Sázíme budoucnost! Iniciativa, která má k Říčanům blízko, už má na kontě 563 000 nových stromů

27. 2. 2020

 

S velkou odezvou se setkala výzva Nadace Partnerství „Sázíme budoucnost“. Ambiciózní plán si dává za cíl vysadit v několika následujících letech 10 milionů stromů ve městech a v zemědělské krajině. Za každého Čecha jeden. Stromy mohou zásadně pomoci v období sucha. Snižují teplotu v ulicích a v zemědělské krajině pomáhají zpomalit a zadržet vodu. Snižují obsah skleníkových plynů v atmosféře. Říčany přitom patří k modelovým příkladům pro další tisíce obcí.

Letošní zima je jedním z mnoha důkazů, že klimatická změna je reálným celosvětovým problémem. Od října do konce února prakticky nesněžilo a Říčany zaznamenaly jen několik mrazivých dnů, spíše ranních přízemních mrazíků. Stejné zkušenosti s mimořádnými výkyvy počasí mají města po celém světě.

„Klima se mění. Do vydání březnového Kurýru se nedal postavit jediný sněhulák, ani uplácat koule na koulovačku a za oknem mi kvetou muškáty v truhlíku,“ popisuje změny podnebí starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Podle všeho jsme na začátku velmi výrazné změny klimatu, která je horší, než předpoklady umírněných vědeckých skupin. Modely, které máme k dispozici, předpokládají, že v horských oblastech Šumavy by mohlo být za několik desítek let podobně, jako je teď v nížinách jižní Moravy.“

Na tomto místě je nutno podotknout, že říčanský starosta V. Kořen patří k aktivním osobnostem, které před klimatickou změnou dlouhodobě varují. Velká diskuze je o omezení spalování fosilních paliv, tedy o procesu, který do atmosféry uvolňuje oxid uhličitý, uložený do uhlí a ropy generacemi stromů za dlouhé stovky milionů let. V tom není společnost zatím zajedno.

„To si lidé většinově vůbec neuvědomují. Uhelná sloj u elektrárny nebo ropné ložisko vznikly tím, že desítky milionů let stromy odebíraly z atmosféry oxidy uhlíku, pak se dřevo proměnilo v uhlí a další paliva a spálit je během několika málo desítek let je jako vypustit extradžina z láhve, vysvětluje starosta. „Omezit spalování je důležitější, ale nové stromy mohou celosvětově také pomoci.“

Jak si z hlediska výsadby stojí Říčany? Vznikly aleje, remízky, rozsáhlé výsadby na zemědělské půdě na řádově desítkách hektarů. Nyní se připravuje IV. etapa krajinných výsadeb na 15 místech. S novými alejemi či remízy se počítá na Pacově, Strašíně či na velkém poli u Tehova. Celkové náklady přesáhnou pět milionů korun, přičemž je pokryje dotace SFŽP. Právě ministerstvo životního prostředí a evropské dotační mechanismy podporují fragmentaci krajiny a hospodaření, které snižuje půdní erozi a zadržuje vodu. Celkem půjde v Říčanech o téměř 600 nových stromů, 10 000 keřů a 42 000 m² květnatých luk. V Říčanech proběhl také seminář pro starosty okolních obcí, jak podobné výsadby zorganizovat.

„Proces rozdělení půdních celků na menší je zásadní pro hospodaření s vodou a erozi. Příkladem je Rokytka, na které se objevují chuchvalce pěny. S největší pravděpodobností ji způsobují zemědělské podniky v povodí, voda s mrvou při dešti steče a my pak zápasíme s kvalitou vody v Jurečku nebo Marvánku,“ argumentuje starosta. „Pomohly by aleje a remízy v Tehově a Tehovci. Se starosty hledáme cestu, jak je co nejrychleji vysadit.“

Město hledá vlastníky zemědělské půdy v Říčanech, kteří by byli ochotni nabídnout své polnosti pro obdobné výsadby, směřující k ochraně půdy i klimatu. Zároveň nyní město prověřuje 120 lokalit přímo ve městě, kde by bylo možné vysadit na městských pozemcích další stovky stromů nebo okrasných keřů. Na radnici dorazilo několik tipů od občanů a vedení města jednalo i s několika spolky. V průběhu března dorazí obyvatelům dotazník, zda by s výsadbou v sousedství souhlasili. Budeme se ptát, jaké si přejí druhy a zda městu s výsadbami pomohou. Radnice se chystá rozdávat sazenice stromků třeba v rámci vítání občánků, aby rodiče mohli vysadit strom na počest narození jejich dcerky nebo synka. „Uvažuji také o tom, že by město přispělo občanům samotným na výsadby stromů na jejich pozemcích,“ říká starosta V. Kořen a dodává: „Nevím ale, jak velký by byl zájem. Pošlete mi prosím jakékoli podněty ohledně výsadby na můj starostenský email vladimir.koren@ricany.cz.“ Nemusíte samozřejmě čekat na podporu města, každý vámi vysazený strom prosím zaregistrujte na www.sazimebudoucnost.cz a můžete tak přispět malým – velkým dílem ke zlepšení stavu planety Země i přírodě přímo ve městě. Říčany jsou vzorem, ukažme cestu dalším.
A kupříkladu Rokytka potřebuje stromy u pramenů jako sůl. Jinak zcela vyschne jako v roce 2018. V průběhu března projekt „Sázíme budoucnost“ podpoří také Česká televize, v rámci charitativní kampaně.

Tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena