Jaké využití má mít nádražní budova v Říčanech?

29. 1. 2016

Rozbíháme další hlasování „Řídím Říčany“. Město chce od Českých drah koupit budovu u vlakového nádraží. Ta je několik let uzavřena. Nyní předkládáme 20 nápadů, jak historickou budovu využít.

Některé možnosti jste navrhli přímo vy a my vám za to děkujeme! Řešení jsou různá - od menších stavebních zásahů po kompletní přestavbu, od návrhů propojených s nádražím po ryze originální nápady. Teď nadešla správná chvíle doporučit nám, který návrh je podle vás nejlepší.

Některé nápady není možné zrealizovat - parkovací dům by disponoval příliš malou plochou (město navíc zvažuje parkovací dům na jiném místě) a Česká pošta má volné kapacity ve vlastních budovách. Pokud dispozice domu dovolí kombinaci možností, může být prostor sestaven z více návrhů.

Hlasování trvá od 29. ledna do 14. února 2016. Zkušení hlasující již postup elektronického hlasování znají. Ti, co zažívají premiéru, systém hlasování určitě snadno pochopí. Hlasovat mohou pouze registrovaní občané s trvalým bydlištěm v Říčanech ve věku 15+. Až šest plusových hlasů můžete rozdělit mezi šest návrhů, které se vám líbí nejvíce, naopak tři návrhy můžete (ale nemusíte) tzv. vyminusovat. Není to jednoduché? Na nic nečekejte a pomozte nám najít nejlepší řešení!

1. Kavárna, čajovna + městské byty

Tato varianta počítá s ponecháním bytů ve druhém nadzemním podlaží a podkroví a s vybudováním kavárny či čajovny v přízemí. Zrekonstruované byty by město nabídlo k pronájmu. Dolní část, kde původně byla čekárna a prodejna jízdenek, by sloužila jako internetová kavárna nebo čajovna. Prostor v blízkosti vlakové tratě je totiž zajímavým místem pro posezení, občerstvení i pracovní setkávání, který využijí jak občané města, tak turisté. Kavárna může být i tematicky zaměřená na historii města nebo železnici s nabídkou deskových her. V kavárně může být výstavní galerijní prostor a dětský herní koutek.

2. Muzeum s originální expozicí

Historická budova z roku 1894 může být perfektním stánkem k podtržení exkluzivity místa s důrazem na jedinečnost lokality a připomenutí Říčan jako oblíbeného výletního místa první republiky. V muzeu s unikátní a poutavou expozicí by nechyběl přednáškový multimediální sál, doprovodné aktivity pro děti a mládež či různé technologické vychytávky. Může jít o muzeum českého filmu, který k Říčanům patří. V našem městě žili a žijí přední herci jako O. Nový, R. Brzobohatý, V. Preiss, J. Postránecký, D. Batulková, ale i tvůrci O. Hofman, J. Moskalyk, narodil se tu pan Tau nebo Návštěvníci. Kolik slavných filmů se natočilo v říčanském gymnáziu nebo na Jurečku! Muzeum se může zaměřit také na historii města od svého vzniku až po současnost či historii železnice včetně klubu pro modeláře. Nebo můžeme přijít s netradičním muzeem orientovaným na úspěchy české astronomie. V nedalekém Ondřejově sídlí kupříkladu světové špičky ve vyhledávání meteoritů a jiných mimozemských těles – proč neukázat jejich úspěchy právě v Říčanech?

3. Služebna Městské policie

Vzrůstající potřeba bezpečnosti vyžaduje větší počet městských strážníků. Nádraží může sloužit jako základna městské policie Budova v centru města a v blízkosti vlakového nádraží - lokality s vyšší kriminalitou a vandalismem - se zdá být tak vhodným prostorem pro vybudování centra městské policie, která bude prostor lépe zajišťovat a kontrolovat.

4. Krizové bydlení (sociální byty)

Nedostatek městských bytů pro občany v těžkých životních situacích nebo ze sociálně slabých skupin se ukazuje v Říčanech jako jeden z  nových problémů. Prostory nádražní budovy proto nabízí možnost vybudování sociálních bytů pro krizové krátkodobé bydlení i finančně dostupné dlouhodobé pobyty se smlouvou na dobu určitou. Využít by je mohly samoživitelé nebo osoby v případě náhlé ztráty bydlení, finančních problémech z důvodu rozvodu, nemoci, úmrtí partnera či přírodní katastrofy.

5. Čekárna + městské byty

Nemalá skupina občanů volá po tradičním způsobu využití nádražní budovy, která dlouhá léta sloužila hlavně jako čekárna. Po rekonstrukci železniční tratě a výstavbě podchodu museli několik let cestující čekárnu oželet. Budova zůstala uzavřená a lidé se neměli hlavně ve velkých mrazech kam schovat. Teprve před rokem nechalo město vybudovat menší čekárnu spolu s Infocentrem a detašovaným pracovištěm Městské policie ve vestavbě rondelu. Ta je především v zimě hojně využívaná. Větší prostory by nabídla nádražní budova, komplikací však může být několikasetmetrová vzdálenost od nástupišť. V horních patrech by zůstaly městské byty určené k pronájmu.

6. Půjčovna a úschovna kol a koloběžek

Říčanské nádraží je bezpochyby častým výchozím nebo naopak cílovým bodem pro výlety turistů a cyklistů na Říčansku. Velkou oblibu si získala například známá naučná stezka Cesta kocoura Mikeše vedoucí z Hrusic do Říčan. Strategická poloha u nádraží proto přináší tip na služby automatizované velkokapacitní úschovny a půjčovny kol, elektrokol a koloběžek s bezpečnostním režimem přístupu, případně i souvisejících servisních služeb. Návštěvníci města by měli možnost si kolo vypůjčit a vyrazit na výlet. A díky úschovně by lidé mohli více podporovat cyklodopravu ve městě - zvolit cestou do práce ekologičtější jízdní kolo místo auta bez obavy odcizení. V neposlední řadě by toto využití mohlo zlepšit parkovací podmínky v blízkosti nádraží.

7. Sklad civilní ochrany a krizového řízení + možnost požární zbrojnice

K zajištění ochrany obyvatel během přírodní katastrofy, velké havárie nebo válečného konfliktu musí mít město k dispozici prostředky individuální ochrany. Jako sklad integrovaného záchranného systému by mohly být využity právě prostory budovy u nádraží. Sklad by fungoval jako centrální místo pro zásobárnu funkčních pomůcek (kombinézy, respirátory, roušky, ochranné brýle, balíčky první pomoci, masky, rukavice pro vojenský sektor, hasiče, policisty, záchranáře, další specializované jednotky a civilisty. Nádražní budova by se podle mnohých obyvatel mohla hodit i pro stanici jednotky dobrovolných hasičů v Říčanech. Strategické místo poblíž centra by hasičům umožnilo rychlý výjezd k zásahům.

8. Coworkingové centrum

Zajímavým nápadem, jak využít budovu nádraží, je zřídit zde sdílené kanceláře tzv. coworkingové centrum za určitý měsíční poplatek. Otevřená pracoviště jsou v Čechách stále více populární. V Říčanech takové místo zatím chybí. Coworkingová centra většinou doplněna o kavárnu představují pro mnoho začínajících podnikatelů nebo odborníků na volné noze vhodné alternativní prostředí k práci i ke schůzkám. Jde o velmi živé prostředí nezávislých lidí ve sdíleném prostoru, vytváří podmínky pro samostatnou práci i spolupráci na větších projektech mezi obory a podporuje kreativitu. Díky sdíleným kancelářím by mnoho Říčaňáků již nemuselo každý den dojíždět za prací do Prahy.

9. Sportovní tělocvična

Někteří občané si přejí využít budovu u vlakového nádraží pro sportovní účely. Prostory budovy by se tak mohly přestavět do podoby víceúčelové tělocvičny vhodné pro všechny druhy sportů včetně zázemí pro sportovce. Sportovní aktivity by zde mohly provozovat jak dospělí, tak děti nebo školáci. Historická vícepatrová budova by musela projít kompletní rekonstrukcí, protože nebyla pro sportovní užívání koncipována.

10. Ordinace lékařů

S nárůstem počtu obyvatel v Říčanech přichází i obrovská poptávka po lékařských službách. Doktoři - pediatři, praktičtí, stomatologové a další specialisté - však často nemohou najít vhodné prostory pro svoji ordinaci. Nádražní budova je na výborně dostupném místě u nádraží v centru města. Proto je možností vybudovat místo ní lékařský dům s několika ordinacemi. Tyto prostory by pak město mohlo lékařům různého zaměření nabídnout k pronájmu.

11. Přesunutí části městského úřadu

Dobré umístění nádražní budovy přináší myšlenku přesídlení části městského úřadu, například podatelny či ověřovny. Díky snadné dostupnosti a blízkosti veřejné dopravy by mnoho lidí včetně občanů ze spádové oblasti uvítalo řešit úřední záležitosti přímo při výstupu z vlaku, když se vrací z práce. Návrhem je i možnost přesunutí například celého stavebního úřadu nebo jiné budovy úřadu z centra právě sem. Součást prostor by mohlo tvořit i infocentrum. Uvolněný prostor by se pak mohl využít pro aktivity, které na vlakovém nádraží nejsou vhodné.

12. Spolkový dům

Prostory nádražní budovy by mohly sloužit pro veřejné aktivity a členské setkávání různých spolků, klubů a organizací fungujících v Říčanech. V současnosti se členové různých spolků scházejí po domácnostech nebo po restauracích a nemají k dispozici žádný důstojný prostor pro svoji činnost. Řešením je zrekonstruovat budovu a využít alespoň její část jako nadčasové kanceláře a zasedací místnosti pro jednání sportovních, kulturních a dalších volnočasových uskupení ve městě. Jeden projekt stavby spolkového domu má město připravený, má vzniknout přestavbou budovy bývalého kina. V případě získání dotace by nízkoenergetický spolkový dům vznikl na Komenského náměstí.

13. Městský pivovar + minipekárna

Historická budova nabízí své využití i dalším originálním způsobem. Město by zde mohlo vybudovat minipivovar s dalšími doprovodnými službami. Městský pivovar by mohla doplňovat třeba minipekárna, obchůdek s uzeninami, pivovarská hospůdka s pivními specialitami nebo relaxační zóna s pivními lázněmi doplněné o masáže, aromatické zábaly a odpočinek na relaxačních lůžkách. Pivovar by mohl organizovat i prohlídky, kde by se návštěvníci dozvěděli vše, co se pivovaru týká – od historie, přes technologii výroby piva, až po seznámení se současnými službami a produkty pivovaru. Neodmyslitelnou součástí by byla i ochutnávka vybraných druhů piv.

14. Menší obchod s potravinami

Podle některých obyvatel by v nádražní budově mohla vzniknout menší samoobsluha s potravinami a případně dalším zbožím. Lokalita u nádraží je pro obchod ideálním místem. Mnoho lidí se vrací z práce vlakem, buď musí tahat tašky s nákupem přímo z Prahy, nebo musí nakoupit po návratu do Říčan. Mnoho lidí parkujících na přilehlém parkovišti by jistě uvítalo možnost ihned nakoupit na místě a ušetřit tak čas za dojíždění do vzdálenějšího supermarketu. Po ránu by některé cestující potěšilo zde i posedět a popít horký nápoj, část obchodu by tak mohlo tvořit i bistro s vlastní pekárnou nebo nabídkou čerstvých sendvičů a dortíků.

15. Centrum volného času - Klub mladých

Nádražní budovu lze využít pro volnočasové aktivity dětí a mládeže. Fungovat zde může „Klub mládeže“ třeba se zaměřením na přírodní a technické vědy. Cílem by bylo přilákat menší děti i teenagery k technickému vzdělání a propagovat tak mezi žáky a studenty základy disciplín jako ruční a strojní obrábění dřeva a kovů, základy elektrotechniky, fyziky, chemie, biologie a mnohé podobné. Centrum by mohlo získat za lektory zajímavé osobnosti například z nedalekých institucí ČVUT, Astronomického ústavu nebo AV ČR. Děti by si znalosti a vědomosti mohly osvojit hrou, pokusy, výzkumy a zajímavou formou pomocí počítačů, tabletů a různých audiovizuálních pomůcek.

16. Turistický hostel s jídelnou

Ideální poloha budovy s návazností na turistický region a vlastní trať z Prahy do Benešova nabízí využít prostory pro hostel či turistickou ubytovnu. Turisté a návštěvníci Říčanska by se mohli za cenově příznivých podmínek ubytovat ve městě s veškerou nabídkou služeb a vyjíždět na kole či vyrážet pěšky za památkami a turistickými atrakcemi do okolních obcí Ladova kraje. Možnost ubytování by mohla doplnit veřejná restaurace/jídelna například se samoobslužným systémem. V letní sezóně by mohla být rozšířena na venkovní posezení pod přístřeškem.

17. Knihovna

Do nádražní budovy je možné přemístit dospělé i dětské oddělení říčanské knihovny. Knihovna by byla pro návštěvníky na jednom místě a přímo v bezprostřední blízkosti u vlaku, kterým cestuje mnoho lidí do zaměstnání. Pokud jste milovníci klasických knih, rádi listujete jednotlivými stránkami a nestačí vám jen číst z elektronické čtečky knih nebo tabletu, pak byste si mohli u nádraží vypůjčit knížku na cestu vlakem a zatepla ji začít číst. Nebo potřebujete večer po příjezdu do Říčan vypůjčenou knihu vrátit, ale do 18. hodin nestíháte dorazit z nádraží do centra? Nyní byste měli knihovnu přímo u nosu. Knihovna by mohla disponovat moderními místnostmi, studovnou a třeba i kavárnou.

18. Koncertní a výstavní sál

Odpovídající velikost, historická podoba a strategické dopravní umístění nádražní budovy nabízí její využití i pro kulturní a společenské účely. Vnitřní prostory by se mohly zrekonstruovat na multifunkční kulturní sál pro potřeby filmových projekcí, přednáškovou činnost, různé besedy, hudební koncerty, taneční vystoupení a další společenské aktivity. Koncertní sál by se mohl v případě výstavy proměnit v atraktivní galerijní prostor a zřídit by zde jako zkušebnu pro různé hudební, výtvarné či taneční obory mohla také říčanská Základní umělecká škola.

19. Centrum duševního zdraví

Centrum duševního zdraví by mohlo sloužit jako zařízení poskytující psychiatrické, psychologické a psychoterapeutické služby pro děti, dorost, dospělé i seniory. Péče by probíhala v terapeutických skupinách se zaměřením na úzkostné poruchy, deprese, funkční psychózy, závislosti na alkoholu, drogách a hracích automatech, poruchy příjmu potravy, funkční sexuální poruchy a demence. Prostory by mohly nabízet pedagogicko-psychologickou poradnu pro děti, školicí pracoviště či krizové byty pro lidi v těžkých životních situacích. Součástí centra může být kavárna, ve které by pracovali klienti v rámci sociální rehabilitace a pracovní terapie. Lidé s duševními poruchami jsou totiž často velmi hendikepováni na trhu práce a tato služba jim přinese zkušenosti nejen pracovního charakteru, ale i možnost začlenit se zpět do zdravějšího způsobu života.

20. Nádražní budovu nekupovat

Kromě různých variant využití má město i možnost budovu u nádraží nekupovat. Stavba je v majetku akciové společnosti České dráhy, které ji jako mnoho dalších historických nádražních budov, nabízí k prodeji. Cena je podle znaleckého posudku odhadovaná ve výši 7,3 milionu korun. 

 

Co je projekt Řídím Říčany?

Jde o projekt, který odstartoval 15. května 2015 v Říčanech. Chceme zapojit veřejnost do rozhodování a získat její názor na různé aktivity města. Cílem je přiblížit radnici občanům a občany radnici. Každý měsíc probíhá nejméně jedna "soft" volba, ve které může hlasovat každý. A jednou za dva měsíce přineseme tzv. "hard" hlasování pouze pro říčanské občany ve věku 15+.

Jak můžu hlasovat?

Jednoduše. Buď u označených dobrovolníků v ulicích Říčan, ve sportovních a volnočasových organizacích, nebo na některém z těchto kontaktních míst: Infocentrum na Masarykově náměstí, Infocentrum v rondelu, KC Labuť, DPS Senior, podatelna MÚ Masarykovo náměstí a MÚ Komenského náměstí, Muzeum Říčany, Centrum Na Fialce. Při přihlášení stačí napsat jméno, adresu a kontaktní e-mail (ti, kteří nekomunikují e-mailem, uvedou číslo telefonu).

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena