Říčanská radnice pro vás – 4. díl

2. 5. 2021

Starousedlíci a Náplavy

Cílem tohoto článku je otevřít téma, které je pro mnohé Říčaňáky citlivé. Starousedlíci většinou nemají úplně v lásce takzvané náplavy a naopak. Při zdravě nastaveném tempu růstu města či obměny obyvatelstva však kolize mezi těmito skupinami nemusí vznikat. Ony se vlastně průběžně prolínají, vlastně každá náplava se časem stane starousedlíkem. Důležitá je vždycky pokora nových obyvatel vůči svému okolí a současně otevřenost místních občanů změnám. Obě skupiny jsou důležité.

 

Proč jsou Říčany jiné?

Říčany nejsou standardním městem. Jinde v republice populace spíše stagnuje, menší města na periferii se dokonce vylidňují. U nás je to právě naopak a tlak na bydlení u Prahy je enormní. Příliš rychlý rozvoj není nikdy správný a přináší mnoho negativních důsledků. Plné silnice, školy, školky, nedostatečná kapacita kanalizace či vodovodu, přetížená příroda, špinavá voda, les plný lidí či dokonce odpadků. Říčany se proto dlouhodobě snaží tyto dopady minimalizovat a naopak prosazujeme kvalitu bydlení před kvantitou. Rozvoj nelze zcela zastavit, ale je třeba jej udržet v přijatelné míře a směřovat zejména dovnitř, aby se zlepšovaly podmínky pro místní. 

Méně viditelná než veřejná infrastruktura, ale neméně důležitá, je sociální stránka rychlého růstu měst a obcí. V Říčanech máme to štěstí, že se zatím drží bohatý spolkový a komunitní život. Nejsme anonymním městem, snad právě naopak. Přátele, spolužáky či sousedy potkáváme na trzích, dětském dni či ve vlaku. Alespoň mně tento znak stabilního „maloměsta“ vyhovuje a líbí se mi. Odměnou je často osobní přístup nebo třeba nízká kriminalita.

 

Staré dobré Říčany

Nárůst populace Říčan však toto pomalu mění. Noví obyvatelé (právě ony zmíněné „náplavy“) logicky necítí všechny souvislosti města a mohou způsobovat rozruch pro své okolí. Ať se již jedná o novou výstavbu, neznalost místních zvyklostí či třeba okamžité vyžadování služeb, na které jejich sousedé čekali 20 let. Přestože se vedení města dlouhodobě snaží růst populace maximálně brzdit, k přílivu nových obyvatel stále dochází.

Dokud bude příliv dostatečně pomalý, věřím, že to zvládneme a nestaneme se jen anonymním předměstím Prahy. Zásadní je totiž, aby se nově příchozí sžili se svým okolím, našli si cestu k sousedům, do místních spolků a co nejvíce se začlenili do říčanské společnosti. Ideálně přes své děti či zájmy.

Důkazem, že to jde, je řada mých kamarádů. Ti, ač se zde nenarodili, jsou dnes často většími patrioty než mnohý rodilý Říčaňák. Vše potřebuje jen svůj čas a správnou míru.

Nové ale neškodí,

naopak obohacuje

Kde je vlastně hranice mezi náplavou a starousedlíkem? 10 let? 100 let? Po třicetileté leté válce (1618 - 1648) prý zůstalo v Říčanech SEDM obyvatel. Všichni, kdo sem potom přišli, jsou tedy vlastně náplavami.

Bez stěhování a výměny obyvatel nemůže žádné město přežít. Vždyť právě a jedině nově příchozí mohou město obohatit, dát mu nový impuls, přinést nové zkušenosti a nápady.

Říčany jsou tak oblíbené i proto, že to zde (tak trochu) žije a bydlí zde zajímaví lidé. Mladé rodiny, studenti, lidé s vysokým vzděláním – to jsou skupiny, které si chce udržet snad každé město. My je zde máme.

Nemá smysl snažit se udělat z Říčan skanzen nebo je obehnat hradbami. Naopak, nová energie je potřebná a měli bychom ji využít pro nás pro všechny. Jen nesmí být ta energie příliš agresivní, aby se nevytratil genius loci našeho městečka.

 

Pokora

Rád bych požádal všechny z vás, kdo jste v Říčanech krátce. Buďte, prosím, pokorní ke svému okolí, k sousedům, k celému městu a jeho historii. Je jasné, že řadu věcí jste si představovali jinak, možná vás leccos trápí, štve, když už jsme tím „nejlepším městem pro život“. Buďte prosím ohleduplní a snažte se nejprve nasát atmosféru místa a lidí. Stůjte nohama na zemi, zkuste přidat ruku k dílu, buďte trpěliví.

Stejně tak ale vyzývám ty, jejichž rody v Říčanech žijí od pradávna. Buďte otevření, nebojte se změn, které icházejí. Snažte se je samozřejmě hlídat a korigovat, aby nám nepřerostly přes hlavu, ale hledejme na nich to pozitivní. Pomáhejte novým sousedům poznat místní zvyklosti, vztahy a vazby. Věřím, že nakonec zjistíte, že ten nový pán od vedle je vlastně strašně fajn člověk.

 

Můj příběh

Moji prarodiče přišli do Říčan v 60. letech 20. století z východních Čech. Rodiče byli u začátku výstavby sídliště Kavčí skála v roce 1980, když jsem se narodil. Můj dědeček s babičkou byli vlastně typickými náplavami, zatímco můj tatínek, já i zbytek rodiny se již považujeme za starousedlíky. Asi hlavně proto, že jsme sem chodili do školy a byli členy místních sportovních klubů.

Při pohledu zpět si ale dokáži představit, jakým trnem v oku musely být naše nové bytovky, které vyrostly na kopci, hned vedle rodinných domků a vilek se zahrádkami. Hlučná stavba po několik let, stovky nových bytů, asi velký zásah do společnosti tehdejších Říčan. Ale jsem si naprosto jistý, že drtivá většina těch, kdo se do nových bytů tehdy nastěhovali z různých koutů republiky, jsou dnes velkými místními patrioty, stejně jako jejich děti a vnoučata.  

 

Věci se mě

Před školou i v práci slýchám dnes nezřídka moravské nářečí i cizí jazyky. Tři z mých nejbližších sousedů přišli do Říčan před pár lety (přitom bydlíme ve staré zástavbě). Dokonce moje partnerka žije v Říčanech poměrně krátce. Zažívám často v přímém přenosu střet starousedlíků i takzvaných náplav. Vidím, jak důležité je na jedné straně jim vysvětlovat vazby, učit je historii i mírnit představy. Na straně druhé je ale obrovsky cenné vnímat jejich nápady a zkušenosti, které nabyli v jiných městech, v zahraničí nebo při své zajímavé práci. Já sám se u nich velmi často inspiruji. A přesně tohle dle mého Říčany i nás samotné posouvá.  

Nehledejme problémy, které nás rozdělují, ale zaměřme se na společné, pozitivní věci.

 

Malý testík z říčanského

místopisu na závěr:

Víte, kde se nachází tato místa?

- Štuksák

- Most sebevrahů

- Státovka

- Přípojka

- Staré koupadlo

 

Jedná se o názvy, které jsem zvyklý používat já z dob svého mládí, kdy jsem žil v Radošovicích. Jistě řada z vás má zase jiná, třeba jiná či starší zažitá jména. V některém z příštích čísel přineseme obsáhlejší seznam takových názvů, abychom si připomněli historii města.

                                        Váš starosta David Michalička

 

 

 

 

 

 

Stará náves v Radošovicích je krásná i dnes. Obnova bývalého jezírka je navíc jedním z navrhovaných projektů letošního PéBéčka.

Říčany jsou krásné město, i když nemáme historické centrum. Půvab dle mého spočívá nejen v samotném městě a okolní přírodě, ale též v lidech, kteří zde žijí.

Jureček, 100 let staré tradiční místo setkávání místních i přespolních. Loni zde na plovoucím molu zahrál houslista Pavel Šporcl, který v Říčanech již několik let bydlí s rodinou (takže vlastně také naše náplava, na kterou můžeme být pyšní).

Já s bratrem na říčanském sídlišti Kavčí skála, někdy koncem 80.let. Zatímco já bydlím necelý kilometr odtud, mladší Marek je dnes náplavou v americkém Detroitu.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena