Otevření informačního stánku k říčanským kamenům zmizelých

1. 11. 2020

Začátkem letošního roku získalo město Říčany příspěvek od Nadačního fondu obětem holocaustu z prostředků Ministerstva kultury na projekt Informační stánek k říčanským kamenům zmizelých, který realizuje spolu s Muzeem Říčany. Projekt byl představen v únorovém čísle Kurýru. Podle původního harmonogramu měl být infostánek otevřen v červnu 2020. Bohužel v důsledku koronavirové epidemie se práce na projektu v období od března do května téměř zastavily a byly zahájeny znovu v červnu. Objekt trafiky včetně interiéru byl opraven a je nainstalován zabezpečovací systém s propojením na městskou policii. Pan Tomáš Lénárd natočil videospoty, ke kterým podklady stejně jako k informačním tabulím připravila paní Renata Skalošová z Muzea Říčany. Autorkou grafiky infostánku je paní Eva Sosnovcová (Muzeum Říčany). Úvodní slovo starosty města Vladimíra Kořena je pozvánkou na procházku po uložených kamenech na Masarykově náměstí, kterou doplní komentář v podání Petra Duška z MěÚ Říčany o osudech jednotlivých rodin. Rozhovor se členy rodiny Franklových, příbuzných říčanské přeživší paní Horalové (rozené Elsnerové), je doplněn fotografiemi z rodinných alb. Další dvě videa byla zpracována z výstupů projektu Říčanské kameny zmizelých, který realizovali v roce 2018 žáci a učitelé na třech říčanských základních školách a studenti Gymnázia Říčany. Jedná se o záznam části koncertu hudebních tříd 2. ZŠ Bezručova, který se konal dne 30. května 2018  v KC Labuť,  a  obrazy, které namalovali rovněž žáci 2. ZŠ v rámci výtvarné soutěže. Na informačních panelech jsou prezentovány další výstupy z uskutečněných aktivit.

Doufejme, že se i v náročnějším školním roce 2020/2021 podaří, aby se infostánek stal součástí školní výuky. Muzeum Říčany chystá do jarní nabídky výukový program Historická procházka po stopách zmizelých občanů Říčan, který využije zpracovaný pracovní list pro žáky v rámci tohoto projektu. 

Trafika bude přístupná dle klimatických podmínek ve stejné pracovní době jako Informační centrum. Věříme, že se nám podaří vytvořit ve staré prvorepublikové trafice pietní a informační místo na Masarykově náměstí – otevřený prostor pro říčanskou veřejnost, žáky škol i návštěvníky města, který bude informovat o ukládání Stolpersteinů a říčanských zmizelých. Místo novin a časopisů chceme nabídnout moderní formu předávání informací – pomocí interaktivního infokiosku s možností volby videí.

Informační stánek plánujeme slavnostně otevřít 5. listopadu ve 14 hodin. Pokud nám to aktuální situace v naší zemi dovolí, rádi bychom doprovodili slavnostní otevření i mezigenerační diskusní kavárnou, na které nám přislíbili účast potomci přeživších Zuzana Peterová, psychoterapeutka a spisovatelka, Alena Lehovcová, doktorka přírodních věd se specializací na virologii, alergologii a imunologii, a Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí. Pro aktuální informace sledujte web a FB města.

Věra Likešová

koordinátorka projektu, Město Říčany,

 

Masarykovo náměstí se zaznačenými místy, která připomínají osudy říčanských Židů

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena