Řídím Říčany – má to smysl ?

29. 1. 2016

V předchozím čísle Kurýra i v jiných místních periodikách se objevilo několik kritických hodnocení projektu hlasování Řídím Říčany (D2.1).

Níže shrnuji nejčastější argumenty a doplňuji svůj komentář. Věřím totiž, že projekt Řídím Říčany má velký potenciál a může nám pomoci posouvat naše město tím správným směrem.

Rozhodovat nemá veřejnost, ale zastupitelé?

Formálně a právně vzato je to pravda. Konečné rozhodnutí bude vždy mít zastupitelstvo nebo rada města. Tuto pravomoc jim nikdo nemůže vzít.

Naši volení zástupci (jsem aktuálně jeden z nich) by ovšem měli rozhodovat podle přání voličů, tedy veřejnosti. Myslím, že je potřeba se občanů ptát na jejich názor častěji než jednou za 4 roky. Město i společnost se rychle vyvíjí, objevují se nové problémy i příležitosti. Řídím Říčany navíc omezuje vliv tzv. „řvoucích menšin“, které se svou hlasitostí snaží vyvolat pocit, že právě jejich problém je ten nejzávažnější.

Rozhoduje velmi málo hlasujících?

Na první pohled se skutečně může zdát, že cca 1 500 registrovaných, anebo 600 hlasujících v konkrétní anketě, je málo vzhledem k celkovému počtu obyvatel města.

Pojďme to ale obrátit – vždyť v předchozích letech se participace občanů omezovala víceméně na anketu 10 problémů Říčan (10P), které se účastnil řádově nižší počet hlasujících (desítky). Bylo to na dnešní dobu moc složité, zdlouhavé, nepraktické. Díky Řídím Říčany je možné jednoduše zjistit názor všech, kdo se chtějí na směřování města jen trochu podílet.

Pro ilustraci: V celorepublikových průzkumech veřejného mínění je za reprezentativní a dostatečně přesný považován vzorek 1 000 až 2 000 lidí. V říčanských volbách byli někteří zastupitelé zvoleni počtem cca 500 hlasů. Je tedy více než 600 hlasujících Říčaňáků málo? A počet dále roste…

Registrace je zdlouhavá, nemám na to čas?

Registrace do projektu nezabere více než pár minut. I ten, kdo brzy ráno odjíždí do práce a vrací se pozdě večer, si může najít cestu do některého z ověřovacích míst, třeba o víkendu (rondel, infocentrum, Na Fialce, …). Navíc bude v nejbližší době umožněna registrace s ověřením na dálku, tedy zcela bez nutnosti dostavit se kamkoliv osobně. (Ověření se týká pouze „tvrdých“ hlasování pro občany Říčan, kde je nutné ověření trvalého pobytu. Pro veřejné, „měkké“ ankety od začátku stačí registrace na webu.)

Hlasování je zmanipulované?

Výsledky hlasování zmanipulovat nelze. Do aplikace nemá město přístup a výsledky se dozvíme, stejně jako občané, až v okamžiku ukončení ankety. Anonymita hlasujících je též zajištěna několikanásobnou ochranou.

Pravdou je, že v přípravě prvních hlasováních došlo k dílčím chybám, ostatně jako u všem projektů v jejich začátcích. Aplikace D2.1 se stále vyvíjí právě na základě zkušeností z Říčan. Abychom co nejdříve nedostatky odstranili, snažíme se již do výběru témat a přípravy hlasování zapojit nejen všechny zastupitele, ale i samotnou veřejnost.

Proč to vůbec děláme?

Větší participace občanů, zejména na komunální úrovni, je trendem všude ve vyspělém světě (nepleťme s přímou demokracií). Často si stěžujeme, že nám pravidla určují Evropská unie, politické strany či prezident, kterého jsme možná nevolili. Nebojme se proto zapojit do utváření našeho města svým poradním hlasem. Děláme to přece sami pro sebe.

David Michalička, radní, Klidné město

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena