Z radnice odchází vedoucí úřadu

2. 5. 2021

 

10 let jsem vedl úřad v Říčanech a nyní nastala doba, kdy z Říčan odcházím. Namísto krátkého rozloučení jsem se rozhodl napsat vám, jak vůbec takový městský úřad funguje. Důvodem je ne úplně dobrá obecná znalost veřejné správy a občasné stížnosti občanů i na to, co tajemník nebo úředníci ani nemůžou ovlivnit. Část zaměstnanců radnice pracuje výhradně pro občany Říčan, je to okolo 40 % (cca 85 lidí), většinou to nejsou úředníci a jsou to ti zaměstnanci, kteří plní úkoly od politického vedení radnice (starosty a uvolněných radních). Tomu se říká samospráva (samostatná působnost obce). Naopak 60 % zaměstnanců, výhradně úředníků s povinnou zkouškou, zajišťuje přenesený výkon státní správy, ale pro celé správní území ORP (obce s rozšířenou působností). Kromě Říčan to je dalších 52 měst a obcí v regionu. Na mzdy a provoz těchto úředníků přispívá stát skoro 50 miliónů Kč ročně a zároveň výnosy z činnosti těchto úředníků jsou také příjmem města. A nejsou to malé finanční příjmy. Na správních poplatcích a pokutách Říčany ročně získají do pokladny dalších několik desítek miliónů. Data je možné si ověřit v podrobném rozpočtu na stránkách města. Za tuto přenesenou působnost zodpovídá především tajemník, který zároveň plní úkoly zaměstnavatele vůči zaměstnancům úřadu. Za 10 let mého působení na radnici v Říčanech se počet zaměstnanců zvýšil ze 159 na 230, což se může na první pohled zdát hodně. Ale ve skutečnosti se zvýšil počet zaměstnanců jen na těch útvarech, které pracují přímo pro Říčany (technické služby, správci, projekty, městská policie) nebo vyřizují příjmy pro město (přestupky v dopravě, radary atd.). Počet úředníků, kteří zajišťují státní správu, se změnil jen minimálně, přestože musí obsloužit mnohem více obyvatel regionu a změny legislativy procesy spíše komplikují, než zjednodušují. Za deset let vzrostl počet obyvatel správní oblasti o 16 000 lidí, tedy o další Říčany… Proto úřad v Říčanech v pravidelném hodnocení dosahuje vysoce nadprůměrných výsledků, je prostě efektivní.

Co ale považuji já za největší kladnou změnu za posledních deset let, není opakované získání ocenění „nejlepší místo pro život“, zajištění maximálních příjmů do pokladny města nebo změna územního plánu či budování škol, školek, hřišť a infrastruktury města, ale právě změny na radnici, které k tomu všemu přispěly. Zavedení Etického kodexu zaměstnance, změna v přístupu ke klientům úřadu, elektronizace procesů a zavedení Portálu občana, jako jedno z prvních měst v republice, a především vybudování korektních vztahů mezi vedoucími zaměstnanci a zaměstnanci na úřadu vůbec. Pokud funguje dobře kolektiv zaměstnanců, lze dosáhnout nejlepších výsledků práce a jsou spokojeni všichni, tedy i občané města. A to je hlavní poslání tajemníka, jako zaměstnavatele a vedoucího úředníka. Celý proces změn se samozřejmě neobešel bez problémů a někdy ty změny trvaly dlouho, ale mám dobrý pocit z odvedené práce. Za svoji výhodu jsem považoval i to, že nejsem přímo z regionu a nejsem tedy provázán osobními známostmi a vazbami, které mohou způsobovat problémy v činnosti veřejné moci, jak vidíme zejména v celostátní politice. Ke konci roku 2020 jsem připravil směrnici města proti korupci, která by měla být závazná nejen pro zaměstnance, ale i pro politiky a měla by dále zkvalitnit práci úřadu. Prosazení přijetí a hlavně aplikace bude už na novém vedoucím úřadu. Kdo a kdy to bude, mně není známo. Zároveň končím i jako člen redakční rady Kurýru, kde jsem mimo jiné připravil platná Pravidla pro vydávání městského zpravodaje.

Přeji vám všem hlavně hodně zdraví, co nejbližší konec všech omezení v souvislosti s čínskou chřipkou, aby se otevřely obchody, sportoviště, školy a hospody. Aby se život i práce úřadu vrátila co nejdříve do normálu a mohli jste naplno a bez komplikací využívat všechny možnosti, které vám vaše město Říčany nabízí.

Tomáš Mařík, tajemník

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena