„Zákaz pohřbívání babiček“

13. 3. 2015

Cedule s označením „Zákaz pohřbívání babiček“ u stavebních výkopů na různých místech Prahy odstartovaly kampaň Nejste na to sami

V úterý 10. března 2015 se na šesti místech v Praze objevily u stavebních výkopů cedule s označením Zákaz pohřbívání babiček. Začala tak kampaň Hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech Nejste na to sami, která má upozornit na možnost důstojného konce života. Pokud chtějí lidé zůstat se svými blízkými i v posledních momentech života, nejsou na to sami, v Česku už existuje síť domácích i lůžkových hospiců. Jejich mapa je zveřejněna na stránkách kampaně www.nejstenatosami.cz. Kampaň doprovází spot Nepohřbívej babičku zaživa s Jiřím Lábusem.

 

V úterý 10. března 2015 se na dva dny objevily na šesti různých místech Prahy u stavebních výkopů cedule s označením Zákaz pohřbívání babiček. Začala tak kampaň Hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech nazvaná Nejste na to sami. „Většina z nás má traumatický zážitek spojený s odchodem někoho blízkého a se způsobem, jakým zemřel. Velmi často to bylo v anonymním prostředí zdravotnického nebo sociálního zařízení, kde nejsou respektovány individuální potřeby pacienta.“, říká Jiří Krejčí, ředitel Hospice Dobrého Pastýře a dodává: „Jsme v situaci, kdy tyto zkušenosti nejsou individuálním selháním, ale chybou systému.“ Kampaň Nejste na to sami připomíná, že pokud chtějí lidé zůstat se svými blízkými i v posledních dnech jejich života, nejsou na to sami, funguje tu síť domácích i lůžkových hospiců. Není tedy nutné „pohřbívat babičky zaživa“. Kompletní seznam hospiců v ČR je zveřejněný na webu kampaně www.nejstenatosami.cz. Tamtéž je také video Nepohřbívej babičku zaživa, ve kterém účinkuje Jiří Lábus.

V Česku je 16 lůžkových a dvě desítky domácích hospiců. Domácí péče o umírajícího člověka může být velmi náročná, ale zároveň je to jedinečný dar, který mu můžeme dát. Při využití domácího hospice dojíždí přímo do bytu speciálně vyškolení pracovníci, kteří nastaví optimální léčbu, zaučí v ošetřování a také zapůjčí potřebné pomůcky. Další možností je lůžkový hospic, ve kterém nemocného ubytují a postarají se o veškeré jeho potřeby. Tým odborníků složený z lékařů, zdravotních sester, sociálních pracovníků, psychologa a spirituálních pracovníků se společně snaží zvládnout bolest a jiné nepříjemné příznaky nevyléčitelného onemocnění a dbá na to, aby zbývající čas nemocný strávil co nejlépe a tak, jak si přeje. Do hospice je možné kdykoliv přijít na návštěvu nebo tam několik dní s nemocným zůstat. Služby domácích i lůžkových hospiců jsou zpoplatněny, obvykle paušální částkou mezi 200-500 Kč za den, v závislosti na lokalitě nebo výši příjmu nemocného.

 

O Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech:

Hospic Dobrého Pastýře v Čerčanech;  který provozuje TŘI, o.p.s.; se věnuje paliativní péči už od roku 2004, kdy začala fungovat domácí hospicová služba. Na podzim roku 2008 byl otevřen hospic lůžkový. Služby Hospice Dobrého Pastýře využívají především dospělí nemocní, v roce 2014 jím prošlo 275 pacientů, průměrně v něm strávili 37 dnů. Odborně vyškolený personál se dokáže postarat o veškeré potřeby pacienta i jeho rodiny, samozřejmostí je také podpora pozůstalých při vyrovnávání se s bolestnou ztrátou blízkého člověka. V loňském roce otevřel Hospic Dobrého Pastýře pobočku domácího hospice v Hořovicích. Cílem hospice je zajišťovat a zdokonalovat komplexní paliativní péči a další sociální služby a realizovat vzdělávací projekty pro odbornou i laickou veřejnost.

 

www.nejstenatosami.cz / www.hospic-cercany.cz

 

Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce

Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

 

Pro více informací prosím kontaktujte:

 

Věra Ziková

mediální koordinátor

TŘI, o.p.s.

zikova@centrum-cercany.cz

+420 776 051 767

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena