1. Základní škola Říčany

31. 5. 2019

Jak se žije basketbalový sen II.; Výměnný pobyt; Geologická olympiáda

Jak se žije basketbalový sen II.

Jak jsem slíbila, dávám vědět, jak to bylo dál.

Zastavení třetí: Kvalifikace na republikové finále v Jičíně

Přes trochu zapeklitou dopravu do Jičína tu nacházíme překrásnou basketbalovou halu. Čekají na nás dva soupeři, ZŠ Liberec Ještědská a ZŠ Jičín Železnická. Sílu soupeřů neumíme odhadnout, ale hrají velmi pěkný basket. Oba zápasy byly napínavé. Jičín 18 : Říčany 41 a Říčany 24 : Liberec 18. Neuvěřitelný úspěch! Postupujeme na republikové finále do Karlových Varů.

Zastavení čtvrté (poslední): Republikové finále AŠSK v basketbalu starších žáků a žákyň

Čeká nás dvoudenní turnaj v Karlových Varech. Skupiny jsou dané dopředu, Příbram a Gymnázium profesora Jana Patočky Praha, velmi těžká skupina. Hrajeme v KV Aréně míčových sportů, kde svá ligová utkání hrají volejbalisté Karlovarska.

Ve středu jsme bohužel oběma družstvům podlehly, Příbrami jen o čtyři body, nedařilo se nám. Oba naši soupeři se později utkali ve čtvrtečním finále. No nic, vyspíme se a ráno nás čeká utkání o 5. místo. Povedlo se, porážíme pořádající družstvo. Trochu hořká radost při sledování utkání o 3. místo mezi Ústím nad Orlicí a ZŠ z Rožnova pod Radhoštěm.

Tak ještě jednou – jásáme! Jsme pátá škola v republice!

Poděkování patří vedení naší školy za podporu, hráčkám za bojovnost a příkladnou snahu.

Lenka Schickerová

 

Výměnný pobyt

Začátkem dubna jsme uskutečnili první část výměnného pobytu dvou škol  - říčanské a moskevské. 15 rodin žáků osmého ročníku týden hostilo studenty ruské školy. 

Společný program jsme měli bohatý. Viděli jsme mnoho historických a přírodních památek naší nádherné země, udělali jsme si procházku po Říčanech, sportovali jsme, ruští žáci navštívili vyučování na naší škole, rýžovali písek a hledali české granáty v geoparku. Zábavné bylo posezení, kde jsme si povídali, prezentovali informace o škole, zpívali, sdělovali si zážitky a užívali si společné chvíle.

Děti zjistily, že umí komunikovat v angličtině a v ruštině, že se domluví se svými vrstevníky z jiné země bez problémů, byly pyšné, když ukazovaly cizincům krásy Čech.

V říjnu pojedeme do Moskvy a už teď se těšíme na to, co hezkého tam zažijeme. Na závěr děkujeme představitelům Města Říčany za finanční podporu celé akce a upomínkové předměty pro ruské žáky a učitele.

 

Geologická olympiáda

Výsledky krajského kola geologické olympiády 2019 – Středočeský kraj, které proběhlo v dubnu v Berouně, byly pro nás více než příznivé, v první desítce se totiž umístilo hned šest našich žáků z osmého a devátého ročníku:

1. Marek Vilimovský

4. Martin Hraba

5. Michaela Davidová

7. Matěj Skořepa

8. Sára Krahulcová

10. Karel Hudera

V konkurenci se studenty gymnázií je to pro naši ZŠ jistě velká radost a všem žákům gratulujeme k úspěchu. 

Marek Vilimovský postoupil do celostátního kola v Brně, kde se umístil na 12. místě v republice. Děkujeme za skvělou reprezentaci školy!

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena