Rekonstrukci střechy nad městskou knihovnou provázejí výrazné komplikace

2. 3. 2018

Nález historických maleb se ukazuje jako zásadní komplikace při rekonstrukci budovy Staré radnice v centru náměstí v Říčanech. Původní projekt nepočítal s tím, že se bude razantně zasahovat do nižších pater. Řešila se pouze oprava střechy, stavba podkrovního sálu, kanceláří. V místnostech knihovny se měl jen snížit a opravit strop. Snaha zachránit nástěnné malby, ale vytváří sérii zatím nepřekonaných překážek.

„Je to jako zakletý příběh, neustálý běh přes překážky. Tyhle malby nejdřív zastavily stavbu, rozdělily zastupitele, následně zkomplikovaly umístění knihovny, teď čelíme dalším problémům,“ komentuje situaci starosta Vladimír Kořen (Klidné město).

Zastupitelstvo nejprve těsnou většinou odhlasovalo zachování několika fragmentů maleb, a to zejména pod tlakem znovuotevření knihovny. Nicméně část zastupitelů i veřejnosti hledala cestu, jak malby zachránit. Zásadní je umístění knihovny. Naskytla se možnost zakoupit dům na náměstí, kam by bylo možné knihovnu po menších úpravách přesunout. Návrh tohoto řešení nakonec schválilo zastupitelstvo.

Malby se už mohly restaurovat, jenže umělci zatím nenastoupili. Problémem je veřejná zakázka, kde jeden ze zájemců podal podnět k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Společnost Jenšovský s.r.o., která se umístila na druhém místě, namítá, že město jako zadavatel stanovil jako hodnotící kritérium nabídkovou cenu včetně DPH.

Markéta Javůrková, vedoucí Odboru kancelář starosty, k tomu uvádí: „Zadavatel provedl hodnocení nabídek podle kritéria, které deklaroval v zadávacích podmínkách, tj. podle ceny včetně DPH. Cena včetně DPH je podle zákona o zadávání veřejných zakázek preferována v případech, kdy zadavatel není plátcem DPH. Ve vztahu k předmětnému plnění město Říčany není plátcem DPH. Zadavatel postupoval zcela podle zákona a v souladu s péčí řádného hospodáře. Pokud by hodnotil cenu bez DPH, musel by v daném případě vybrat dodavatele, jemuž by zaplatil více než druhému z účastníků.“

To však protistrana označuje za diskriminační a domnívá se, že zadavatel tímto krokem zvýhodnil fyzické osoby podnikající v oblasti umělecké činnosti oproti právnickým osobám podnikajícím v témže oboru, kdy tato fyzická osoba může oproti právnické osobě uplatnit sníženou sazbu DPH ve výši 15 %,
a nikoliv v základní výši 21 %. Podle této firmy tak vyhrál dodavatel, který nabídl ve své nabídce cenu bez DPH vyšší, než účastník na druhém místě.

Do vyjádření ÚOHS tedy není možné s restaurátorskými pracemi začít. To může trvat i měsíce.

„Co k tomu dodat. Nikoho jsme poškodit nechtěli a hlavně jsme nechtěli poškodit veřejné finance. Rozhodující je pro nás celková cena,doplňuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „No, aby toho nebylo málo, stále nemáme na 100 procent otevřenou knihovnu. Vlastně stále upřesňujeme řešení.“

Čtenáři si pamatují mnoho místností knihovny. Ty však zaniknou, příčky se odstraní a množství regálů by nedalo vyniknout malbám z poloviny 19. století. Pod zrekonstruovanými malbami má vzniknout prostorný reprezentační sál určený pro koncerty a obřady.

Co se týká knihovny, jsou ve hře dva scénáře. První počítá s koupí domu na náměstí, kde město jedná s vlastníkem a dolaďuje právní podklady. Budova prošla prověřením a splňuje veškeré nároky na umístění knihovny. Druhou variantou je redislokace kanceláří a využití místností Staré radnice.

„Knihovna provizorně pracuje. Musím pochválit zaměstnance knihovny za jejich práci v mimořádných podmínkách. Mají můj obdiv. Chtěli bychom zpřístupnit celý knižní fond, ale nějaký čas to nepůjde bez objednávek z kartotéky. Věřím, že vše zvládneme. Překážky jsou od toho, aby se překonávaly,“ zakončuje starosta Vladimír Kořen.

Tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena