Říčaňáci nejvíce chtějí opravit stezku k nádraží, zastřešit autobusové zastávky a zapojit se do obnovy lesa. Podpořili i moderní umělý povrch hřiště na Lázeňské louce

1. 11. 2020

 

Participativní rozpočet zná vítěze. Téměř sedm stovek hlasujících pokořilo loňskou účast. Hlasovalo se ve dvou kategoriích o 19 námětech celkem o pět milionů z rozpočtu. Ze sedmi projektů do dvou milionů získaly nejvíce hlasů náměty na opravu stezky pro pěší k nádraží a nový umělý povrch hřiště na Lázeňské louce. Ze dvanácti námětů do půl milionu nejvyšším počtem hlasů ocenili hlasující námět na zastřešení autobusových zastávek a zapojení veřejnosti do obnovy Říčanského lesa.

Výsledky hlasování o projektech, které navrhli sami Říčaňáci, jsou zde. Radnice dala znovu šanci obyvatelům rozhodnout, co se ve městě změní. I ve čtvrtém ročníku ukázali Říčaňáci, že mají zájem se zapojovat do věcí veřejných. Hlasování se zúčastnilo téměř 700 obyvatel s trvalým bydlištěm, což je ještě o něco více než v loňském roce. Pokud přihlédneme k nepříznivým okolnostem ohledně koronavirové pandemie, která nás provází již od jara, je to překvapení příjemné. Nabídka projektů byla velmi zajímavá a některá témata kontroverzní, což dokázalo i hlasování.

Celkem se do rozhodování o investicích za pět milionů zapojilo téměř 700 občanů s trvalým pobytem starších 15 let. Hlasovali převážně online registrovaní v Řídím Říčany. Sto třicet hlasujících vážilo cestu na kontaktní místa a hlasovalo papírově. Provoz podatelen omezila vládní opatření, takže zájem o hlasování byl největší v rondelu na nádraží a infocentru na Masarykově náměstí. Hlasovací listy byly zaslány i do obou zařízení pro seniory.

Rekonstrukce cesty pro pěší k nádraží od ulice Scheinerova získala celkem 315 hlasů a druhý námět na Revitalizaci povrchu hřiště na Lázeňské louce získal celkem 199 hlasů. Na realizaci těchto dvou projektů uvolní říčanská radnice příští rok dohromady 4 miliony korun ze svého rozpočtu. Na třetím místě získal výraznou podporu i námět na vybudování chodníku k říčanskému hřbitovu. Snad bude zisk 150 hlasů veřejnosti důvodem pro zařazení tohoto projektu do investic města v nejbližší době, jelikož tento návrh se hlasování zúčastnil již podruhé. Se svým námětem se nevzdal ani pan Oldřich Schreiber, který námět na zastřešení autobusových zastávek zopakoval, a tentokrát vyhrál kategorii malé projekty i absolutní pořadí s počtem 316 hlasů (loni jich získal 209). Ve věku 88 let se stal říčanský pamětník úspěšným navrhovatelem a pravděpodobně i nejstarším hlasujícím. Tento navrhovatel obsadil i třetí příčku v kategorii malé projekty s námětem rozšíření chodníku v ulici Rooseveltova, který získal podporu 230 hlasujících (rok předtím jiný navrhovatel získal pro tento námět 146 hlasů). Zapojení veřejnosti do obnovy Říčanského lesa je druhý záměr z kategorie malé projekty, který bude radnice realizovat. Získal 258 hlasů, přičemž pouze jeden záporný hlas svědčí o shodě veřejnosti na tomto tématu. Naopak velmi kontroverzním se stal námět na založení přírodního hřbitova v krajinném parku u Marvánku vedle Ořechovky, kterému 107 lidí udělilo záporný hlas a obsadil poslední příčku v kategorii do dvou milionů. Hlasujícím se nelíbil ani záměr na dobrovolný kastrační program pro kočky a pejsky občanů města. Námět ohodnotilo záporně 94 hlasujících a obsadil poslední příčku v kategorii do půl milionu. Pomyslnou třetí příčku v záporných hlasech obsadil námět na psí loučku na Kavčí skále, který nakonec skončil i celkově v záporných číslech.

Pokud váš námět neuspěl letos, je možné ho podat do dalšího ročníku ve stejné nebo pozměněné podobě. Jak dokázal letošní ročník, úspěch je možný.

Radnice připravuje vyhlášení pátého ročníku PŘEKVAPTE ŘÍČANY. Již nyní chystejte své náměty. Podmínky budou velmi podobné, změna však přijde ve veřejné prezentaci. V době, kdy scházení většího počtu osob není žádoucí, se budeme snažit vymyslet jinak – bezpečněji. Zůstane určitě nejdůležitější podmínka realizace na pozemku (majetku) města. Umístění svého záměru si může každý prověřit na webu města /radnice/ mapy - geoportál, kde zjistí, zda je pozemek v majetku města. Pokud si nebudete jisti, kontaktujte koordinátorku pébéčka.

Velice gratulujeme všem vítězným navrhovatelům a děkujeme za vaši snahu zlepšit život ve městě.

Kateřina Lauerová,

koordinátorka participativního rozpočtování

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena