85 let tenisového oddílu Sokola

27. 10. 2016

Díl 10.

Jubilejní desátý díl našeho říčanského tenisového miniseriálu Vás vítá.

Máme za sebou nádherný tenisový víkend 24.-25. září, spojený nejen se 33. ročníkem tradičního turnaje smíšených dvojic "O šlehačkový pohár", ale také s vydařenou oslavou 85. výročí Tenisového oddílu Sokola.

O víkendu, kdy vládlo skutečně pravé babo-letní slunečné počasí, žily říčanské tenisové dvorce kvalitním sportem, dobrou náladou, radostí z těch nejmladších tenistů, ale také vzpomínkami na kamarády a přátele, kteří se o říčanský tenis zasloužili, a kteří už mezi námi bohužel nemohli být. Těší nás, že měli alespoň z tenisového nebe celý víkend krásný výhled bez mraků.

33. ročník Šlehačkového poháru přivítal v sobotu 24.9. celkem 14 kvalitních dvojic. Urputné tenisové zápolení nejen v hlavní soutěži, ale také v tradičním Turnaji útěchy (pro páry vyřazené v prvním kole) skončilo v sobotní podvečer vyhlášením vítězů a předáním putovního poháru, věnovaného zakladatelem turnaje p. Mirkem Pangrácem. Na přiložené fotografii vidíte šťastné vítěze turnaje Petra a Alenku Kovačkovi.

Po turnaji byl ale čas zahájit přípravy na neděli 25. září. Ve 14 hodin započala dlouho očekávaná a připravovaná oslava 85. let říčanského sokolského tenisu. Na našich tenisových dvorcích jsme přivítali řadu velmi milých hostů. Pozdravit nás přišel a delší čas mezi nám strávil pan starosta města Vladimír Kořen, starosta sokolské župy Barákovy pan Jan Firbas spolu s dalšími zástupci Sokola z řad odboru sportu a vzdělavatelství a samozřejmě i Robert Bělohlávek, starosta říčanského Sokola s kolegy z výboru. Velmi rádi jsme přivítali i zástupce Středočeského tenisového svazu p. Libora Nehasila, který předal předsedovi Michalu Horákovi krásný pamětní pohár k 85. výročí.

Bohatý oficiální program zahájil předseda oddílu Michal Horák vzpomínkou a rekapitulací bohaté historie oddílu a poděkováním všem členům, činovníkům a hráčům. V krásném nedělním odpoledni mu naslouchalo více než 160 příznivců tenisu. Moc nás těší, že se nás sešlo tolik, často celé tenisové rodiny. Po zdravicích pana starosty města a zástupců vedení sokolské župy a říčanské sokolské jednoty převzaly oprávněné ocenění za dlouholetou práci a obětavou a nezištnou práci pro tenisový oddíl dvě dámy - paní Eva Lískovcová a Jaroslava Tůmová a dva pánové - dlouholetý předseda oddílu pan Stanislav Tůma a nestor říčanského tenisu a Sokola, obdivuhodný František Křížek.

Velký dík patří za účast a příjemné setkání a také za milé dárky hostům ze spřátelených jednot a tenisových oddílů, zejména v Radošovicích a Strančicích.

Následovaly krásné ukázky a exhibice říčanských tenistů od těch nejmenších, kteří pod vedením trenérky Evy Kovačkové dosahují úspěchů i na republikové úrovni až po naše tenisové seniory, kteří sehráli exhibiční tie-break. Představte si, že všem čtyřem hráčům na dvorci bylo dohromady 308 let!

Skutečným zážitkem byla potom exhibice špičkových hráčů ligové a extraligové úrovně - odchovance našeho oddílu Marka Mrázka a skvělého Petra Kovačky. Markovi se po brilantním výkonu nakonec podařilo exhibiční super tie-break dotáhnout do vítězného konce 10:8.

Pohodové podzimní odpoledne mělo ale pokračovat řadou milých setkání a hlavně naprosto precizně a skvěle připraveným pohledem do říčanské tenisové historie. V naší klubovně  mohli všichni příchozí obdivovat nádherné reprodukce historických fotografií, z nichž řada pochází z období 1. republiky i zavzpomínat a zasmát se při sledování smyčky fotografií promítaných na televizní obrazovce (zde velké díky Petrovi Smolíkovi :-).  Největší pozornosti se však těšila naše "tenisová galerie" na kurtu č. 1, kterou s nesmírnou péčí a precizností připravila paní Jaroslava Tůmová za pomoci Mirky Perstové. Hodiny strávené touto prací asi nikdo nespočítá. Nádherný set vzpomínek, fotografií a historických dokumentů - na soustředění, vedoucí oddílu, závodní tenis, vývoj areálu a další přilákal mnoho zvědavých a zvídavých očí. Velké díky patří také panu Jiřímu Černohorskému, který nám dodal řadu cenných rodinných fotografií a také množství vzpomínek nejen na svého otce Vladimíra, ale i na bývalé tenisty Sokola Říčany i tenis v našem městě.

Po pastvě pro oči následovala pastva pro tělo. Díky skvělému cateringu a našim šéfkuchařům Mirku Löpenovi a Láďovi Vrbovi, za velké pomoci našich obětavých správcových areálu jsme si užili druhou část i po stránce gastronomické. Srdečně děkujeme sponzorům akce, zejména panu Davidu Frydrychovi a jeho pekařství a také panu Petru Hněvsovi za pořízení bohaté fotodokumentace z naší oslavy.

Našich 85 let se zkrátka vydařilo se vším všudy.

Přejme si, ať nejen roky zbývající do kulaté stovky,

ale i další dlouhá léta jsou pro říčanský tenis šťastné.

 

Za Tenisový oddíl Sokola Říčany a Radošovice

Václav Votruba

(s použitím fotografií p. Petra Hněvsy)

Vítězové 33. ročníku turnaje O šlehačkový pohár - Petr a Alenka Kovačkovi

 ...a tolik se nás sešlo na oslavě 85 let.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena