85 let tenisového oddílu Sokola

30. 9. 2016

Díl 9

Na počátku deváté části našeho tenisového mini-seriálu věnujme ještě krátkou vzpomínku v minulém díle zmíněnému skvělému tenistovi, trenérovi a člověku, panu Františku Koželuhovi mladšímu. Jak jsme uvedli v osmé části, po návratu do Říčan po druhé světové válce a v rámci perzekuce, kterou zažívala celá rodina, byl jediným, jež sehnal zaměstnání a tedy živil své rodiče, kterým komunistický režim nepřiznal nárok na penzi.

František Koželuh ml. podědil sportovní talent po svém otci. Věrný klasické tenisové tradici, nastupoval ke svým utkáním vždy celý v bílém a v dlouhých nohavicích. Vidět ho zde můžete na dvou fotografiích. První záběr je z finálového zápasu mistrovství Československa ve čtyřhře v padesátých letech minulého století, kde je zachycen s dalším skvělým sportovcem - hokejistou a tenistou Vladimírem Zábrodským. Druhé foto je přímo z říčanských dvorců z roku 1969. Zachycuje tehdejší A tým dospělých ve složení František Stehno, František Koželuh ml., Jindřich Kohout a Stanislav Tůma.

V našem ohlédnutí za dlouhou říčanskou tenisovou historií však nesmíme opomenout člověka, bez kterého jsme si my, současní hráči, dlouhá léta nedokázali představit sobotní a nedělní tenisová dopoledne, pana JUDr. Václava Červenku. Dlouholetého člena oddílu a po nějakou dobu též jeho předsedu pamatuji již jako staršího pána, vždy po sportovním výkonu s typickou cigaretkou v ruce. Jeho víkendová tenisová zápolení ve dvouhře s panem Oldřichem Vobořilem a poté ve čtyřhrách s pány Vobořilem, Pangrácem a Černým byla vždy plná skvělého humoru, smíchu a nesmrtelných hlášek. Zpětně buďme vděční, že v dobách před rokem 1989 nenaslouchalo za rohem zvědavé ucho. V opačném případě by komentáře typu: "To nás ten Ševardnadze prohání..." případně "Stojíš u toho, jak Husák u mikrofonu..." :-), mohly mít zajímavé následky. Pro nás, tehdy malé kluky, pomáhal pan Červenka vytvářet genia loci říčanských kurtů. Moc rád bych s ním znovu, alespoň na chvilku, usedl na lavičku ve slunečném jarním dopoledni a popovídal. Kdo ví, třeba se to ještě někdy, někde stane...

 

Říčanské tenisové kurty mají za sebou 85 let, spoustu osudů, nesmrtelných kamarádství, dobrého sportu a s ním spojené legrace a dobré nálady. Pokud máte tu chuť, přijďte kdykoli mezi nás a staňte se naším členem. K tenisu můžete přivést své ratolesti již od velmi raného věku a hrát jej můžete skutečně nekonečně dlouho. Vždyť na našich dvorcích potkáte hráče od čtyř do osmdesáti čtyř let!

Obrátit se můžete na telefonní číslo správce dvorců

 605 331 446

Případně na e-mailové adresy předsedy : horakmik@email.cz

 či matrikářky oddílu : mirka.perstova@seznam.cz

Moc se na Vás těšíme :-)

 

 

Za Tenisový oddíl Sokola Říčany a Radošovice

Václav Votruba

(s použitím historických fotografií z archivu manželů S. a J. Tůmových)

Fr.Koželuh-Vl.Zábrodský

Pan Václav Červenka (zcela vlevo) se svými spoluhráči M. Černým, O. Vobořilem a M. Pangrácem

Václav Červenka

Fr.Koželuh,Fr.Václav Červenka Stehno,Tůma,Kohout 1969

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena