Mezi námi
Slovo úvodem červenec/srpen 2020
6. 7. 2020
Kateřina Čiháková, metodik výukových programů muzea Říčany Letošní léto budou lidé častěji trávit jinde než na exotických dovolených, v klimatizovaných hotelových pokojích a přelidněných plážích. Pokud se vypravíte za hranice, na Slovensko nebo do Rakouska, můžete si všimnout toho, že ačkoli vás nikdo na hranicích nezastaví, poznáte snadno při pohledu z auta, že jste hranice přejeli. A není to jen díky cizojazyčným nápisům. Krajina u našich sousedů totiž vypadá jinak, na pásech polí se střídají brambory a obilí, na mezích rostou keře a kvete mateřídouška a všude nad tím létá spoustu motýlů, čmeláků a polních ptáků. Tento úvodník píšu v polovině června, právě dnes večer má Evropský parlament hlasovat o rezoluci o střetu zájmů Andreje Babiše. ...
Fotografie ze zadní strany - červen 2020
1. 6. 2020
Fotografie zachycuje veřejné cvičení žáků Sokola v Radošovicích na poli pana Ročka, v místě dnešní Haškovy ulice. Snímek pochází z roku 1936. Za nastoupenými sokoly lze spatřit podium se sloupem a sokolem na vrcholu. Vila čp. 191/2 v pozadí stále stojí. Na poli jsou dnes bytovky. Kromě zachycení události je fotografie svědectvím o proměně krajiny. Venkovský ráz Radošovic byl postupnou výstavbou a propojením s Říčany natolik změněn, že někdejší vesnici vůbec nepřipomínají. Snímek muzeu daroval pan Selix. Více se o proměnách říčanské krajiny dozvíte na nové výstavě v Muzeu Říčany. Prosíme vlastníky historických fotografií (od konce 19. století do doby po listopadu 1989), o zapůjčení či darování muzeu. Zapůjčené fotografie budou ...
V Říčanech otevírá Bůůček - prémiové řeznictví, uzenářství a bistro
1. 6. 2020
Už 9. června 2020 se v areálu Contera Park Říčany otevře nová pobočka prémiového uzenářství „Bůůček – řeznictví & bistro“. Jedná se už o třetí pobočku tohoto domácího podniku, který si zakládá na kvalitních surovinách, vkusném designu a milé obsluze zákazníků. Takže pokud máte rádi kvalitní potraviny bez náhražek – prostě uzeniny složené pouze z masa – stavte se na návštěvu. Prvních 14 dní pro vás mají v Bůůčku nachystanou ochutnávku všech uzenářských výrobků zdarma. Za kvalitou uzenin na pultech Bůůčku stojí mistr řezník a spolumajitel Václav Sítař, který se svému řemeslu věnuje celý život. „Mám rád kvalitu. Při výrobě mých uzenin se řídím starými recepty, které pochází z dob, kdy by nikoho ještě ani nenapadlo nahrazovat maso separátem, nebo sójou. Párek ...
RADIUS, účetní a daňová poradna pro podnikatele
1. 6. 2020
Téma na červen: Přechod z daňové evidence na účetnictví Do tohoto čísla přináším téma, které bývá opomíjeno ale mnohým z vás může přinést i významný efekt v podobě optimalizace vykázaného základu daně z příjmu. Pro začátek vysvětlím základní pojmy. Daňovou evidencí myslím tzv. jednoduché účetnictví, účetnictvím pak tzv. podvojné účetnictví. Jakou evidenci subjekt vede – to určuje zákon o účetnictví. Obecně je známo, že právnické osoby vedou účetnictví, fyzické osoby (OSVČ) pak vedou daňovou evidenci (případně evidují příjmy, pokud uplatňují výdaje paušálem). Rozdíly mezi daňovou evidencí a účetnictvím jsou zejména v dopadech na vykázaný hospodářský výsledek a daň z příjmu; právnické osoby nemají možnost volby, fyzické osoby tuto výhodu mají. Fyzické osoby se mohou ...
Rozkvetlé louky plné motýlů
1. 6. 2020
Vzpomínky na krajinu Říčanska před šedesáti a více lety Proměny krajiny, kterým se budeme od června v Muzeu Říčany na nové výstavě věnovat, zažívají všechny generace. Ta nejstarší ale viděla na vlastní oči změny, které si možná ani neumíme představit. Můžeme si o nich nechat vyprávět – a naslouchat s pochopením pro okouzlení z návratu do minulosti, pro smutky i rozčarování. Předválečné, válečné i těsně poválečné ročníky poznávaly krajinu doslova na vlastní kůži. Naši (pra)dědečkové a (pra)babičky ještě chodívali bosi (a uměli to i po strništi), při hrách venku se neostýchali šplhat do korun stromů, brodit se v potocích nebo i v bahnitých příkopech. Mohli se také rozběhnout do dálky přes louky a polní cesty… Pokud byli přespolní a navštěvovali ...