85 let tenisového oddílu Sokola

2. 12. 2016

díl 11

V období adventním se uzavírá náš jedenáctidílný pohled do dějin, života osobností a krásy říčanského sokolského bílého sportu.

Říčanský tenis měl bohatou a úspěšnou minulost a má krásnou a vzkvétající současnost. Nebylo by však dobré a bylo by velmi krátkozraké, kdyby nemyslel na svou BUDOUCNOST. Věnujme tedy závěrečný díl našim mladým a malým nadějím - našim baby-tenistům a žákům, kteří teprve objevují všechny krásy a úskalí tohoto sportu. A díky nezměrné trpělivosti a obětavosti svých trenérů a rodičů, ale také díky své vlastní dřině, píli a talentu již nyní dosahují skvělých sportovních výsledků.

 

Stejně jako světoví tenisté mají své individuální turnaje a mezi nimi důležité Grand Slamy, tak i v České republice nejmenší tenisové naděje zápolí o co nejdelší udržení v "pavouku" mnoha turnajů.

Naše nejúspěšnější malá babytenistka Alenka Kovačková (považte, teprve osmiletá!) dokázala zvítězit na 9 turnajích, mezi nimi na halovém krajském přeboru v Poděbradech a také v celostátním finále Czech Masters Babolat Baby Tour  na TK Oáza v Říčanech!

Velmi zdatně jí sekundovala ve dvouhrách, ale také jako častá deblová partnerka Laura Samsonová (též roč. 2008). Připsala si vítězství na 5 turnajích a ve finále Czech Masters BBT podlehla po boji A. Kovačkové a skončila tak na 2. místě.

Turnajové vítězství ve čtyřhře si z Wilson tenis centra v Modleticích odnesly také další dvě naše malé tenistky Agáta Vašutová a Karla Fornousová (obě *2006).

Ani naši kluci se však rozhodně nenechali zahanbit.

Jakub Vrba (*2005) obsadil v krajském žebříčku mladších žáků celkově 4. místo, avšak 1. místo v rámci svého ročníku (s celkovým ziskem 45 BB). V celostátním hodnocení mladších žáků mu patří 44. místo z celkově 2067 hráčů v žebříčku! Gratulujeme Kubo! Vydrž, trénuj a bojuj - máme z Tebe ohromnou radost!

Další dva skvělí mladší žáci Michael Polata (20 BB) a Matouš Kovačka (15 BB) (oba *2005) kromě řady třetích míst a finálových účastí dokázali zvítězit na 4 turnajích ve čtyřhře a Míša navíc v Horních Měcholupech nenalezl přemožitele ani dvouhře!

Jako mají muži svůj Davis Cup a ženy Fed Cup, tak i ti nejmladší bojují v týmových soutěžích.

Sokol Říčany měl letos ve hře družstvo starších i mladších žáků a samozřejmě babytenistů. Mladší žáci skončili na druhém místě ve své soutěži, starší žáci zvítězili ve své třídě a postoupili do vyšší soutěže. Naši nejmenší babytenisté potom obsadili celkově 3. místo ve středočeském kraji, když v souboji o 3. místo porazili reprezentanty vynikajícího klubu TK Neridé.

Je nám velkou radostí vidět naše nejmenší vítězit, ale ještě větším štěstím je vidět, že je tento krásný sport dokázal přitáhnout jako nás starší, baví je, přináší jim potěšení a učí je bojovnosti, vytrvalosti, fér hře a umění nikdy se nevzdávat.

Díky nim všem se můžeme dívat do dalších let s nadějí a optimismem.

Ke konci našeho seriálu mi dovolte poděkovat všem kamarádům, kteří mi pomohli se shromážděním informací k této mini-sáze a ještě jednou všem těm jmenovaným i nejmenovaným, díky kterým je tenisový areál blízko centra města tak skvělým místem.

Úplným závěrem srdečně děkuji redakci Říčanského kurýru za poskytnutí této skvělé možnosti seznámit Vás v průběhu celého roku 2016 s děním v říčanském tenise a vzpomenutím na nezapomenutelné - lidi, události a krásné zážitky spojené s tímto nádherným sportem.

 

Za všechny říčanské tenisty Vám přeji krásné Vánoce,

a mnoho zdraví, štěstí, lásky a úspěchů v nadcházejícím roce 2017!

 

 

Za Tenisový oddíl Sokola Říčany a Radošovice

Václav Votruba

(s použitím fotografií p. Petra Kovačky)

Naše mladé naděje - Alenka Kovačková a Laura Samsonová  při vyhlašování vítězů Czech Masters Babolat Baby Tour, Oáza Říčany, 2016

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena