Návštěva v partnerském městě Opatówek 21. – 23. ledna

3. 3. 2017

Zástupci města Říčany byli pozváni na oslavu znovunabytí městských práv polského partnerského města Opatówek.

Důležitost tohoto aktu, dokládala řada významných hostů přítomných na slavnostním večeru. Víceguvernérka Velkopolského vojvodství Marlena Malaga, přednesla gratulaci Beaty Szydlo, polské předsedkyně vlády. 

Nechyběli další představitelé polské vlády, poslanci, europoslanci a zástupci regionální politiky a církve. Ti všichni přednesli gratulace a předáno bylo i mnoho vyznamenání okresu Kalisz, osobnostem působícím v regionu v oblasti kultury, společenského a sportovního života. Uděleno bylo i ocenění za zásluhy o navrácení městských práv Spolku přátel Opatówku. Město Kalisz nacházející se ve Velkopolském vojvodství je nadřazený územněsprávní celek formátu našeho okresního města.

Večerního galavečeru ve sportovní hale školního komplexu se zúčastnilo na 1500 místních obyvatel. Gratulanti byli nejen polští politikové a představitelé církve, ale i mezinárodní delegace kromě té naší z Říčan i z Ukrajinské Marianówky. Pan starosta V. Kořen předal svému polskému protějšku dílo místního umělce pana Tomáše Hřivnáče s obrázkem sochy Panny Marie, která zdobí Říčanské náměstí a je ochránkyní našeho města. Stejný motiv je i na nedávno vydaných říčanských poštovních známkách. Se známkami se pojí i další předaný dar pamětní list a předán byl i otisk pečeti města Říčany. Velký aplaus měla i informace, že jedním z darů jsou tři sudy piva. O tom, že chutnalo, nebylo pochyb, vyčepováno bylo během dvou hodin. Za znění lidových tónů hosté ochutnávali regionální speciality připravené místním Spolkem žen. Pan Sebastian Wardecki starosta partnerského města Opatówek pro zástupce města připravil nabitý program.

Druhý den se část výpravy vydala na slavnostní bohoslužbu do kostela v Opatówku, kde ministroval sám místní starosta. Ostatní čekala exkurze v nedalekém podniku na pěstování rajčat. Rozlehlé rovinaté Polsko je ideálním místem pro zemědělskou produkci. Stovky metrů dlouhé skleníky pokrývají velkou část polské krajiny a produkují zeleninu a v menším množství i květiny. Do polského zemědělství putují značné finanční prostředky z evropských fondů. Prohlídka technologické linky na třídění, ukládání a balení rajčat, byla zajímavá, i když právě nebyla v provozu. Podnik, který jsme navštívili, hospodaří na rozloze 32 hektarů a sklízejí 55-60 kilogramů rajských na metr čtvereční za rok. Sklizeň probíhá ručně a na jednom hektaru pracuje v sezóně v průměru 8 lidí. Po sklizni je další cesta plodin už značně automatizovaná. Kamery třídí plody dle barvy, velikosti a váhy. Produkce je vyvážena převážně do Itálie a Řecka.

V odpoledních hodinách přišla na řadu krátká prohlídka stotisícového města ležícího na Jantarové stezce - Kalisz. Město zdobí nápis „nejstarší město Polska“ a my jsme shlédli nejvýznamnější historické památky.

Pozdní odpoledne na místním úřadě v Opatówku se neslo ve znamení zubrů. Setkání s osobami v tomto směru nejpovolanějšími, iniciovali představitelé Opatówku, aby dali konkrétní podobu záměru darovat nám tři zubry nížinné. Paní profesorka Wanda Olech-Piasecká děkanka přírodovědecké fakulty Vysoké školy zemědělské ve Varšavě (katedry genetiky a chovu zvířat) a Benedict Roźmiarka, ředitel lesního kulturního centra v Goluchówě, zodpověděli všechny dotazy zástupců z odboru životního prostředí. Markéta Zelená a Jiří Dvořák měli připraveno mnoho odborných dotazů na chov těchto mohutných přežvýkavců. Pokud dokážeme vytvořit vhodné podmínky, může se domovem jednoho samce a dvou samic stát lokalita u Světické hájenky, nedaleko budoucí cyklostezky.

Večer následovala společná slavnostní večeře polských radních, ukrajinských a říčanských zástupců.

V pondělí čekal delegace program, na který jsme se těšili nejvíce a to návštěva obory v Goluchowie, kde jsou kromě běžné lesní zvěře jako kanci a jelení zvěř, chováni i zubři. Dříve volně žijící druh v celé Evropě, o jehož návrat do volné přírody se v Polsku snaží. U nás se pohybují volně pouze v Milovicích a Doupovských horách. Chováni jsou pak na dalších místech ČR. Procházka v zasněženém zmrzlém lese, byla zpestřena informačními tabulemi a cestu lemovaly různé druhy budek pro ptáky a atrakce pro děti. Na vyhlídce jsme pak mohli sledovat krmení těchto příbuzných rodu bizonů. Největší pozornost a respekt vzbuzoval tříletý samec ve společnosti samic s telaty. Následovala prohlídka lesního a zemědělského muzea a loveckého zámečku.

Partnerství s tímto polským městem si hned při vzniku dalo za cíl vytvořit komplexní spolupráci v oblasti vzájemné znalosti kultury, tradice a historie národa, posílení hospodářských a kulturních vztahů, budování vztahů mezi vzdělávacích a vědeckých institucí. Přínosem je výměna znalostí a zkušeností v řízení samosprávy a spolupráce při využívání fondů Evropské unie. Tuto vizi se daří naplňovat konkrétními kroky. Vedení radnice vedlo jednání o možnosti výměnných návštěv dětí ze základních škol, o spolupráci v lesním hospodářství, ale došlo i na kulturní a sportovní témata. Polského hostitele jsme pozvali na partnerskou návštěvu k nám a plni zážitků a témat k zamyšlení, jsme se vraceli zpět do Říčan.

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena