Gymnázium Říčany - Komenského náměstí

29. 4. 2016

Návštěva Židovského muzea v Praze, Přednáška „Odpad kolem nás“, Návštěva biochemické a hematologické laboratoře a RTG v Říčanské nemocnici, Úspěchy našich studentů ve třetím čtvrtletí školního roku 2015/16

Návštěva Židovského muzea v Praze

Dne 21.3.2016 navštívila třída V2 s paní profesorkou Dvořákovou a Zarachovskou Židovské muzeum v Praze, kde podnikla program Badatel. Nejdříve se v dílničce rozdělila na pět skupin, které dostaly přidělena různá témata týkající se tradic a zvyků Židů. Na přiloženém pracovním listě byly napsány otázky jako osnova pro vypracování a připravení výkladu pro zbytek třídy týkající se zadané tradice či zvyku. Ke své práci každá skupina dostala rekvizity pro ilustraci vzhledu věcí a jejich přesnému rozestavení v prostoru.

Témata byla: Běh života, Svatba, Šabat, Domácnost, Pesach. Všichni žáci se svého úkolu zhostili velmi dobře a přiblížili ostatním své téma. Někdy byla předvedena krátká scénka doprovázena výkladem vypravěče, jindy byly představeny tradiční předměty vázané ke zvyklostem Židů, bez kterých by se svátky a tradiční život neobešly.

Díky příležitostnému vstupu průvodce do výkladů si žáci podrobněji doplnili dříve probírané učivo.

Po skončení práce v dílničkách se žáci vypravili do Staronové synagogy, kde si prohlédly tradiční vybavení a vzhled budovy. Také se dozvěděli zajímavosti o chování v synagogách. Staronová synagoga je nejstarší stále funkční synagogou v Evropě a je rozdělena na ženskou a mužskou část. Její interiér je bohatě vyzdoben pozlacenými předměty a mimo mše je volně přístupný veřejnosti.

Poté jsme se přesunuli na Starý židovský hřbitov. Navštívili jsme hrob Rabiho Löwa, jenž je považován za místo plnící přání. Když je na něm zanechán papírek s napsaným přáním, mělo by se přání splnit. Této příležitosti využilo mnoho studentů.

Poslední byla navštívena Klausová synagoga, která je již nefunkční, ale je otevřená pro veřejnost jako muzeum. Zde žáci dostali informace o Tóře, jejím tradičním předčítaní a nástrojích k tomu určeným. Následovala prohlídka vystavených exponátů, návrat k budově muzea a pak zpět ke škole.

Ema Dorňáková a Alžběta Repiská, sekunda

Přednáška „Odpad kolem nás“

Jak probíhá proces recyklace tříděného odpadu, na co je možné odpad recyklovat a co se děje s netříděným odpadem? Kolik odpadů vyprodukuje průměrně občan Říčan a kam říčanský odpad směřuje? I těmto otázkám se věnovala Ing. Alžběta Macková z Muzea Říčany, která v hodinové přednášce dne 31. března 2016 blíže seznámila studenty s problematikou odpadů. Výklad probíhal nenáročnou a názornou formou a my za něj paní inženýrce i Muzeu Říčany děkujeme!

Za všechny zúčastněné Šárka Melicharová, septima

Návštěva biochemické a hematologické laboratoře a RTG v Říčanské nemocnici

Dne 4. 5. 2016 měla skupina studentů biologického semináře možnost navštívit říčanskou nemocnici. Konkrétně jsme navštívili biochemickou a hematologickou laboratoř. Ze všeho nejdřív jsme se podívali do odběrového centra. Několik z nás mělo možnost nechat si odebrat krev a zjistit svou krevní skupinu. Následně jsme byli v hematologické laboratoři, kde se stanovuje počet krevních buněk a sledují se výkyvy v jejich počtu, které jsou významným pomocníkem lékařů při vytváření diagnózy pacienta. Pod mikroskopem zde laborantky sledují také změny tvarů krvinek. I tyto změny často mohou poukazovat na nějakou poruchu. Dále nám byl ukázán způsob určování krevní skupiny - ke kapkám krve pacienta se přidávají příslušné aglutininy (látky vyvolávající srážení) nebo při kontrolní zkoušce ke krevní plazmě pacienta příslušné aglutinogeny (látky, které se srážejí) a na základě toho, kde se krev srazí nebo nesrazí, se určuje krevní skupina. Následovala prohlídka biochemické a imunologické laboratoře, kde se nachází velký komplex přístrojů. Zde se vyšetřuje složení krevní plazmy, tedy obsah organických a anorganických látek v krvi. Například glukóza, cholesterol, vápník, fosfor, albuminy, globuliny nebo močovina. Nově je zde imunologický analyzátor, který dokáže analyzovat parametry týkající se imunity, například hladiny imunoglobulinů nebo pozitivitu HIV. Na závěr jsme nahlédli do rentgenové místnosti a na digitální rentgenové snímky.

Tímto děkujeme Nemocnici Říčany, speciálně paní Hrdličkové a panu Kočímu za možnost nahlédnout do jinak nepřístupných míst nemocnice a především za čas, který nám věnovali.

Lucie Mošnerová, septima

Úspěchy našich studentů ve třetím čtvrtletí školního roku 2015/16

Na úspěchy septimánky Šárky Melicharové jsme si již zvykli. A Šárka opět nezklamala! Reprezentovala nás v celostátním kole soutěže „Cena Bronislavy Müllerové“ a 15.dubna 2016 se zúčastnila slavnostního předávání odměn pro první tři oceněné práce středoškolských studentů na téma Svoboda slova. Práci si můžete přečíst na http://www.vnjh.cz/cena-bronislavy-muellerove/rocnik-20152016/

Šárka nás bude zastupovat i v celostátním kole soutěže „Lidice pro 21. Století“. Držíme pěsti!

Velmi dobře nás reprezentovali žáci v krajském kole zeměpisné olympiády, ve kterém získal v kategorii B 1. místo Lukáš Rejnek ze sekundy a v krajském kole chemické olympiády si v kategorii D Barbora Hálová z tercie vybojovala 4.místo. V krajském kole olympiády v anglickém jazyce žákyně kvarty Natálie Najdenova obsadila 1. místo a Kristýna Pěstová z kvinty vyhrála krajské kolo olympiády ve španělském jazyce.

Velmi pěkného výsledku dosáhly v okresním kole olympiády v německém jazyce v kategorii II.A studentky septimy Šárka Borovská, která obsadila 2.místo a Helena Šářecová 3.místo. V kategorii II.B se na 3. místě umístila Růžena Nováková a 5. místo obsadila Karolína Černá, obě žákyně kvarty. V okresním kole olympiády v anglickém jazyce v kategorii I.B nás reprezentovala Hrubošová Eliška z primy, která se umístila na 4.-5-místě.

V okresním kole biologické olympiády v kategorii C obsadila terciánka Kateřina Podlucká 2. místo, Ondřej Poncar z kvarty 3.místo a Maruška Šebková, žákyně tercie 5. místo.

V okresním kole zeměpisné olympiády v kategorii B získal sekundán Lukáš Rejnek 2. místo a v kategorii C tercián Sebastian Macura 3. místo. Úspěšní byli žáci i v okresním kole chemické olympiády. V kategorii D se Růžena Nováková z kvarty umístila na 2.místě a Barbora Hálová z tercie na 3.místě

V okresním kole olympiády z fyziky v kategorii E získal Marek Vedral z kvarty 5. místo a v okresním kole matematické olympiády v kategorii Z8 se na 1.místě umístila Barbora Hálová a na 5. místě Jakub Melichar, oba žáci tercie. V kategorii Z7 získala sekundánka Kateřina Pokorná 2. místo, v kategorii Z6 primáni Hrubošová Eliška 1.místo a Lukáš Zdražil 5.místo.

Všem jmenovaným studentům blahopřejeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy!

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena