85 let tenisového oddílu Sokola

29. 4. 2016

Díl 5.

V pátém díle seriálu o jubilujícím říčanském tenisovém oddíle nám dovolte zavzpomínat na vždy skvělá, veselá, kamarádská a sportem a dobrou náladou nabitá letní oddílová soustředění.

Vzpomínka to není samoúčelná. Poukazuje totiž na to, v čem je „mikroklima“ oddílu tak báječné a proč již 85 let držíme pospolu.

I bez vědomí sokolských tradic či zachovávání formálních postupů tady vznikla přátelství na celý život. Provázala se na nich skupina lidí, která často vnímá své tenisové kamarády jako druhou rodinu. Můžeme se na sebe spolehnout, máme se rádi, věříme si a pomáháme si. Je jedno, jestli nám je právě deset, čtyřicet nebo osmdesát let. Stejně jako při čtyřhře samozřejmě dobíháte lob přes svého spoluhráče, tak je pro Vás samozřejmé mu pomoci vybrat i životní loby a vůbec nepřemýšlíte co za to a proč. Máte to v krvi. První, pětiletá série nezapomenutelných soustředění, se konala od roku 1986 do roku 1990 v Horní Plané, ve stanovém kempu u přehrady Lipno. Díky pomoci tehdejšího správce kempu, spojeného rovněž se Říčany, pana Trmala, a iniciativě p. M. Pangráce a tehdejšího předsedy oddílu Jiřího Libry jsme zde strávili desítky hodin při trénincích na třech antukových kurtech, poblíž písečné pláže, minigolfového hřiště a večery u ohně při kytarách. My, tehdejší desetiletí žáčci, vzpomínáme na uvolněnou atmosféru plnou smíchu, legrace, ale i profi přístupu na kurtu k nám od starších trenérů. A také na závěrečné turnajové zápolení. Počátkem devadesátých let bohužel doba příliš oddílovému životu nepřála. Poměry ve společnosti se změnily a řada tenisových přátel se buď odstěhovala či se věnovala práci, podnikání... A tak než dorostla generace žáčků z osmdesátých let, nastala v našich tradičních letních tenisových táborech sedmiletá pauza.

Soustředění Černý Důl, 2002: Naučit se správně nadhodit míček na servis

není jen tak...

Díky v předchozím díle vzpomínanému p. F. Křížkovi a účasti nových trenérů, kteří absolvovali náročné školení trenérů v Prostějově jsme mohli začít druhou, tentokrát desetiletou sérii tenisových soustředění, kterou byly naše pobyty v Černém Dole v Krkonoších (1998-2007). Stany vystřídala stylová roubená chalupa, antuku dvorce s umělým povrchem a osvětlením. Dobrá nálada, pohoda a těšení se na další rok ale zůstaly. A samozřejmě hodiny a hodiny na kurtě každý den při pilování tenisové techniky a taktiky....i mimo něj při fyzické přípravě či seznamování se s pravidly této krásné hry. Jen náklady pro rodiče vzrostly, i přes velice přijatelné podmínky pronájmu sportoviště, na osmi až desetinásobek nákladů v porovnání s osmdesátými lety.

Pohled na říčanské tenisové stanové „městečko“ v Horní Plané v roce 1988 (se sokolskou

tenisovou vlajkou v pozadí)

Čas je však neúprosný a tak i tato série soustředění bohužel skončila. Trenéři dostudovali, založili rodiny a z důvodu časového vytížení již nebylo možné v soustředěních pokračovat. Také místní podmínky se změnily a nemohli jsme nadále dostát finančním požadavkům majitele krkonošských dvorců. Již několikátým rokem ale naleznete naši přípravku při pilném letním tréninku přímo na našich dvorcích a na přilehlém Sokoláku. Díky profesionálnímu vedení hlavní oddílové trenérky Evy Kovačkové tak letos již pátým rokem bude probíhat soustředění přípravky a žáků u nás v Říčanech formou příměstského tábora. Moc rádi bychom se vrátili k dřívější tradici soustředění mimo náš areál, která by opět položila základy oddílovému životu na další desítky let. Bohužel, jak již bylo zmíněno, náklady od poloviny 80. let 20. století dramaticky vzrostly. I proto doufáme v pomocnou ruku a snažíme se žádat v rámci vypsaných programů o dotace a granty, které by umožnily další generaci stát se nejen lepšími tenisty, ale také lidmi, kteří v sobě ponesou kus poctivého sokolství.

A o čem to celé je? Nejlépe to podle mého opět vystihl p. Ing. Křížek: „Víš, je to vlastně celé o tom, aby se k sobě lidi chovali slušně.“

Za Tenisový oddíl Sokola Říčany

a Radošovice Václav Votruba

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena