Říčany omezí používání nebezpečných postřiků ve svém katastru

27. 2. 2020

Ve snaze důsledněji chránit zdraví nejen dětí, starších osob, ale všech obyvatel města, přistoupila říčanská radnice k rozšíření území, kde nebude možné používat nebezpečné chemické postřiky. Nařízení města zpřesní plochy, kde je kupříkladu větší pohyb obyvatel a hospodáři tam nesmí aplikovat jedy. Pěstitelé by tak měli dát přednost aplikaci nechemických a přírodních alternativ šetrnějším k lidem, zvířatům a životnímu prostředí.

Používání chemických postřiků s sebou nese kromě přínosů také řadu negativních důsledků. Poškodit zdraví mohou přímo při aplikaci nebo prostřednictvím zbytků v prostředí. Člověku mohou způsobit akutní či chronické zdravotní obtíže. A nejde jen o zdraví obyvatel. Postřiky mají také nežádoucí vliv jak na necílové rostliny, tak na volně žijící živočichy, na kvalitu povrchových a podzemních vod i na biologickou rozmanitost. Veškeré negativní dopady působení přípravků nejsou doposud známy. V zájmu ochrany toho nejcennějšího – lidského zdraví a přírodní rovnováhy, přistoupilo město k rozšíření a přesnému vymezení území, kde se nebezpečné chemické prostředky nesmí používat.

„Na postřicích je moderní zemědělství závislé. Mnohé plodiny jako řepka se musejí stříkat i více než desetkrát ročně. Zemědělská výroba je zásadně důležitá, nicméně nemůže jít proti dalším veřejným zájmům jako je lidské zdraví nebo zdravé životní prostředí,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „V České republice platí rostlinolékařský zákon a dlouho jsme přemýšleli, jak může obec do regulace postřiků vstoupit. Nařízení připravovali špičkoví právníci a myslím, že jsme našli cestu. Jsme v tom první a snad se staneme inspirací pro další města a obce.“ Nařízení zpřesňuje plochy využívané širokou veřejností, počítá se zastavěnými či zastavitelnými pozemky i pozemky, kde se dává prostor zeleni. Dotčené území se opírá také o územní plán, který určuje dané plochy a plochy, které s pozemky bezprostředně sousedí. Jasně definovanou plochou bez nebezpečných postřiků tak například bude rozsáhlá lokalita nad Marvánkem, která slouží široké veřejnosti ke sportu i odpočinku, pás podél nově vysazených remízů a izolační zeleně u hřbitova, plocha orné půdy nedaleko nové školky a hřiště v Kuří či v blízkosti domova seniorů ve Voděrádkách. Celkově jde o stovky hektarů půdy.

„Postřiky samozřejmě nezmizí úplně, ale vysoké sankce snad přesvědčí zemědělce, aby v těchto územích přemýšleli zodpovědněji nad svým hospodařením,“ doplňuje starosta. „Věřím, že nařízení nevyvolá zbytečné soudní tahanice, ale pomůže zdraví obyvatel, přírodě a třeba hmyzu, který z krajiny dramaticky ubývá. Včetně včel. Samozřejmě jsem otevřený k dalším jednáním se zemědělci. 

Přípravky, jejichž použití je zakázáno ve vymezeném území a v jeho okolí (20 m) aplikovat, obsahují látky karcinogenní, mutagenní v zárodečných buňkách, toxické pro reprodukci a senzibilizující dýchací cesty, jsou přesně definovány zákonem. Jejich seznam se aktualizuje. Opatření zároveň podpoří preferenci „nechemických metod“ ochrany rostlin, založených například na agronomických postupech, nebo fyzikální, mechanické či biologické metody ochrany před škodlivými organismy.

V odůvodnění, které vypracoval advokát Pavel Černý z kanceláře Frank Bold Advokáti, s. r. o., se mimo jiné uvádí, že v České republice chybí pravidelný a na rizika dopadů přípravků zaměřený monitoring, který by umožnil tato rizika účinně řešit, což potvrzuje i Národní akční plán k bezpečnému používání pesticidů v České republice pro roky 2018–2022. Porušením zákazu se jednotlivec vystavuje pokutě až 40 tisíc korun a právnická osoba dokonce čtyřmilionové pokutě.

                         Kateřina Lauerová, tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena