Ostružiník maliník - Rubus idaeus
Maliny chutnají nejen lidem, jsou podstatnou součástí jídelníčku mnoha zvířat. Například medvěd hnědý se na podzim živí především malinami, ostružinami, borůvkami a dalšími plody.
Ostružiník je velmi početný rod zastoupený asi 1 200 druhy, které kromě tropů rostou po celém světě. U nás je původních více než 80 druhů ostružiníků, ale rozezná je málokdo. Až na jeden, všeobecně známý ostružiník maliník, jinak také maliník obecný.
Roste hlavně ve světlých lesích, na pasekách a podél lesních okrajů. Celkově je rozšířen téměř po celé Evropě. Směrem na východ se vyskytuje až po Altaj.
Keř sestává z dvouletých prýtů, které postupně vyrůstají z plazivých kořenových výhonů. Dorůstají výšky 1 až 2 metry. V prvním roce jsou výhony nevětvené a většinou nekvetoucí. Dvouleté prýty kryje částečně se odlupující kůra, větví se a plodí. Druh je velmi variabilní zejména ohledně pokrytí ostny.
foto: A.Belli
Opadavé složené listy s pilovitým okrajem mají chlupatou až plstnatou spodní stranu. Během května a června vykvétají pětičetné bílé květy, uspořádané v řídkých hroznech. Koncem léta začínají červenat maliny, které tvoří souplodí peckoviček. Zralé maliny snadno opadávají z kuželovitého květního lůžka. Samotné pecičky jsou hnědé se síťovaným povrchem.
Maliník se pěstuje od středověku. Dnes je vyšlechtěna řada velkoplodých odrůd. V říčanských zahradách se setkáváme i se žlutou variantou, nebo dvakrát plodícími kultivary (obrázek z letošního mrazivého podzimu).
foto: Jakub Halaš
Plody se konzumují čerstvé nebo se zpracovávají na marmelády, šťávy, sirupy atd. Také se suší, a to i mrazem – lyofilizací. Maliník se využívá i jako léčivá rostlina. Mladé sušené listy jsou součástí čajových směsí.
Jakub Halaš
Redakční systém i-servis
(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2025 Všechna práva vyhrazena