Vážení Říčaňáci, děkujeme!

29. 10. 2021

 

V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny od vás kandidáti STAN a Pirátů získali více než 25 % vašich hlasů. To je číslo, které jsme s ohledem na vyhrocené situace posledního předvolebního týdne ani nečekali. Snad ještě více nás těší volební účast, která v některých říčanských volebních okrscích dokonce přesahovala 80 %. Obecně se proto zdá, že už máme za sebou období jisté apatie a pocitu beznaděje z politiky jako takové, kdy lidem přišlo, že snad ani nemá cenu k volbám chodit, že se stejně nic nezmění a že projevy politické scény prostě připomínají variaci na Krále Ubu.

První „staňácké“ světlo nám bliklo už před třemi roky, kdy se senátorem našeho obvodu a zároveň říčanským zastupitelem stal náš kolega Zdeněk Hraba, který je v Senátu velmi aktivní – jak v kontaktu s občany svého obvodu, tak především v otázce legislativní, kdy se podílel třeba na zpřísnění trestů za týrání zvířat nebo s kolegy prosadil zakotvení práva na obranu života i se zbraní v ruce v Listině základních práv a svobod. Na řadě protikorupčních opatření spolupracuje s Rekonstrukcí státu.

Výraznou změnu přinesl minulý rok, kdy se změnilo vedení Středočeského kraje a od té doby se hejtmance Petře Peckové a jejím kolegům ze STAN, Pirátů i ODS víceméně úspěšnědaří čistit Augiášův chlév, který tam po předchozím vedení ANO a ČSSD zůstal.

Letošní úspěch STAN je ale především závazkem pro všechny zvolené poslance, kteří šli do voleb se smělým cílem – vrátit zemi budoucnost. Od minulosti jsme se totiž druhý říjnový víkend snad už definitivně odstřihli – přesně 100 let od svého ustavení končí v dolní komoře Parlamentu komunisté. Před 100 lety byla místní komunistická organizace založena i v Říčanech, a dnes v našem městě komunisté obdrželi dohromady jenom 135 hlasů.

Tak tedy ještě jednou velké díky vám – za celý STAN i našeho říčanského kandidáta Adama Polánského, který dostal celkem skvělých 5923 preferenčních hlasů (z toho 563 přímo v Říčanech), což v absolutních počtech představuje 8. místo na koaliční kandidátce ve Středočeském kraji.

Adam sice nakonec v Poslanecké sněmovně nezasedne, ale alespoň si ho můžeme nechat pro komunální politiku.

Jitka Jančíková, zastupiteka(STAN)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena