70. výročí konce 2. světové války

1. 5. 2015

je příležitostí připomenout si, jak v Říčanech probíhalo květnové povstání 1945.

Ve zdejším městě a nejbližším okolí se již několik týdnů před koncem války formovala vojenská i civilní složka odboje, což později pomohlo při organizaci povstaleckých akcí.

     Již 4. května se v Říčanech a Radošovicích, kde se tou dobou nalézalo na několik set ozbrojených Němců, objevovaly případy odstraňování německých nápisů a vyvěšování československých státních vlajek. V noci pak byla obsazena pošta. Železničáři přerušili dálkové kabely, které pro komunikaci používali Němci, a kabel spojující tehovskou vysílačku s Prahou.

     Dopoledne 5. května bylo ustaveno vojenské velení říčanského povstání, které sídlilo v přízemí budovy okresního soudu na náměstí. V čele stál pplk. Kysela (vojenský velitel celého okresu), jeho pobočníkem (pro Říčany a nejbližší okolí) byl npor. Vincenc Zeman. Současně došlo na radnici k ustavení Revolučního národního výboru s předsedou MUDr. Janem Rýdlem. Po volání pražského rozhlasu o pomoc se zahájily akce i v Říčanech. Hlasatel Josef Němeček přečetl do městského rozhlasu prohlášení RNV, byla vyhlášena mobilizace vojínů z předválečných odvodních ročníků a začalo se s odzbrojováním německých posádek rozmístěných po městě i německých vlaků na železniční trati. Při obsazování německého vlaku s protileteckými flaky došlo k přestřelce, kterou tři povstalci zaplatili svým životem. Další akce se odehrály u Vojkova a v Tehově.

     6. května se povstalci zaměřili na udržení získaných pozic a hlavně zabránění přístupu Němců do bojující Prahy. Železnice byla zablokována, ve městě a okolí byly stavěny barikády. V Říčanech se stále odmítala vzdát německá posádka ubytovaná ve škole na náměstí.

     7. května Říčany pokračují v posilování obrany, očekává se silný útok nacistů na město od severu z prostoru Úval a od jihu z oblasti Velkých Popovic. K útoku nakonec  nedošlo.

     8. května konečně kapitulovala německá posádka zabarikádovaná v místní škole, povstalci tak získali další potřebné zbraně a materiál. Těžké boje proti SS, do kterých se zapojili i místní, se odehrály u Strančic. Bojovalo se též u Babic či Strašína.

     9. května po úplné německé kapitulaci se od Vojkova valily přes Říčany kolony prchajících Němců na autech, s koňskými povozy i na kolech. Navečer pak do města přijely první sovětské jednotky.

   J. Němeček čte 5. května hlášení do pouličního rozhlasu

 

      Barikáda zbudovaná povstalci na polní cestě u Říčan

 

    Německý obrněný vlak obsazený říčanskými povstalci 5. května

 

     Lidé shromáždění 9. května na náměstí v očekávání příjezdu Rudé armády

 

    Internování německých zajatců v prostoru fotbalového hřiště těsně po konci války

 

   Rakve s padlými povstalci při tryzně 12. května před radnicí

 

  Pohřeb padlých povstalců na říčanském hřbitově 12. května

 

 Revoluční národní výbor v Říčanech na náměstí. Zleva: npor. V. Zeman, pplk. B. Kysela, škpt. B. Sládek, A. Holý, Dr. O. Flégr, neznámý, O. Karafiát, M. Franěk, F. Šerák, Dr. J. Rýdl, F. Koubek, S. Učeň, V. Horník, Dr. J. Husták, F. Vencovský, J. Junek

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena