Poděkování

1. 11. 2020

 

Panu primáři z oddělení chirurgie říčanské nemocnice, MUDr. Stanislavu Černému, velice děkuji, že mě operoval. Odborník na svém místě se skvělým lidským přístupem.

Marcela Pešková

Každý si neseme svůj kříž

Chtěla bych se s vámi podělit o nezištné přátelství a jak důležité je mít kolem sebe dobré kamarády. Před třiceti lety se mi narodily dvě těžce postižené dcery, jejich diagnóza - Angelmanův syndrom, nechodily, nemluvily, nejedly, prostě kombinované postižení mentální i fyzické. Málokdo jim dával šanci přežít. Díky zdravotní sestře paní Klemové z Říčan, Vojtově metodě, neustálé péči a víře jsou z nich dnes zralé ženy plné života, i když závislé na péči druhých. Holky vychodily speciální školu, naučila jsem je jezdit na upraveném dvojkole, chodit na výlety, jezdit k moři, zpívat, opékat špekáčky a spousty jiných pro každého běžných věcí. Po 26. roce jsem je začala osamostatňovat, našla týdenní charitní zařízení, abych i já mohla žít a dělat práci, která mě baví.

Potkala jsem životního i pracovního partnera, oba jsme uměleckého zaměření a podařilo se nám vybudovat keramický ateliér, kde tvoříme a jsme šťastní. Jsem součástí úžasné party lidí - Umělců od Anežky, se kterými se nám povedlo uskutečnit několik hezkých výstav a akcí. Naše keramika získala regionální značku Zápraží originální produkt® a „Ateliér říčanské keramiky Václava Kalaše‘‘ se snaží držet tradici lidového řemesla.

Jsem Brňák a žiji dva životy, kde mostem mezi nimi je dálnice D1, již 13 let. Celý život bojuji o svou svobodu, o práva lidí s handicapem, o obyčejný hezký život a není to vůbec jednoduché. Je to už pár let zpět, přišla za mnou moje kamarádka, která znala naši cestu a nabídla mi finanční příspěvek pro děvčata. Není vůbec jednoduché tyhle dary přijímat, tím více, když se snažíte pracovat a vše zvládnout. Nenechala mě ani nadechnout k odpovědi, rozhodla za mě.

A já mám prostě potřebu poděkovat. Poděkovat paní Marcele Klemové, zdravotní sestřičce z Říčan. Poděkovat za dlouholetou nejen finanční podporu paní Evě Beckerové, asistentce firmy Zoeller Systems spol. s.r.o. a také celému vedení této firmy sídlící v Říčanech. Díky jejich podpoře mohu platit  pomocné asistentky v domácnosti, na rehabilitačních pobytech, občas holkám dopřeji i cesty  k moři a různé kulturní akce. Velký dík patří i MAS Říčansko, resp. Páje Šantorové za podporu reklamy naší dílny a tvorby, pomoc při plánování a shánění financí na akce.

Vím, že mám ohromné štěstí, mám přátele. Bez přátelství to nejde, pomáhejme si navzájem a važme si každého dobrého člověka. Proto jsme se s Václavem rozhodli pořádat den otevřených dveří pro dobré lidi u nás v keramické dílně s výstavou naší tvorby na zahradě. Jsi-li dobrý člověk, přijď 28. 11. do ateliéru. S pokorou,

                                                                    Eva Novotná

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena