Gymnázium Říčany - Komenského náměstí

30. 6. 2017

Slavnostní předávání maturitních vysvědčení, Další úspěchy našich studentů v soutěžích, Na střeše se třpytila koruna, Stav a ochrana půd a udržitelný rozvoj, Všemi smysly v botanické zahradě

Slavnostní předávání maturitních vysvědčení ve fotografii

 

Další úspěchy našich studentů v soutěžích

Výborného výsledku dosáhli v krajském kole olympiády ze španělského jazyka studenti Jakub Melichar z kvarty, který se umístil v kategorii SS I na 3. místě, a sextánka Kristýna Pěstová získala v kategorii S II 1. místo. V celostátním kole pak Kristýna vybojovala výborné 3. místo!

Velmi dobře nás reprezentovali žáci v okresním kole matematické olympiády, ve kterém získali v kategorii Z7 1. - 3. místo žáci sekundy Pavel Kletečka a Eliška Hrubošová.

Také v okresním kole soutěže Matematický klokan projevili svoje nadání nadějní matematici. V kategorii Benjamín obsadil 4. místo primán Hynek Tolar, v kategorii Kadet vybojovala 1. místo kvartánka Barbora Hálová, v kategorii Junior získali 2. místo Eva Gettingová z druhého ročníku, 3. místo kvintánka Klára Landová a 4. místo Petr Slavíček ze sexty. V kategorii Student získali oktaváni Jan Stejskal 2. místo, Jakub Paplhám 3. místo a Václav Petrželka za čtvrtého ročníku 4. místo.

I naši sportovci dosáhli na stupně vítězů. V krajském kole orientačního běhu si Martina Pelantová doběhla pro 1. místo a Štěpán Holeček pro 4. místo, oba žáci primy. Tercián Lukáš Rejnek a Marie Vyhnálková z kvinty obsadili 2. místo a Marie Hanzalová 4. místo.

Blahopřejeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy!                                           

      

 

Na střeše se třpytila koruna

Je 22. květen a druhý ročník gymnázia vyráží do hlavního města na exkurzi do jedné z nejobdivovanějších budov v Praze. V poledním slunci se blýská zlatá koruna chlouby českých divadelních scén: Národní divadlo.

Jako ve stroji času jsme postupně procházeli jednotlivá období historie této stavby. Od položení základního kamene (mimochodem dovezeného z nedalekých Louňovic),  přes požár staré budovy, Schulzovu přestavbu, až k moderním dějinám Národního divadla. Procházeli jsme mezi malbami M. Aleše, F. Ženíška nebo B. Schnircha jako omámení. Všechny zaujala bohatá výzdoba, mohutnost a vážnost stavby. Většina z nás se poprvé v životě dostala na střechu divadla. Z prázdného hlediště jsme mohli chvíli sledovat přípravu jeviště na večerní představení opery Lohengrin.

Na závěr mohu konstatovat, že návštěva ND rozhodně stojí za to, i když se zrovna nehraje.

                                                                         Tomáš Mondschein, 2.A

 

Stav a ochrana půd a udržitelný rozvoj

        Páteční dopoledne 16. 6. bylo pro mnohé žáky vítanou úlevou mezi psaním závěrečných testů v právě probíhajícím zkouškovém období. Navštívili nás Milada Švecová z Přírodovědecké fakulty v Praze a ředitel Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy Jiří Hladík. Přednášky byly bohaté na nové informace. Dověděli jsme se o možných důsledcích špatného hospodaření na půdách, udržitelném rozvoji, melioracích, ekologii i environmentalistice.  

Největším významem uskutečněné přednášky však bylo uvědomění si, proč máme naši modrou planetu chránit, jak se sami můžeme na její „záchraně“ podílet a jaké jsou vize do budoucna. A pokud se alespoň na chvíli zamyslíme nad problémy, které nám byly předloženy, měla přednáška smysl.

            Poděkování patří zejména přednášejícím, kteří přijali naše pozvání.    

                 

 

Všemi smysly v botanické zahradě

Poslední půlrok života nás kvintánů se z hlediska biologie točí kolem rostlin. Teoreticky o nich víme už snad skoro vše, i když v praxi to možná vypadá trochu jinak. Umíte například popsat rodozměnu mechů nebo případně určit, co je vlastně pyrenoid? My ano, tedy minimálně bychom měli tušit. Ať už tak či tak, i pro nás byly všechny tyto věci stále velmi abstraktní záležitostí. Jen těžko z řádků textu či obrázků například zjistíme, jak daná rostlina voní či dokonce chutná – a to byste se divili, jak důležité poznávací znaky to pro mnohé zástupce jsou. Přesně z toho důvodu jsme se tedy spolu s naší paní profesorkou biologie a paní profesorkou třídní vypravili do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK.

Kolem půl desáté jsme se všichni sešli před hlavním vstupem. Exkurze měla sice začínat až v deset hodin, ale to nám vůbec nevadilo. Mezitím jsme vytáhli sešity a pera a spolu s naším doprovodem jsme se procházeli po prvních expozicích. O některých ze zajímavých zástupců rostlinné říše jsme si také udělali poznámky. Čas rychle utíkal a najednou  jsme se vraceli zpět ke skleníkům, abychom mohli zahájit prohlídku zbytku botanické zahrady, tentokrát již pod vedením zdejší průvodkyně. Viděli jsme opravdu mnoho různých rostlin, a to nejen z našich končin. Přírodovědecká fakulta UK totiž vlastní i velké množství exotických druhů, jako například sukulenty ze samotné severní Ameriky. Kromě výkladu o těch nejzajímavějších z rostlin byla součástí prohlídky také ochutnávka opravdu všeho možného – od listů našich domácích bylinek až po tropickou papáju. Po konci exkurze jsme mohli ještě zavítat na aktuální výstavu sukulentů, a některé si dokonce také nakoupit – jednalo se o hezké zakončení povedené exkurze.

                                                   Natálie Najdenová, kvinta

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena