Muzeum Říčany

6. 7. 2020

Geopark Říčany se rozšiřuje o jeskynní komplex. Láká na krápníkovou výzdobu i pravěké malby

Nové jeskynní prostory představují komplexní systém hned několika geologických i antropologických jevů. Už při vstupu do úzké jeskyně zaujmou malby pravěkých lidí, pro jejichž podobu jsme sbírali inspiraci ve francouzské jeskyni Lascaux. Klikatá cesta vede do většího prostoru, dómu, který je vyzdoben opravdovými krápníky a žílami s krásnými krystaly. Krápníky pocházejí z lomu pod Spišským hradem, kde by posloužily jen jako stavební materiál. Díky tomu, že jsme je dovezli do Říčan, zůstaly zachovány v celé své kráse a návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost se dotknout opravdových krápníků.

Protože žijeme ve Středočeském kraji, kraji s velice bohatou těžařskou minulostí, nemohla v našem komplexu chybět štola. Charakterizuje ji klasická výdřeva tvořená stropnicemi podepřenými kulatými stojkami. V tomto prostoru se nachází opravdové rudní žíly s kovově se lesknoucími minerály, zejména galenitem a sfaleritem. Horniny pocházejí z Příbramska, jednoho z nejvýznamnějších rudních revírů u nás.

Za štolou čeká prostor zalitý denním světlem. Povrchovým zvětráváním se zde rozpustil strop další vápencové prostory a vznikla takzvaná bezstropná jeskyně. Tento jev je v geologii popsán docela nově a nejčastěji je dokládán ve Slovinsku.

Průzkum podzemních prostor není snadná práce. Aby si u nás návštěvníci mohli na vlastní kůži vyzkoušet, co zažívají průzkumníci neznámých jeskyní, poslední část komplexu tvoří takzvaná plazivka. Název popisuje, jakým pohybem je možné následující úzký, nízký a klikatý úsek překonat.

Dostanete od nás helmu s čelovkou a můžete se pustit na průzkum! O prázdninách můžete geopark navštívit každou středu v rámci geoodpolední, na jednorázových akcích i během příměstských táborů pro děti.

Dostavba Geoparku Říčany je výsledkem spolupráce týmu Muzea Říčany, Pavla Bednáře ředitele 1. ZŠ Říčany, geologa Petra Schnabla a města Říčany. Nositelem projektu “Venkovní učebna geomorfologie“ bylo město Říčany, vyšel na 3 250 000 Kč a byl spolufinancován dotací z Integrovaného regionálního operačního programu.

Jana Švandová a Jakub Halaš,

Muzeum Říčany

Užijte si léto s muzeem!

Výstava PROMĚNY KRAJINY - Je to ve vašich rukou

10. června – 31. října 2020

Proč jsou dnes už vzácností louky s motýly nebo rybníky, kde se dá koupat? Jak se změnila krajina Říčanska od doby, kdy byli naši nejstarší sousedé dětmi? Jak se lidé starali o své okolí? A jak do toho zasáhl komunismus a kolektivizace? Uvidíte jedinečná videa z lesních tůní s čolky a rozkvetlých luk s orchidejemi, natočená zblízka i z dronu.

Projdete se hejnem motýlů, podíváte se na jejich křídla pod mikroskopem. Získáte spoustu tipů, co můžete pro přírodu a krajinu ve svém okolí udělat i vy. Na děti čeká na zahradě spoustu her, budou si moci vyrobit i semínkovou bombu nebo hmyzí domek.

Vstupné 60/30/150 Kč

 

Pravidelné akce

Geoodpoledne v geoparku

středy od 17. června do 26. srpna, 14:00-17:00, geopark

Každou středu od 17. června až do konce prázdnin můžete pobývat a hrát si v geoparku. Přijďte prozkoumat novou jeskyni, paleontologické naleziště, rýžovat granáty, ulovit srstnatého nosorožce, udělat si frotáž trilobita a zahrát si hledačku.

Vstupné 80/40/200 Kč

Rodinná odpoledne v muzeu

úterý od 7. července do 25. srpna, 14:00-18:00, muzeum

Přijďte strávit do muzea celé odpoledne! Až si užijete výstavu, můžete se s dětmi pustit do rukodělných aktivit. Na pokladně si budete moci vybrat z několika tvořivých balíčků (např. plstění z ovčí vlny, drátování, vypalování do dřeva) a pak si v zahradě třeba s kávou v ruce užít společné tvoření.

Cena dle výběru balíčku

 

Jednodenní příměstské tábory

PO: Svět pod mikroskopem

ÚT: Hrajeme si v geoparku

ST: Hrajeme si se zvířaty

ČT: Hravý řemeslný den

PÁ: Hrajeme si na rytíře

Pro děti 7-12 let (max. 12 dětí ve skupině)

Cena 500 Kč (program a oběd) 

Rezervace přes rezervační formulář na webu nejpozději 4 pracovní dny předem! Více informací na webu.

 

Řezání a broušení kamenů v geoparku

sobota 18. července a sobota 15. srpna, 14:00-17:00

Pravidelná akce v geoparku v sezoně vždy třetí sobotu v měsíci. Přineste si vlastní kamínek. V geologické laboratoři ho rozřízneme a sami si jej vyleštíte.

Rezervace nutná, tel.: 323 603 161 nebo přes formulář na webu.

 

Astrostezka Říčany

O prázdninách otevřeme unikátní Astrostezku Říčany! Skvělý tip na výlet nejen pro nadšence do astronomie. Astrostezku otevřeme v neděli 19. července akcí Toulky mezi planetami v geoparku. Jedná se o model Sluneční soustavy zmenšené v měřítku 1:1 miliardě, co se týká jak rozměrů těles, tak vzdáleností mezi nimi.

Astrostezka spojuje Geopark s hlavní budovou Muzea Říčany. Po cestě, která vede krásným přírodním okolím Říčan, potkáte jednotlivé planety se zajímavostmi, na děti čekají zábavné úkoly. Astrostezku si můžete kdykoliv projít sami, anebo přímo s astronomem Michalem Švandou – za prázdniny hned dvakrát, a to v termínech čtvrtek 30. 7. a čtvrtek 20. 8. (vždy od 16:00, sraz před geoparkem, vstupné 50 Kč).

 

AKCE

Ovečky na Dvorku

úterý 14. července, 15:00-18:00,

Dvorek

Pohladíme si ovečky, ukážeme předení na kolovratu a další zpracování vlny. Všichni účastníci si budou moci uplstit jednoduchý výrobek z ovčí vlny. Povedou Jana Šilarová, Petra Skřivánková a Marie Tvrdoňová

Vstupné 80/40/200 Kč, vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Proměny krajiny“ (v den akce).

Toulky mezi planetami – otevíráme Astrostezku Říčany

neděle 19. července, 14:00-17:00,

Geopark

Říčany mají vlastní Astrostezku! Jedná se o model Sluneční soustavy zmenšené v měřítku 1:1 miliardě, co se týká jak rozměrů těles, tak vzdáleností mezi nimi. Přijďte se s námi toulat mezi planetami! Dozvíte se o nové meziplanetární stezce, která spojuje Geopark s hlavní budovou Muzea Říčany. Vyrobíte si planety naší Sluneční soustavy, prozkoumáme Slunce astronomickým dalekohledem a popovídáme si mimo jiné i o světech kroužících kolem jiných hvězd.

Povede Jana Švandová a Jana Véghová

Vstupné 80/40/200 Kč

A s kým se koupete vy? Mikroskopování na Jurečku

sobota 25. července, 15:00-18:00,

Jureček u kiosku

Víte, kdo nebo co vám může uvíznout při koupání za plavkami? Jak vypadá buchanka, perloočka, rozsivka nebo sinice? A jak poznáte sinicový vodní květ? Přijďte si prohlédnout svět v kapce vody z Jurečku pod mikroskopem. Seznámíme vás s organismy všemožných tvarů, kteří vám ve vodě dělají společnost. Mikroskopováním vás provedou Jana Kreidlová a Andrea Hanousková

Za trilobity a dinosaury

neděle 2. srpna, 14:00-17:00, Geopark

Fascinuje vás svět dinosaurů? Už jste někdy viděli český korálový útes nebo žraločí zub starý miliony let? Kde hledat zkameněliny trilobitů a dalších pravěkých organizmů? V průběhu akce si vyrobíte vlastnoruční odlitky zkamenělin včetně lebky nejobávanějšího z dinosaurů – Tyranosaura rexe.

Povede Jakub Halaš

Cyklovýlet za čolky a vážkami

středa 19. srpna, 15:30-18:00, sraz na rohu Olivovy a Malé Olivovy ul.

Vypravte se s námi na výlet mezi lesní tůně a rybníčky. Zastavíme se na rozcestí pod Klokočnou a budeme pozorovat vážky a s trochou štěstí i larvy čolků.

V lesním rybníčku za Struhařovem si smočíme nohy mezi záplavou žlutých plavínů. A nakonec se můžeme vykoupat ve Struhařově. Plavky s sebou. V případě nepříznivého počasí akci přesuneme.

Povede Kateřina Čiháková

Vstupné 50 Kč

Kozí piknik – výroba másla
a sýra

čtvrtek 27. srpna, 14:00-17:00, Dvorek

Pravý nefalšovaný kozí piknik – jak jinak než s opravdickou kozou! Ukážeme si, jak si vyrobit máslo, sýrařka předvede výrobu sýra.

Povedou Tereza Mihaliková, Edita Ježková a Marie Tvrdoňová

Vstupné 80/40/200 Kč, vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Proměny krajiny“ (v den akce).

Z přírůstků muzea: Nové nálezy středověkých mincí

Během první poloviny roku 2020 získalo Muzeum Říčany do své sbírky několik kusů nově nalezených středověkých mincí. Prvním takovýmto přírůstkem byl pražský groš z doby krále Jiřího z Poděbrad, nalezený panem Odcházelem na poli u Jažlovic. U mince je poškozený opis (tj. kruhový nápis na mincí) „GEORGIUS PRIMUS“, jenž umožňuje dataci mince. Tzv. pražské groše se razily od roku 1300 v Kutné Hoře z místního stříbra, v 15. století se ovšem v důsledku poklesu těžby stříbra využívá k ražbě i stříbra s různými příměsemi. Důkaz toho i je nový sbírkový groš, který je částečně napaden měděnkou.

Druhým přírůstkem je soubor sedmi mincí, nalezených pane Balcarem v prostoru dnes již zaniklého Aldašína u Jevan. Ves zanikla v roce 1645. Mince pochází z doby krále Vladislava Jagellonského a jedná se v pěti případech o tzv. bílé peníze a ve dvou případech o tzv. zhořelecké peníze. V obou případech jsou to drobné peníze. Bílé peníze mohly být jednostranné či oboustranné a kromě motivu českého lva (rub) byly opatřeny monogramem krále Vladislava v podobě písmene W s korunkou (líc). Zhořelecké peníze se razily ve městě Zhořelec (dnes Görlitz, Horní Lužice – dříve součást Zemí koruny české) a byly na líci opatřeny nápisem „GOR“ a na rubu korunkou. Mince byly podrobeny nedestruktivní analýze, díky které se dr. Kučerovi z olomoucké univerzity podařilo určit ryzost jednotlivých mincí.   Rovněž tyto drobné mince nesou stopy po napadení měděnkou. 

Tyto nové nálezy jsou cenným příspěvkem k poznání středověkého Říčanska, soubor mincí z Aldašína je navíc svědectvím o proměně krajiny a zániku vesnického osídlení. Navštívíte-li v muzeu výstavu Proměny krajiny, budete si moci po dobu letních prázdnin tyto mince prohlédnout.

                                                                      Jan Boukal 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena