10 let od prvního putování Krajinou barona Ringhoffera

26. 3. 2015

Naučná stezka je výjimečnou procházkou v okolí Prahy. Vznikla na základě projektu na podporu přírodního a kulturního dědictví regionu. O začátcích nám něco prozradí Eva Kršňáková, autorka stezky.

Co vedlo k myšlence vybudování naučné stezky?

Zdejší kraj je ideální pro výlety pěšky i na kole. Nabízí návštěvníkům řadu historických a přírodních zajímavostí. Podobu této krajiny významně ovlivnil také rod Ringhofferů.

Jak se vybírala trasa?

Stezka připomíná známého průmyslníka z 19. století barona Františka Ringhoffera. Zastávkami jsou významná místa jako například pivovar ve Velkých Popovicích, zámek Štiřín, lesní studny, bývalý hamr v Kamenici a další. Součástí stezky je lipová alej k hrobce rodiny Ringhofferů, prohlídka kostela s rotundou a židovského hřbitova v Kostelci u Křížků a další zajímavosti. Nezaměnitelné jsou výhledy na přírodní park Velkopopovicko a do krajiny Posázaví.

Čím je toto putování odlišné od jiných „pochodů“ a co bude letos nového?

Každý ročník se snažíme něčím obohatit a přidat na atraktivnosti. V pivovaru se pravidelně křtí nové přírůstky do kozlí rodiny, již potřetí se otevře areál hrobky Ringhofferů v Kamenici, různé spolky na jednotlivých zastaveních připravují originální programy a soutěže. V letošním roce přibudou nové trasy. Kratší –
9 km, která se z pivovaru vrátí přes zámek Berchtold zpět do Mirošovic. Souběžně s pochodem bude probíhat ve Velkých Popovicích Den Země, ve Štiříně se poběží další ročník Štiřín krosu a v Kamenici bude možno navštívit oboru na Vlkové s rozhlednou na Ládví.

Trasa je určena pouze pro pěší?

Původně akce vznikla jako turistický pochod, postupně se přidávali cyklisté a od loňska je možné si na startu bezplatně půjčit koloběžky a vyzkoušet si tuto novou alternativu turistiky. Pro ty, kterým je 20 km naučné stezky málo, zejména pak pro cyklisty, budou letos vyznačeny také 30–40kilometrová okružní trasy. Ti, kteří se vydají na cestu na koloběžkách, si mohou udělat malou odbočku na zámek Berchtold, kde pro ně bude připraven „závod“ ve sjezdu z Bílého kamene.  

Jaké je přání do 10. jubilejního pochodu?

Stále je co objevovat. Stačí jen přijít a dobře se dívat. Příroda se v tomto období probouzí a poskytuje neskutečné zážitky. Kaskády rybníků, aleje, kapličky a další nádherná místa jsou jen kousek „za rohem“. Přeji všem účastníkům jubilejného ročníku krásný zážitek a hlavě dobré počasí.

 

 

Účastníci se na start dostanou také autobusem, který přijede cca v 9.00 na parkoviště před pivovarem a na točnu v Todicích.

NOVINKA! Pro cyklisty bude u autobusu přistavena dodávka k převozu kol na start!

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena