Nechají si obyvatelé Pacova protéci vodovod mezi prsty?

27. 10. 2017

Stavba vodovodu závisí na tom, kolik lidí se zapojí do společného projektu

Pitná voda. Dostatek a kvalita vodních zdrojů je téma celosvětové. V našich zeměpisných šířkách máme pocit, že je to věc samozřejmá, o kterou se snad ani není třeba obávat. Přitom opak je pravdou. Skrytý „boj o vodu“ se vede i v Říčanech.

Se záměrem přivést veřejný vodovod do lokality nového Pacova a připojit dosud nenapojené nemovitosti a pozemky, seznámilo město majitele vloni na podzim. Hlavní investicí je nový přivaděč od vodojemu na Strašín, který by přinesl vylepšení tlakových poměrů v síti. Některé oblasti se v Říčanech potýkají s nízkým tlakem vody. Další částí projektu je výstavba vodovodních řadů a přípojek k jednotlivým nemovitostem. Tam zastupitelé rozhodli, že financování by mělo probíhat poměrem 50 % město, 50 % majitelé nemovitostí s tím, že velkou část nákladů vykryjí evropské dotace.

Díky roční intenzivní práci mnoha oddělení napříč úřadem se podařilo zajistit dotaci SFŽP, která by pokryla okolo 63 % způsobilých nákladů. K získání dotace výrazně přispěla i skutečnost, že po provedených rozborech v soukromých studnách dané lokality byly zjištěny mnohonásobně překročené  akteriologické limity používané „pitné" vody z těchto studní. Výjimkou nebyla nadlimitní přítomnost koliformních bakterií, Ecoli, zvýšený obsah železa, manganu, zhoršená barva, zákal či zápach.

Vodovodní potrubí, které by mohlo přivést kvalitní pitnou vodu, se zde mohlo položit již kolem roku 2013 v době, kdy se budovala kanalizace. Tehdy se však většina obyvatel nechtěla na akci finančně spolupodílet. Přesto proběhly rezervace odběru vody pro tyto vodovodní řady. Nyní už další napojení není možné z důvodu dosažení maximálního stropu množství vody, které Říčany mohou smluvně odebírat z pražské sítě.

V současné chvíli podepsalo smlouvu přes 80 majitelů nemovitostí, přičemž cílem je dosáhnout 142 majitelů. V ulicích, kde by se měly stavět vodovodní řady, nyní probíhá kontaktování všech majitelů nemovitostí. Rčení: „Teď nebo nikdy“ je zde zcela na místě, neboť rezervovaná nevyužitá kapacita připadne jiným zájemcům. Není čas váhat, do konce listopadu 2017 musí mít město jasno, kdo má o vodu zájem. Po dokončení projektování řadu a přípojek už nebude žádná změna možná. Do konce roku by se měla vyhlásit veřejná zakázka na hlavního dodavatele stavby a je potřeba znát přesný rozsah stavby. Výsledek soutěže upřesní nejen dopad do rozpočtu města, ale i výši spoluúčasti obyvatel. Maximální spoluúčast majitelů je garantována na 30 tisíc korun na 1 připojovaný objekt. Může být i nižší, pokud se podaří veřejnou zakázkou získat výhodnou cenu kompletního díla. K podílu na vodovodním řadu si každý majitel musí přičíst částku za podíl na vybudování části veřejné přípojky k hranici pozemku, která mu bude naprojektována, zhotovena a vyúčtována též za vysoutěženou cenu. Částka se liší případ od případu, maximálně však dle certifikovaných sazeb ÚRS (odhadem se pohybuje mezi 2-3 tisíci Kč za metr přípojky). Přípojky od hranice pozemku k nemovitosti nemůže město financovat a budou v režii majitelů. Celá přípojka však přejde po čase do vlastnictví majitelům nemovitostí a veřejný řad zůstane městu. Celkové investice na realizaci akce „Vodovod Říčany - přiváděcí a rozvodné řady Strašín, Pacov a Radošovice“ činí odhadem 30 až 40 milionů korun. Z této celkové částky připadne zhruba 15 až 20 milionů korun na vybudování propojky z vodojemu Olivova na Strašín. Náklady na tuto část uhradí zhruba z poloviny město a z druhé poloviny dotace Státního fondu životního prostředí. Dalších 15 až 20 milionů budou stát vodovodní řady v ulicích Pacova, opět i zde zhruba polovinu uhradí dotace. A jak už bylo řečeno, zbývající část bude hradit město „napůl“ s obyvateli. Pokud se podaří naplnit dostatečný počet smluvních zájemců.

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena