V Říčanech jsou nově rozmístěny čtyři defibrilátory (AED)

27. 2. 2020

 

Říčanská radnice nakoupila čtyři nové automatizované externí defibrilátory (AED) a nechala je rozmístit po městě. Přihlásit se můžete i na kurz první pomoci, který radnice, ve spolupráci s dodavatelem, zdarma zorganizuje pro zájemce z řad veřejnosti. Přístroje jsou umístěny v infocentru na Masarykově náměstí, v nonstop recepci DPS (Dům s pečovatelskou službou) na Komenského náměstí, u bazénu volnočasového centra Na Fialce a u správce Sportoviště u lesa. Jejich nákup podpořili občané v hlasování Překvapte Říčany v rámci participativního rozpočtování. Personál kontaktních míst, kde jsou přístroje umístěny, prošel školením, ale použít je může kdokoli v případě potřeby.

Automatizovaný externí defibrilátor (AED) je přístroj, který dokáže zachránit lidský život při poskytnutí neodkladné resuscitace. S nápadem, aby radnice investovala do nákupu několika přístrojů AED a rozmístila je na veřejná frekventovaná místa, přišla ředitelka volnočasového centra Na Fialce Lucie Basíková. Zařízení s uživatelem komunikuje v českém jazyce a použít ho může i laik. Přístroj je řízený mikroprocesorem, po zapnutí se zachránce okamžitě řídí hlasovou a obrazovou nápovědou. Prostřednictvím AED je možné dodat kontrolovaný elektrický výboj nazývaný defibrilace, který může obnovit normální srdeční rytmus. Pokud je defibrilace provedena 3 - 5 minut od náhlého kolapsu, zvyšuje se pravděpodobnost obnovení srdečního oběhu na 50 – 75 %. Veřejný přístup k AED tak představuje šanci včasného provedení defibrilace před příjezdem záchranné služby. Mobilní aplikace Záchranka, která nabízí ucelenou databázi všech veřejně dostupných defibrilátorů v České republice a využívá ji i Zdravotnická záchranná služba (ZZS), dosud evidovala v Říčanech pouze dva přístroje. Jeden má městská policie, která již s přístrojem jednou úspěšně zasáhla, a druhý je u záchranáře Petra Tomáše. Další AED budou v infocentru na Masarykově náměstí, v nonstop recepci DPS (Dům s pečovatelskou službou) na Komenského náměstí, na recepci  bazénu volnočasového centra Na Fialce a u správce Sportoviště U lesa. Rozmístění bylo diskutováno na veřejných projednáních, která se v rámci participativního rozpočtu konají. Personál na místech, kde jsou přístroje k dispozici, byl proškolen při instalování AED. O kurz první pomoci měli zájem také vedoucí sportovních oddílů, i pro ně bylo uspořádáno školení na Sportovišti u lesa. AED umožňuje zásah u dospělých osob a součástí je i speciální sada pro děti. Přístroj automaticky testuje svoji funkčnost a má textové zobrazování informací na obrazovce. AED při resuscitaci dospělých v reálném čase kontroluje hloubku a frekvence srdeční masáže včetně hlasového upozornění na nedostatečnou hloubku kompresí.

„Šance na přežití člověka, který byl stižen náhlou zástavou oběhu, je velice závislá na včasné správné reakci svědků. V případě použití AED u spatřeného kolapsu je šance 50 – 75 %,“ říká záchranář Petr Tomáš a pokračuje: „Samotné rozmístění defibrilátorů by nebylo účelné bez opakovaných školení, spojených s praktickým nácvikem resuscitace a použití přístroje. První pomoc je občany mnohdy velice podceněna a bohužel televizní seriály velmi často prezentují závažné chyby a podporují mýty a omyly, které konečném důsledku mohou postiženou osobu stát život nebo zásadně poškodit zdraví.“

 

Stejné přístroje společnosti OMS – MEDI, s. r. o., která byla dodavatelem, můžete vidět třeba na Letišti Václava Havla v Praze.

 

Víte že:                                                                     
pokud člověk zkolabuje, nedýchá nebo dýchá LAPAVÝMI dechy, JE NUTNÉ ZAHÁJIT RESUSCITACI?


při zástavě oběhu u dětí vždy provedeme 5 umělých vdechů a poté vždy 15 zmáčknutí hrudníku do hloubky 1/3  a 2 vdechy?


u dospělé osoby provádíme 30 zmáčknutí hrudníku do hloubky 5 - 6 cm a 2 umělé vdechy – pokud však nejsme schopni nebo vycvičeni, provádíme pouze nepřerušované komprese hrudníku?


frekvence srdeční masáže je u dětí i dospělých 100-120/minutu?


existuje aplikace „Záchranka“ pro mobilní telefony, která má mimo jiné databázi umístěných defibrilátorů?


na lince 155 je poskytována „telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace“, tedy že vás zkušený zdravotník povede resuscitací až do příjezdu posádky záchranné služby?

Kurz první pomoci pro veřejnost zdarma. Pondělí 23. 3. 2020 od 18 hodin v KC Labuť (malý sál). Školitel zkušený záchranář Petr Tomáš.

V případě zájmu o účast na kurzu první pomoci pište na e-mail: ridim@ricany.cz.

Bližší informace: Kateřina Lauerová, 323 618 120

 

Kateřina Lauerová, tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena