Puškvorec obecný

31. 5. 2023

Acorus calamus

Nenápadný puškvorec patří k nejstarším známým léčivým rostlinám. Pěstoval se a jako léčivka užíval nejprve ve starověké Číně a Indii. U nás má řadu historických a lidových názvů jako prustvorec, kalkán, šišvorec, tatarák nebo kalmus.

Botanici teprve před pár lety odhalili, že není příbuzný áronovitým rostlinám, ke kterým byl dříve řazen. Puškvorce tak tvoří samostatnou skupinu, řád puškvorcotvaré (Acorales). Jde o evolučně velmi staré jednoděložné rostliny.

Puškvorec obecný je původní v jižní Číně a Japonsku. Už ve starověku se díky obchodu rozšířil do Indie, pak do Egypta a dál k Řekům a Římanům. Severněji v Evropě se pěstuje od 12. století a z našeho území je doložen ze 14. století. Dnes roste i v Severní Americe.

V Čechách se vyskytuje roztroušeně jako součást biotopu bahnitých rybníků a mokřadů, kde upřednostňuje trvalé zaplavení vodou a prosluněné stanoviště. V posledních letech jeho populace ubývá.

Puškvorec je vytrvalá rostlina dosahující výšky 1,5 metru. Lodyha vyrůstá z větveného oddenku. Listy jsou dva centimetry široké a tvarem připomínají meč. Na rozdíl od podobných listů kosatce žlutého mají zvlněný okraj.

Květenství složené z mnoha drobných kvítků tvoří štíhlé žlutozelené až hnědavé palice. Kvete od června do července. V evropské populaci nedozrávají semena. Jinak je plodem červená bobule. U nás se puškvorec množí jen vegetativně pomocí oddenků. Na rozdíl od kosatce je celá rostlina silně aromatická.

V Říčanech si puškvorec můžete prohlédnout v mokřadu na zahradě Muzea Říčany. V okolí roste například u louňovických rybníků. Prodávají se i různé okrasné kultivary do zahradních jezírek.

Ve farmacii a lidovém léčitelství se používá sušený oddenek. Obsažené látky působí příznivě při žaludečních potížích. Dodnes se z oddenku vyrábí žaludeční likér. Dále má puškvorec zklidňující účinky, působí také dezinfekčně a močopudně. Široce ho využívá tradiční čínská medicína.

V gastronomii se puškvorec používá k okořenění sladkých pokrmů v indické kuchyni. V západním světě se dříve oddenek kandoval.

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena