Královská harfa a kouzlo hoboje

19. 8. 2021

Závěrečný koncert, dne 28. srpna, 19.00 hod., bude přímo královský. Tak je totiž nazývána harfa a to z toho důvodu, že už ve starém Egyptě byla harfa jedním z nejvýznamnějších nástrojů… Existují důkazy, že na harfu hrála královna Puabí, a to někdy kolem roku 2500 př. n. l. Dokonce se našla hrobka královny Puabí i s její harfou. Zazní také skladby pro hoboj a harfu. Hrát bude Jan Adamus na hoboj a na harfu Zbyňka Šolcová. Na programu bude i skladba B. Smetany Vltava, kterou upravil virtuóz na harfu Hanuš Trneček.

 

 

Duo Adamus-Šolcová    

Jan Adamus – hoboj, anglický roh  

Zbyňka Šolcová – harfa

 

 

G. Ph. Telemann         Partita č. 1  B - Dur pro hoboj a harfu 

1681 - 1767                           Con Affetto - Presto - Dolce - Vivace - Largo - Allegro - Allegro

 

G. F. Händel               Passacaglia pro harfu

1685 - 1759

 

W. A. Mozart              Adagio pro anglický roh a harfu

1756 - 1791

 

J. L. Dusík                  Sonáta c-moll pro harfu

1760 - 1812                             Allegro - Andantino - Rondo Allegro            

 

Robert Schumann       Romance pro hoboj a harfu Op. 94         

1810 - 1856

 

 

B. Smetana/ H. Trneček         Vltava - fantazie pro sólovou harfu

1824-1884   1858-1914   

 

 

Camille Saint-Saens     Labuť pro hoboj a harfu

1835-1921                               

 

 

Marcel L. Tournier      Koncertní etuda   Am morgen pro sólovou harfu             

1879 - 1951

 

 

J. S. Bach                   Sonáta č. 2 pro hoboj a harfu

1685-1750                              Allegro moderato – Siciliano - Allegro

                                                                

Jan Adamus – hoboj

Jan Adamus patří k významným osobnostem současné klasické hudby. Jeho činnost směřuje od hry na hoboj, přes dirigování až k hudební vědě. V roce 1977 zazářil v soutěži Pražského jara, kde obdržel první cenu ve hře na hoboj. Prvenství v této soutěži mu otevřelo cestu na významná evropská i světová pódia. Koncertoval např. v Salzburgu (Festspielhaus), v Mnichově (Am Gasteig), v Norimberku (Meistersingerhalle), ve Španělsku, na Kubě, ve Spojených arabských Emirátech atd. Spolu s Josefem Sukem vystoupil v Rudolfinu ve Dvořákově síni na Mezinárodním festivalu Pražské jaro. Rovněž s Josefem Sukem natočil vůbec první CD v tehdejším Československu. Je prvním hobojistou, který u nás začal využívat techniku tzv. „věčného dechu“, která umožňuje současně se nadechnout i vydechnout. To umožňuje hrát dlouhé pasáže a to bez přerušení. Zajímavostí je, že natočil znělku k „Nemocnici na kraji města“.

 

Zbyňka  Šolcová - harfa

Zbyňka Šolcová absolvovala Pražskou konzervatoř ve třídě harfové hry profesorky Libuše Váchalové.  Jako studentka získala 1. cenu na soutěži komorních souborů v belgickém Neerpeltu v duu s harfenistkou Janou Bouškovou. Věnuje se sólové a komorní hře. V průběhu let, kromě sólových vystoupení, hostovala v mnoha českých i zahraničních orchestrech. Během její kariéry ji mohli slyšet posluchači např. v Itálii, Německu, Švédsku, Francii, Monaku, USA a na mnoha místech České republiky. V posledních letech vystupuje zejména jako sólistka. V roce 2001 vydala sólové CD s názvem HARFA. Je členkou několika komorních souborů a spolupracuje s celou řadou českých umělců. V letech 1992 – 2007 byla členkou Rožmberské kapely, souboru zabývajícího se výhradně gotickou a renesanční hudbou.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena