám počasí moc nepřálo, ale snad si kurz všichni užili v pohodě a budou na něj rádi vzpomínat.

dd

 

Kvarta ve Sloupu

Komu by nepadla do oka banda poutníků mířících kamsi na sever do Sloupu? Banda složená z lidiček tahajících bágly třikrát větší než oni sami s kdo ví jakým obsahem, bydlící co by kamenem dohodil od velkoměsta, navyklá na svět s neomezeným internetovým připojením. Inu, normální člověk by si řekl, že taková skupina v divočině nepřežije. Já byl její součástí a říkám Vám, o jejich putování bych mohl vyprávět celý den! Začalo to jednoho krásného slunečného poledne, kdy bandě skončila v ten den zkrácená výuka. Po zvonění ukončující poslední hodinu se rozprchla, jen aby posléze plná sil načerpaných z chlebíčků a párečků obsadila důležitou spojnici městečka a hlavní metropole. Když banda dorazila na křižovatku ve vesnici Sloup, zahájila pátrání po dalším místě, které by dočasně obsadila. Naštěstí se cesta obešla bez remcání a naříkání, nejspíše proto, že nikdo nechtěl jet zpět domů a namísto výletů plnit pravidelnou školní docházku. Pod vedením mapisty se banda dostala přesně tam, kam chtěla, a to do dřevěné, třípatrové budovy. Ubytování jako takové bylo, řekněme, dostačující. Nedaleko naší ubytovny se nacházel obchůdek jednoduše nazývaný Samoobsluha, do kterého byl bez nákupního košíku vstup zakázán. Ceny se držely proklatě nízko, a tak byly pravděpodobně zaznamenány rekordní tržby. Přes pole provozovalo místní sdružení Sokolu fotbalové hřiště. Naše banda si na neupraveném povrchu zahrála slušný improvizovaný fotbal.

Hlavní náplní výletu ale byly samozřejmě celodenní výlety. První den se banda vydala na dlouhý okruh vedoucí přes pole a lesy až k vyhlídce. Druhý den byl výlet mnohem kratší, o to víc ale zajímavější. Navštívili jsme přírodní divadlo a vstoupili i do hradu Sloup. Naší bandy se ve vnitřních prostorách ujal, řekl bych, místní „podivín“. Opravdu milý pán. Po prohlídce banda zamířila k jeskyním, mě z nepochopitelného důvodu nazývaných Cikánské. Jeskyně jsme si prohlédli a pokračovali dál, kolem různých skal, skalek, skalisek a skalních vyhlídek, na rozhlednu. Výhled z ní nebyl sice blokován žádným porostem, přesto jsem se tou krásou nijak nepokochal. Nejspíše proto, že to na vrcholku házelo jako v metru. Po sestupu jsme se vydali do onoho přírodního divadla, kde jsme putování zakončili. Kdo by byl řekl, že se ve Sloupu najdou takové skvosty. Tak to vidíte, přežili jsme! A to jsme ani nedostali heslo na wifinu. A příští rok vyrazíme zas!

J. Profota, kvarta (zkrácená verze – celý článek najdete na webových stránkách školy)

 

Přednáška o bezpečí na internetu

 

Snad každé dítě školou povinné má zkušenosti s internetem. Jeho používání má dnes již nezastupitelnou roli v získávání informací a v rychlé komunikaci. Navíc představuje zábavu – dají se na něm hrát hry, stahovat hudbu a filmy, komunikovat na sociálních sítích. Bohužel tyto činnosti představují i určitá rizika. Například kyberšikana je dnes již známým pojmem a většina škol ji má zahrnutou ve svých preventivních programech. Víte ale co je to kybergrooming, kyberstalking, sexting ?

Na objasnění všech rizik s používáním internetu a hlavně sociálních sítí jsme si pozvali odborníka z projektu E-Bezpečí, což je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu a souvisejícími fenomény. Realizuje ho Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého ve spolupráci s dalšími organizacemi. Přednášku spojenou s besedou vyslechly všechny ročníky nižšího gymnázia. Mohu říci, že se setkala s velkým zájmem a žáci měli mnoho dotazů. Přednášející nevynechal ani několik konkrétních případů, které nekončily zrovna happy endem.

Nezbývá než si přát, aby si žáci důležité rady z oblasti rizikového chování v prostředí internetu zapamatovali (a řídili se jimi) a aby se jim všechny negativní jevy spojené s internetem v budoucnosti zdaleka vyhnuly.

dd

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena